Coincidint amb el nomenament de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, Orígens se centra aquest cap de setmana en l’elaboració de receptes de plats de cuina tradicional. Marc Ribas, Quim Casellas, Clara, Martina i Carlota Puigvert Puigdevall i Joan i Adrià Juncà són alguns dels molts cuiners i cuineres que participaran aquest cap de setmana en la fira agroalimentària de referència que reunirà una seixantena de productors.
23 de novembre de 2024
La Fira Agroalimentària de Productes de Qualitat de Catalunya, la Fira Orígens, és la cita esperada pels amants de la gastronomia i tots els membres del sector dels productors agroalimentaris els quals durant aquest dissabte i diumenge tindran l’oportunitat de presentar les seves novetats i també de fer contactes professionals.
Enguany, la cuina catalana és l’eix temàtic d’una edició que arriba coincidint amb la nominació de Catalunya com a Regió Mundial de Gastronomia 2025. L’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT) promou aquesta denominació que té com a finalitat destacar i promoure aquelles regions que contribueixen activament en la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, posant en valor les diferents cultures alimentàries, l’educació per a la salut i la sostenibilitat i la innovació gastronòmica.
Aquest cap de setmana, Orígens 2024 es fixarà en la gastronomia catalana des d’una perspectiva divulgativa amb cuineres i cuiners que elaboraran receptes de plats de la cuina tradicional que trobem en restaurants i fondes, i també plats de cuina d’autor i contemporània.
Per això, l’Aula de Cuina de la mostra comptaran amb grans figures de la cuina catalan actual tals com: Clara, Martina i Carlota Puigvert Puigdevall (Les Cols**, Olot), Marc Ribas (La Taverna del Ciri, Terrassa), Joan Juncà i Adrià Juncà (Ca l’Enric *, Vall de Bianya), Quim Casellas (Casamar, Llafranc), Javi Martínez (Castell de Perelada *, Perelada), Borja Sierra (Granja Elena, L’Hospitalet de Llobregat), el col·lectiu La Cuina a Sils, Anna Comamala (Cal Ganso, Llorà), Meritxell Roig (Can Xel, Santa Pau), Joan Massegur (Hostal del Ossos, Batet de la Serra); Joan Dagà (Atelier Dagà, Llagostera), o Paula Marquès i Quim Marquès (Santa Magdalena, Barcelona).
Paral·lelament, l’Aula de Tast acollirà degustacions de diversos productors que també estaran presents a la fira. Es podran tastar productes de la Garrotxa com embotits, formatges i escumosos, dolços i pans així com menjars i begudes del camp i del mar englobades dins del segell Girona Excel·lent així com aliments de muntanya del Pirineu i productes ecològics.
Les inscripcions per participar en aquest espai es poden fer a l'entrada de la fira i tenen el preu d'1 euro.
Pel que fa a l’espai firal, els i les assistents podran gaudir d’una seixantena d’estands amb productors que exposaran els seus millors productes i que es podran tastar a través de l’intercanvi de tiquets i que el visitant també pot comprar. Cal destacar que un 30% de l’oferta és de productors ecològics i que un 30% dels productes són nous a la fira. Entre aquests, cal fer esment de cafè i de xocolata d’especialitat, bolets, llavors ecològiques o rebosteria menorquina, entre molts d’altres.
Horaris i informació de servei
Com s’ha fet en la darrera edició, en marc de la Fira Orígens s’hi tornarà a celebrar la 3a edició del Concurs Nacional de Botifarra Catalana, que va tenir una gran acollida el 2023 i que s’organitza juntament amb la Confraria del Gras i el Magre i de la Fundació Oficis de la Carn. També s’atorgaran els Premis als Millors Productes Millor Estand, i Millor Estand Sostenible d’Orígens
L´horari d’Orígens serà el dissabte 23 de novembre des de les 10 del matí a les 9 de la nit i el diumenge 24 des de les 10 del matí a les 8 del vespre. El preu d´entrada a la fira és de 5 € i inclou 5 tiquets de degustació. L'Aula de Tast té un cost de 1 €. Les inscripcions per a aquest espai es faran a l'entrada de la fira.
Orígens promoguda per l'Ajuntament d'Olot, compta amb el suport, entre altres, de la Diputació de Girona, Girona Excel·lent, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i Prodeca.
Orígens celebra 12 anys
Arran de la gran acceptació assolida les darreres edicions, la Fira Orígens afronta aquest 2024 situant-se com un dels esdeveniments de referència del sector i del públic. L’any passat, més de 6.700 persones van passar pel recinte firal d’Olot, i es van vendre prop de 54.000 tiquets. La despesa mitjana per visitant, segons les enquestes realitzades durant la fira, va ser d’uns 50 €. Alhora, els productors van assegurar que la fira va ser una bona plataforma per poder presentar i promocionar les seves novetats al mateix temps que fer networking.
A més del públic de la Garrotxa, cada any Orígens atreu visitants d’altres comarques de Catalunya, especialment de Barcelona, fet que es tradueix en un alt nivell d’ocupació hotelera durant el cap de setmana que es porta a terme la mostra gastronòmica.
En xifres globals, des de la primera edició, Orígens ha rebut un total de 67.600 visitants, i s’han venut 495.500 tiquets. Hi han exposat gairebé 300 productors diferents, i ha comptat amb la participació de més de 100 reconeguts cuiners, molts d’ells guardonats amb estrella Michelin.
| Podeu consultar tota la informació, activitats i horaris aquí: www.firaorigens.cat