Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

Arrenca la mostra de Pessebres a Olot 2024

L’exposició de Pessebres es podrà visitar del 30 de novembre fins al 12 de gener i tindrà quatre seus principals al centre de la ciutat. Al claustre de l’Hospici, David López hi exposarà la seva proposta pessebrista titulada “Porcions de Nadal”. El Museu dels Sants torna a organitzar “No la caguis”, l’activitat familiar per buscar els 100 caganers amagats al Museu amb un premi final.

28 de novembre de 2024


Del 30 de novembre de 2024 al 12 de gener de 2025 torna l’emblemàtica exposició de Pessebres a Olot. Com cada any, la mostra estarà repartida en quatre seus principals al centre de la ciutat: l’edifici de l’Hospici, el claustre del Carme, el Museu dels Sants i Can Trincheria. Durant el mes que dura l’exposició, els espais obriran en els seus horaris habituals i en un horari especial estès als dies festius. La inauguració de la mostra tindrà lloc divendres 29 de novembre a les 18 h a Can Trincheria.

Al pati de l’Hospici s’hi podrà veure “Porcions de Nadal”, un pessebre de la ciutat d’Olot obra de David López. Com un pastís de celebració, aquest pessebre estarà fet de diferents porcions: el Naixement, la capa fonamental sobre la qual es construeix tota la història; els Reis Mags, les decoracions d’or i fruites confitades que guarneixen la capa superior i que simbolitzen la generositat; i els pastors, en forma de petits ornaments que aporten un toc de simplicitat, humilitat i proximitat. Cada porció del pessebre tindrà importància i aportarà el seu propi sabor i essència al conjunt. Per altra banda, al claustre de l’Hospici hi haurà la tradicional selecció de diorames d’artistes locals feta per l’Agrupació de Pessebristes d’Olot i la Garrotxa. Es tracta d’una exposició de manualitats, artesania, llum i noves modalitats a l’entorn del pessebre. Enguany, es comptarà amb Rafel Sans Casademont com a pessebrista convidat.

El claustre del Carme acollirà “L’essència de l’ànima”, una peça creada pels alumnes de 2n curs del cicle formatiu de Decoració i de 2n curs del cicle d’Escultura Aplicada a l’Espectacle. L’obra comptarà amb una tela translúcida i una il·luminació subtil que simbolitzaran els qui ja no hi són però que romanen presents entre nosaltres. La peça serà una trobada entre la nostàlgia i la introspecció amb l’esperit nadalenc.

Al Museu dels Sants s’hi trobaran tres espais expositius. A la primera planta, hi haurà una mostra de pessebres de paper encunyat de la col·lecció Joaquim Renart. A la segona planta, s’hi podran veure pessebres de la col·lecció Renart i de l’Art Cristià. També hi haurà un espai dedicat a Ramon Amadeu (1745-1821) on s’hi exposaran les peces d’aquest escultor referent català en el món de les figures de pessebre. Es tracta del primer pessebrista català documentat que ja feia figures nadalenques almenys des del 1794.

Al Museu dels Sants s’hi repeteix un any més l’exitosa activitat “No la caguis!”, un joc per fer en família que posa a prova els visitants del Museu. Els participants han de trobar els 100 caganers amagats per tot el Museu i qui aconsegueixi trobar-los tots entrarà en un sorteig de 10 caganers de l’empresa caganer.com. L’activitat és gratuïta i s’hi podrà participar des del 30 de novembre fins al 12 de gener.

Finalment, la darrera seu principal de la mostra serà Can Trincheria. A l’entrada, s’hi podran veure dos pessebres tradicionals de Lluís Badosa: una interpretació del quadre L’estiu, de Joaquim Vayreda i un pessebre en blanc i negre. Al primer pis, es podrà visitar l’exposició “Qui eren els Reis Mags d’Orient?”, una petita mostra a l’entorn de la figura dels Reis Mags d’Orient i les seves incògnites —el seu origen, si realment eren tres i si eren o no reis—, i “El pessebre monumental de Can Trincheria”, una peça d’art popular i un espectacle visual que interpreta el Nadal i recrea tot el seu univers.

Es poden consultar els horaris especials de festes de les diferents seus al Programa Pessebres a Olot 2024.

A banda de les quatre seus principals, també trobarem altres pessebres i treballs nadalencs en altres espais de la ciutat.

Als finestrals del carrer de Sant Esteve de la Biblioteca Marià Vayreda, sota el títol “Bosc de nit”, s’hi agruparan els treballs nadalencs de les alumnes de l’aula de ceràmica de l’Escola Municipal d’Expressió d’Olot. A la Galeria L’Àmbit Espai d’Art s’hi podrà visitar el “Pessebre tradicional olotí”, fet per David López amb figures de Manel Traité de la col·lecció de L’Art Cristià. A la Capella de Sant Ferriol hi trobarem la “Nit màgica al Montsacopa”, un pessebre fet per Lluís Badosa i Eric Badosa i organitzat per l’Associació de Veïns de Sant Ferriol. Al Santuari de la Mare de Déu del Tura s’hi podrà veure un pessebre tradicional fet amb figures dels Museus d’Olot. Finalment, a l’Ermita de Sant Francesc hi haurà el pessebre fet per INTEGRA, l’Associació per a la Integració de Col·lectius en Risc.

 

 

Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 2 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat