Aquesta jornada reivindica el dret de totes les persones a gaudir de la pràctica esportiva i, per això, enguany s’anima a esportistes i persones vinculades al món del futbol a fotografiar-se o gravar-se fent un xut contra la discriminació tot difonent-ho a les xarxes socials.
18 de febrer de 2021
L’Ajuntament d’Olot, a través de l’Àrea d’Esports, se sumen un any més a la celebració del Dia Internacional contra l’Homofòbia en el Futbol. La jornada, que se celebra cada 19 de febrer, té per objectiu reivindicar els drets de qualsevol persona a gaudir de qualsevol pràctica esportiva sense discriminació per raó d’orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere.
Enguany, des de la Generalitat de Catalunya - mitjançant la Direcció General d’Igualtat i la Secretaria de l’Esport i de l’Activitat Física (SGEAF) - han sumat esforços amb la Federació Catalana de Futbol difonent la campanya ‘Aturem la discriminació LGTBI en el futbol i arreu’. Amb motiu d’aquest projecte, des d’aquestes administracions i des de l’Àrea d’Esports de l’Ajuntament d’Olot, s’anima al sector esportiu olotí i garrotxí, i concretament el món del futbol, a fer-ne la màxima difusió tot denunciant qualsevol mena d’agressió, insult, amenaça, xantatge o incitació a la violència o a la discriminació envers qualsevol col·lectiu, sigui dins o fora del terreny de joc.
Paral·lelament, per potenciar i conscienciar encara més sobre aquesta diada internacional, enguany s’anima a esportistes i persones vinculades al món del futbol i de l’esport en general, que facin un xut contra la discriminació de les persones LGBTI. Per participar-hi només fer fotografies o gravar-se fent un xut i difondre-ho a les xarxes socials utilitzant l’etiqueta #XutemcontralHomofobia.
Orígens del Dia Internacional contra l’Homofòbia en el Futbol
El Dia Internacional contra l’Homofòbia en el Futbol es commemora el 19 de febrer, dia en què va néixer Justin Fashanu, primer futbolista en actiu que va fer pública la seva homosexualitat. Britànic, d’origen nigerià, Justin va portar a terme la majoria de la seva carrera esportiva en el futbol anglès i va arribar a jugar en més de cinc equips. En record a la memòria d’aquest jugador i amb l’objectiu de destacar la seva lluita i coratge, va néixer la iniciativa per impulsar la data del 19 de febrer com a Dia Internacional contra l’Homofòbia en el Futbol.
En l’àmbit català, la Llei 11/2014, del 10 d'octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a erradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia vigent a Catalunya, vetlla pel desenvolupament i garantia dels drets de les persones LGTBI amb la voluntat d’evitar qualsevol situació de discriminació o violència i per assegurar que a Catalunya es pugui viure la diversitat sexual i afectiva en plena llibertat.