Turisme Garrotxa i Garrotxa Domus han signat aquest conveni amb la voluntat que els establiments associats a Turisme Garrotxa podran gaudir d’un assessorament energètic gratuït que els permetrà incrementar la seva eficiència i estalvi energètic, i utilitzar fonts d’energia renovable.
1 de desembre de 2021
Turisme Garrotxa i la Fundació EuroPACE han signat un conveni de col·laboració per ampliar el servei de GarrotxaDomus als establiments turístics membres de Turisme Garrotxa. Gràcies a aquest acord, els establiments associats podran millorar el seu grau de sostenibilitat. Gràcies a aquest conveni els establiments disposaran de més eines per adequar-se al model de desenvolupament turístic de la Garrotxa, basat en la Carta Europea de Turisme Sostenible, i els permetrà millorar la seva competitivitat adequant-se a les tendències d’un mercat que cada vegada valora més la sostenibilitat.
Fins ara centrat en el sector residencial, la Fundació EuroPACE, a través de GarrotxaDomus, assessora els propietaris d’habitatges per a dur a terme projectes de renovació energètica per assolir la màxima eficiència i estalvi energètic i l´ús de fonts d´energia renovable. Amb aquest objectiu, el projecte es gestionen basant-se en un model de “finestreta única”, que facilita la interacció entre els diferents actors que intervenen en un procés de reforma (propietari, entitat financera, administració i industrials) i acompanya als propietaris durant tot el procés de reforma a través d’assessorament tècnic, administratiu i financer.
Amb la signatura d’aquest conveni, els establiments turístics associats a Turisme Garrotxa podran accedir a aquest servei d’assessorament energètic gratuït.
Reptes de futur
L’eficiència energètica als edificis i la incorporació de generació d’energies renovable són elements essencials en la transició energètica cap a un nou model, tal i com s’especifica en el Pacte Nacional per a la Transició Energètica, en la Llei 16/2017 del canvi climàtic, i en el document sotmès a consulta prèvia de la propera Llei de la transició energètica de Catalunya.
En l’àmbit europeu i en matèria de clima i energia, la Unió Europea contempla per a l’any 2030 assolir els objectius de: reducció d’almenys un 40% les emissions d’efecte hivernacle (respecte 1990), augmentar la quota d’energies renovables al 32% i millorar l’eficiència energètica dels edificis en un 32,5%.
Es tracta d’uns objectius molt ambiciosos però necessaris, perquè els edificis consumeixen el 26,4% d’energia final i emeten el 10% de emissions de CO2 a nivell global i, per tant, una manera efectiva de combatre el canvi climàtic és millorant l’eficiència energètica i implantació de mesures d’energies renovables als establiments turístics.
A la Garrotxa, aproximadament el 65% dels edificis van ser construïts abans del 1980, quan la normativa l’edificació no contemplava cap requeriment destinat a millorar l’eficiència energètic, la qual cosa es tradueix en la necessitat d’una major despesa energètica i una major quantitat d’emissions de CO2.
Per donar resposta a aquests dos reptes energètics es fa necessari implementar un programa integral de rehabilitació energètica i promoció d’energies renovables a la comarca de la Garrotxa entre els establiments turístics que impulsi la regeneració del parc d’edificis per millorar-ne la seva eficiència energètica.
Les entitats
La Fundació EuroPACE és una fundació privada sense ànim de lucre que té per finalitat defensar i protegir el medi ambient mitjançant la promoció i millora de la seguretat, l´eficiència energètica i l´ús de fonts d´energia renovable dels edificis, promoure la rehabilitació d´edificis i la millora en la seva accessibilitat i acreditar i homologar projectes qualificats de millora de la seguretat i l´eficiència energètica i l´ús de fonts d´energia renovable així com de l´accessibilitat en edificis que promoguin altres entitats públiques i/o privades.
Turisme Garrotxa és una associació sense afany de lucre integrada per representants del sector turístic privat i públic de la Garrotxa. La qual promou, representa i coordina de forma participativa, un model de desenvolupament turístic sostenible arrelat al territori, que combina el respecte pel medi ambient amb les necessitats i expectatives de les entitats, empreses i municipis que reben els seus serveis.