Natàlia Garriga posa Olot com a “referent” en l’àmbit cultural a Catalunya arran la fusió de les àrees de Cultura i Educació. Després de la visita a l’Hospici, la consellera s’ha reunit amb representants d’entitats per tractar projectes estratègics associatius.
29 d'abril de 2022
La consellera de Cultura del Govern de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga, ha visitat aquest divendres 29 d’abril Olot; en la seva primera visita a la capital de la Garrotxa. Després de la signatura del Llibre d’Honor, la consellera s’ha dirigit a l’Hospici per conèixer el projecte d’unificació i les noves instal·lacions de l’àrea conjunta de Cultura i Educació.
La consellera, acompanyada per l’alcalde i regidor de Cultura d’Olot, Pep Berga, el director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona, Josep Calatayud, la regidora d’Educació, Mariona Camps, el director gerent de l’Àrea de Cultura i Educació, Ricard Sargatal i la directora adjunta, Susanna Alsina, han recorregut les noves instal·lacions compartides situades al segon pis del número 8 del carrer Hospici i, posteriorment, han portat a terme una reunió de treball per tractar els projectes culturals compartits entre el Consistori i la Generalitat de Catalunya. A la reunió també hi ha participat la directora artística del festival Sismògraf, Tena Busquets, i la directora dels Museus d’Olot, Montserrat Mallol i la tècnica d’Educació, Montse Riera.
Després de la reunió de treball, s’ha dirigit a l’Orfeó Popular Olotí on també ha mantingut una trobada amb representants d’entitats culturals i socials de la ciutat i del territori com Lluèrnia, l’Orfeó Popular Olotí, de l’associació Una Càpsula de Teatre que organitza el festival Petit Format i del Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i la comarca per tractar projectes estratègics associatius.
Durant la seva visita a Olot, la consellera de Cultura ha destacat que la capital de la Garrotxa “sempre ha estat un referent en cultura” a tot Catalunya destacant el gran nombre d’activitats, seminaris, tallers, festivals i espectacles que s’hi organitzen i, sobretot, felicitant i celebrant el desenvolupament de projectes “pioners” com la unificació de les àrees de Cultura i Educació que ha impulsat l’Ajuntament d’Olot. “Segur que amb aquesta fusió a Olot hi passaran coses molt interessants. Quan les persones pensen juntes i creen juntes es creen projectes meravellosos”, ha afegit.
En aquest sentit, l’alcalde d’Olot, Pep Berga, ha destacat el “suport ferm” del Departament de Cultura per tirar endavant la nova biblioteca municipal que s’ubicarà a l’antiga fàbrica de Can Sacrest i que vol ser un centre cultural, punt de relació ciutadana i motor de cohesió social.
En concret, s’ha detallat que està previst poder encarregar el projecte executiu aquest 2022. “A part d’equipaments, tenim clar que requerim l’acompanyament i finançament per poder continuar millorant i oferint un gran ventall d’activitats que permetin apropar les arts i els ensenyaments artístics a tota la ciutadania i, sobretot, als infants i joves. Tenim clar que volem arribar a les franges d’edat més joves”, ha assenyalat l’alcalde
Per finalitzar la visita, la consellera ha pogut conèixer de primera mà l’equip d’arquitectes de RCR Arquitectes que al 2017 va rebre el Premi Pritzker, considerat el més prestigiós a escala mundial en l’àmbit de l’arquitectura, concedit per primera vegada a arquitectes catalans. RCR Arquitectes també disposa de la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya, concedida el 2018. En concret, la consellera ha pogut conèixer els diferents projectes d’RCR Arquitectes de la mà de Ramon Vilalta.
Posteriorment, aquesta tarda la consellera Garriga visitarà la residència d’arts, ciències i humanitats Faberllull, promoguda per l’Institut Ramon Llull, que ha acollit, des de la seva obertura el 2016, 668 residents de més de 30 països (escriptors, traductors, artistes de diverses disciplines, estudiosos, científics, etc), ha ofert 44 estades temàtiques, 113 estades individuals, i multitud d’activitats de retorn per la comunitat, entre d’altres. La singularitat del projecte FaberLlull, s'articula en base a cinc eixos: aportació i innovació, talent i excel·lència, internacionalització i diplomàcia cultural, retorn social i cultural, i declaració sobre la diversitat.