Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

Segon cicle de Tallers Creatius per conèixer els oficis artesans

En el marc del PIAM del Nucli Antic d’Olot, l’associació La iera organitza quatre tallers creatius de diferents disciplines artesanes, amb el suport de l’Ajuntament d’Olot, a través de DinàmiG.

13 de setembre de 2022


El mes de març d’aquest any es van iniciar un seguit de quatre tallers creatius de diverses disciplines artesanes que es van dur a terme en diferents espais del Nucli Antic d’Olot. Aquests tallers es van iniciar el 26 de març amb un taller de ceràmica, seguit del taller de roses i lletres (el 26 d’abril), el taller de compreses reutilitzables (1 de maig) i el taller de cianotípia (18 de juny). 

En aquest primer cicle de tallers hi va haver una oferta de 44 places i una demanda de 87 places. Des que van obrir-se les inscripcions, en 24 hores van esgotar-se totes les places, excepte per un dels tallers, que al cap de només una hora ja les havia omplert totes. Degut al gran èxit que van tenir aquests tallers, l’associació va decidir programar-ne quatre més.

El Taller de tints naturals inaugurarà el programa el 24 de setembre. Estarà dirigit per Begonya Morando i es farà al local de l’AOAPIX. El seguirà el Taller de reciclatge de roba del 22 d’octubre a càrrec de Judit Subirana i també tindrà lloc al local de l’AOAPIX. El dia 5 de novembre Sara Cuadrillero impartirà el Taller de costura a mà a l’espai de coworking Ca-nyera i, per finalitzar el cicle, el 17 de desembre hi haurà el Taller de storytelling, amb la tallerista Zuri Viera, que es farà també a l’espai de coworking Ca-Nyera. Les professionals que duran a terme les activitats es dediquen totes a l’artesania i, són membres de La iera.

La programació s’ofereix de manera gratuïta i està adreçada a totes les persones amb ganes de conèixer els oficis artesans i tenir-hi un primer contacte pràctic.

L’acció s’emmarca dins del Pla Integral d’Accions de Millora (PIAM) del Nucli Antic d’Olot, i l’organització és a càrrec de La iera, l’Associació de Creadors de la Garrotxa, integrada per persones de diferents disciplines relacionades amb la creació. La planificació del programa també ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olot, a través de DinàmiG.

Els tallers s’han organitzat amb l’objectiu de fer visibles els oficis artesans, donar a conèixer els i les professionals amb potencial creador de la Garrotxa i permetre que la gent descobreixi com ideen i treballen. El nombre de places per assistir a les activitats és limitat i cal inscripció prèvia. Podeu fer-la, a partir del 12 de setembre, a través de la pàgina web www.laiera.cat.

 

Punt d’Interès Artesanal

L’estiu del 2021, la Generalitat de Catalunya va declarar Olot com a  Punt d’Interès Artesanal de Catalunya, arran del projecte El Taller dels Sastres. La distinció, atorgada a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) del Departament d’Empresa i Coneixement, és un reconeixement cap a la revitalització i dinamització del centre històric de la ciutat a través de l’activitat artesana, i ha estat una ajuda essencial a l’hora de potenciar encara més la qualitat i el servei artesà de la ciutat.

En relació amb aquesta distinció, des de l’Ajuntament d’Olot, juntament amb l’associació La iera i DinàmiG, el mes de juliol de l’any passat es va llançar el primer mapa d’artesania en línia, que ja ha superat les 600 visites i al qual actualment s’han adherit 32 artesans i artesanes. Tanmateix, convé destacar que, actualment l’associació de creadors de la Garrotxa compta amb 38 persones associades, són 7 més respecte a l’any anterior.

Aprofitem, doncs, per fer una crida a la ciutadania amb l’objectiu d’aplegar el màxim nombre possible d’artesans i artesanes. Per formar part de l’associació, cal omplir un formulari que pot trobar-se al web (eltallerdelssastres.cat). La iera i DinamiG avaluaran les sol·licituds a partir de dos criteris claus: que siguin activitats recollides als repertoris de famílies d’oficis artesans i d’artesania alimentaria i que siguin espais d’elaboració i venda, o bé que, a més de vendre facin promoció activa de l’artesania i els seus valors.

 

Rutes Artesanes de Catalunya

Olot, que compta amb el reconeixement de Punt d’Interès Artesanal de la Generalitat de Catalunya, ha participat en el projecte de la CCAM de Les Rutes Artesanes de Catalunya. Mitjançant material audiovisual, es mostra el patrimoni i la riquesa artesanal catalana a través de vuit rutes, una de les quals és la de les Comarques de Girona. Aquesta ruta comença a la Garrotxa, a Olot, terra de volcans mil·lenaris. El que anys enrere era un nucli de tradició artesana que aglutinava comerços i activitat, s’ha convertit en una mostra de la renovació de l’artesania del segle XXI. Es tracta d’un carrer on hi ha diferents tallers: el carrer dels sastres, emmarcat dins del projecte El Taller dels Sastres. Les imatges també mostren el Museu dels Sants, un espai dedicat a l’ofici artesà de la imatgeria religiosa. L’artesania de les imatges de sants té l’acreditació d’Ofici Singular de la Generalitat de Catalunya.

| Enllaç per consultar la ruta de les Comarques Gironines:

http://ccam.gencat.cat/ca/arees_actuacio/artesania/rutes_artesanes/girona/#bloc1

 

El Taller dels Sastres

Cal recordar que el projecte Taller dels sastres, que es va iniciar l’any 2018, té per objectiu, per una banda, fomentar l'impuls i la consolidació dels comerços de caràcter singular i, per altra banda, promocionar la rehabilitació de locals sense activitat. Aquest projecte s'emmarca dins del PIAM del Nucli Antic d’Olot i es porta a terme a través de l’Ajuntament d’Olot, amb la col·laboració de DinamiG i la iera.

Tots els artesans i artesanes que estiguin interessats en obrir un taller o una botiga al Nucli Antic d’Olot, cal que es posin en contacte a través de www.eltallerdeslsastres.cat

 

 

Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 2 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat