Fins l’11 de novembre, l’Espai Cràter, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i la Universitat Autònoma de Barcelona organitzen jornades, tallers i una estada temàtica a Faberllull per incrementar la consciència sobre la relació entre el benestar emocional i el paisatge.
4 de novembre de 2022
L’Espai Cràter, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), organitzen un conjunt d’activitats sobre paisatge, innovació social i benestar emocional sota el títol “Repensant llocs per viure”.
‘Repensant llocs per viure’ és el primer projecte fruit del conveni entre l’Ajuntament d’Olot i la UAB. Es tracta d’un cicle d’activitats sobre paisatge, innovació social i benestar emocional on hi col·labora l’Espai Cràter, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i la Universitat de Barcelona (UAB) que, alhora, aprofita l’estada d’onze experts en aquestes temàtiques de la residència Faberllull.
Les activitats a l’entorn del projecte “Repensant llocs per viure” tenen l’objectiu d’incrementar la consciència sobre la relació entre el benestar emocional i el paisatge. A més, les metodologies d’innovació social i els laboratoris ciutadans desplegades els darrers anys arreu del món poden ser eines de millora qualitativa per replantejar el paisatge, fer-lo inclusiu i per a tothom.
Una jornada per presentar metodologies i projectes i casos d’èxit
Aquest divendres 4 de novembre al matí la Sala Magma de l’Espai Cràter ha acollit una jornada tècnica en la qual s’han presentat metodologies de participació i innovació social i ciutadania, i s’han explicat dos casos d’èxit: el Centre de vida comunitària del barri de Trinitat Vella de Barcelona i el projecte “Circula cultura”, de converses amb joves sobre els espais públics. La jornada també comptarà amb el diàleg sobre la geografia urbana i el benestar emocional dels joves.
Tallers itinerants per veure, viure i sentir la ciutat
Del 3 al 5 de novembre és el torn dels tallers per promoure la co-ideació de solucions a l’entorn de tres espais de la ciutat d’Olot: el parc de l’Espai Cràter, el Barri Vell i el barri de Pequín. L’objectiu d’aquesta activitat és conversar i aportar diferents visions als reptes que es plantegen a l’entorn de l’espai públic i del paisatge urbà. Els tallers compten amb experts que facilitaran la dinàmica de grup.
L’assistència a la jornada i als tallers és gratuïta però cal inscriure’s enviant un correu a sau.crater@olot.cat. Les places són limitades.
La llavor del projecte: “Salut Mental i Paisatge”
“Repensant llocs per viure” neix a partir de la iniciativa “Salut mental i paisatge”, impulsada l’any 2021 també des d’Espai Cràter amb la col·laboració directa de la Universitat Autònoma de Barcelona, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, ADRINOC i la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa. La idea va néixer per identificar els principals reptes i sub-reptes que tenim a la comarca en matèria de salut mental i veure com des del paisatge s’hi pot donar resposta, a través de la metodologia design thinking.
El projecte “Repensant llocs per viure” es vincula directament amb alguns dels reptes del pla estratègic participatiu Fem Garrotxa. Treballa per la gestió de l’espai públic i, més concretament, pel foment de la relació individual i comunitària amb l’entorn.
La programació completa de tot el cicle es pot consultar a la pàgina web d’Espai Cràter.