L’elaborador de la tradicional Ratafia Russet ha recollit aquest vespre el Premi a l’Excel·lència Empresarial Ricard Simon, que per primera vegada ha entregat l’Ajuntament d’Olot. El Consistori ha lliurat a Codina aquest guardó per la seva contribució al desenvolupament econòmic i social de la ciutat.
6 de novembre de 2024
“Una vida dedicada a la ratafia, a la ceràmica, a la música i al compromís a la llengua, al país i a la ciutat” ha destacat el regidor de Promoció de la Ciutat, Estanis Vayreda, en el parlament d’obertura de l’acte d’entrega del Premi a l’Excel·lència Empresarial. Vayreda ha estat l’encarregat de fer el discurs d’inici d’aquest reconeixement a Xavier Codina Güell, elaborador de Ratafia Russet. A més de la seva trajectòria professional, el premi també ha reconegut la seva trajectòria personal de Codina així com la seva contribució al desenvolupament econòmic i social d’Olot. En aquest sentit, el regidor ha afegit que “aquest reconeixement ha generat molt consens i simpatia a tothom... si hi ha una virtut que també tothom destaca d’en Xevi (Codina Güell) és la seva humilitat. I els que el coneixeu, sabeu que és cert... sempre ho fa tot discretament, sense fer fressa, com diem aquí a la Garrotxa”.
La Sala Torín d’Olot ha acollit l’entrega del primer Premi a l’Excel·lència Empresarial que ha comptat amb la participació de Josep Roca, del Celler de Can Roca. Roca ha definit Xavier Codina com “un home arrelat a la terra, autèntic... que inspira veritat, bellesa i pau”.
L’alcalde d’Olot, Josep Berga, ha estat l’encarregat de lliurar a Xavier Codina el Premi a l’Excel·lència Empresarial, un guardó de l’escultora i arquitecta olotina Cristina Montero. En el seu discurs, l’alcalde ha agraït a Codina “ser l’autor d’un producte que identifica i enalteix la ciutat. També el suport que dona a diferents activitats”. En el seu discurs Berga ha posat de relleu “la necessitat de crear un premi per destacar iniciatives empresarials amb responsabilitat social, que s’afegeixen a les distincions que la ciutat ja atorga a l’àmbit cultural i esportiu.
Després de rebre el guardó, Xavier Codina ha dirigit unes paraules al públic que l’ha acompanyat en aquesta convocatòria. En format entrevista amb el periodista Oscar Cabana, Codina ha explicat l’evolució que l’elaboració de la ratafia ha tingut en els últims anys, també ha repassat la història de l’empresa familiar i ha agraït a la família “el suport i l’acompanyament”. Codina ha afegit “a casa les coses les fem com la maceració de la ratafia, a poc a poc”.
Els productes locals i la gastronomia de la Garrotxa han estat molt presents a l’acte, que ha finalitzat amb música. La interpretació de tres peces del premi de composició Ratafia Russet del Cornamusam i d’altres de tradicional han posat el punt final a l’acte d’entrega d’aquest guardó que es farà cada any a partir d'una proposta elaborada per l'Àrea de Promoció Econòmica de DinàmiG a la regidoria d’Empresa de l’Ajuntament d’Olot.
El Premi a l’Excel·lència Empresarial porta el nom de Ricard Simon, l’empresari olotí que va transformar un petit taller familiar en una multinacional dedicada a la fabricació d’endolls, material elèctric, il·luminació interior i recàrrega de vehicles elèctrics. A més del seu èxit empresarial, Simon va destacar per la seva implicació en iniciatives locals. El Premi és un homenatge a la seva figura i a la contribució a la ciutat.
Xavier Codina Güell, Premi a l’Excel·lència Empresarial 2024
Nascut l’any 1952 a Olot, Xavier Codina Güell va començar de jove a interessar-se per la ceràmica al taller del caputxí pare Marià. Es va matricular a l’escola Massana, però quan el seu pare es va posar malalt, va haver de deixar els estudis per fer-se càrrec del negoci familiar i fer costat a la seva mare. Progressivament, va augmentar la dedicació a l’empresa familiar i va deixant la ceràmica. Als anys 80, coincidint amb el final de la venda de licors a granel, va decidir donar un canvi d’orientació a l’empresa i dedicar-se només a fer ratafia, ja que considerà que n’era el producte estrella, fet a partir d’una fórmula pròpia i amb ingredients naturals.
Juntament amb en Toti Vilanova de Can Carbasseres i Josep Font de Can Japot, tres empreses centenàries, funden el 1997 l’associació d’artesans Ben Bé d’Olot, una plataforma conjunta amb l’objectiu de preservar, difondre i posar en valor uns productes tradicionals, autèntics i molt representatius de la ciutat d’Olot.
L’empresa Ratafia Russet, que actualment compta amb una plantilla de 14 treballadors, ha seguit un creixement sostenible i està situada en una bona posició dins el mercat. El 2022 va traslladar l’obrador de Cal Russet al Mas Transvaal.
Ha col·laborat al Cornamusam, amb concursos d’elaboració de ratafia, a més de participar de festivals i altres esdeveniments culturals.