ESTADA DE LITERNATURA A FABER PER COMENÇAR EL CURS 2020-21
ESTADA DE LITERNATURA A FABER PER COMENÇAR EL CURS 2020-21 En els quatre anys d’existència, la residència ha acollit un centenar d’estades i 420 residents de més de 30 països
 

Des de la seva obertura el setembre de 2016, la residència Faberllull a Olot ha acollit un total de 420 residents de més de 30 països, i ha ofert més d’un centenar d’activitats com 28 estades temàtiques o 70 estades individuals, entre d’altres. La residència d’arts, ciències i humanitats és una institució interdisciplinària que busca aliances potenciant un coneixement compartit on prima el màxim retorn possible a la societat tot fomentant i promovent la cultura catalana arreu del món.

Arran de l’afectació de la pandèmia, la residència va dur a terme algunes de les seves sessions en línia i va haver d’ajornar-ne d’altres que ara s’han anat reprogramant durant aquesta tardor. D’entrada, del 23 al 28 de setembre l’escriptor David Cirici, el dissenyador gràfic Enric Jardí, el fotògraf, editor i dissenyador de so Maximilian Martínez i l’historiador i crític d’art Ricard Mas van portar a terme una estada sobre comunicació visual per tractar la conceptualització i creació de muntatges no lineals. Les activitats van consistir en trobades al Museu d’Olot, una videoconferència i una xerrada a l’Escola d’Art d’Olot i el resultat d’aquesta trobada és un documental per capítols que es podrà veure pròximament. Posteriorment, es va portar a terme una residència amb participants d’arreu de Catalunya i de les Illes Balears de l’1 al 8 d’octubre.

Liternatura, diversitat lingüística i envelliment: noves estades de Faberllull Olot

Seguint els seus pilars fundacionals, per als pròxims mesos s’han organitzat estades que tractaran àmbits temàtics tan diversos com les vinculacions existents entre escriptura i natura, la diversitat lingüística o l’envelliment. En tots els casos, les sessions compten amb la participació d’experts rellevants en els àmbits que s’hi tracten.

En concret, des del passat 13 d’octubre i fins al pròxim dia 23 es porta a terme a Olot l’estada de Liternatura, escriure sobre natura i des de l’òptica de la natura; una dinàmica que viu una eclosió arran de l’emergència climàtica mundial. En aquest cas es posa el focus en les alertes pel deteriorament mediambiental tot fomentant el debat existent sobre com s’hauria d’escriure la natura. Els residents són Irene Solà, Antonio Sandoval, Nancy Campbell, Gabi Martínez, Oscar Aranda, Andreas Weber, Laia Llobera, Jorge Riechmann. S’han previst 10 activitats obertes al públic i que es porten a terme a Barcelona, Vic, Olot i la Vall d’en Bas.

Posteriorment, del 26 d’octubre al 13 de novembre hi haurà una estada sobre diversitat lingüística i drets lingüístics en la qual participaran una vintena de persones d’arreu d’Europa i de fora de la Unió Europea. Uns dies més tard, del 16 al 30 de novembre, s’ha previst una nova estada de residents individuals catalans i internacionals.

Per últim, de cara al pròxim 2021 ja s’ha programat una nova sessió que versarà sobre l’envelliment de la societat. Del 18 al 29 de gener la Faberllull d’Olot reflexionarà sobre l’apoderament dels adults en els aspectes biològics, psicològics i socials així com els actuals riscos ambientals i psicosocials així com les mesures preventives possibles.

Faberllull és la xarxa de residències d’arts, ciències i humanitats de l’Institut Ramon Llull amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olot que disposa de seus a Olot i la Massana (Andorra). A Olot, Faberllull es troba ubicat a l’Hotel Riu Fluvià i es tracta de la primera residència d’aquesta xarxa de coneixement.

Aquest és un espai on professionals del món de les arts, les ciències o les humanitats aprofiten per treballar durant uns dies en els seus projectes en un entorn immillorable compartint experiències amb la resta de ciutadans i residents, tant de l’espai com d’Olot. Durant les seves estades, que poden ser temàtiques o individuals, els residents col·laboren en activitats adreçades a estudiants, professionals o el públic de caire social i cultural. Podeu consultar més informació sobre aquest projecte a https://faberllull.cat/ca/olot.cfm.imprimir
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax 972 27 91 08 - 17800 OLOT - a/e: atencioalciutada@olot.cat