INCORPORACIÓ DE 4 AGENTS CÍVICS, INSPECCIONS, MÉS CONTROL I SANCIONS PER COMBATRE L’INCIVISME A LES ÀREES DE RECOLLIDA DE RESIDUS D’OLOT
INCORPORACIÓ DE 4 AGENTS CÍVICS, INSPECCIONS, MÉS CONTROL I SANCIONS PER COMBATRE L’INCIVISME A LES ÀREES DE RECOLLIDA DE RESIDUS D’OLOT L’Ajuntament d’Olot intensifica les actuacions i s’ha aprovat al plenari l’actualització de l’Ordenança Municipal de Residus
 

Des de fa anys, lAjuntament dOlot treballa des de diverses vessants, àmbits i projectes potenciant i conscienciant de la importància de la recollida selectiva, el reciclatge i la correcta gestió dels residus a la ciutat. Seguint les normatives comunitàries i europees, el consistori ha liderat limpuls dactuacions i serveis per complir amb les previsions pel que fa a la disminució de la generació de residus així com la millora de la seva gestió.

 

Actualment, els veïns i veïnes dOlot disposen de diversos serveis gratuïts com la deixalleria comarcal, la deixalleria mòbil així com la recollida programada de voluminosos i andròmines. Uns serveis que es complementen amb la tasca educativa, pedagògica i les campanyes de divulgació, conscienciació i sensibilització que lAjuntament dOlot porta a terme habitualment. Segons les xifres proporcionades pel Consorci SIGMA, la majoria dels ciutadans dOlot realitzen un ús correcte daquests serveis però, darrerament, sha detectat un repunt de lincivisme i les infraccions amb abocaments i labandonament de deixalles, mobles i trastos vells a la via pública.

 

Davant daquesta situació, lAjuntament dOlot intensificarà el control i shan previst un seguit dactuacions. En primer lloc, a patir daquesta tardor sincorporaran quatre agents cívics que sencarregaran de conscienciar, controlar i fer complir les normatives en matèria de gestió de residus.

 

En segon lloc, s’està elaborant un calendari dinspeccions dels serveis tècnics per detectar aquestes actituds incíviques que generen malestar veïnal i sancionar-les per part de la Policia Municipal. Al mateix temps sha augmentat el nombre de recollides programades de voluminosos i es porta a terme una revisió de les rutes i els calendaris del servei de recollida d’escombraries per incrementar-ne leficiència.

 

En aquest sentit, al llarg del 2019 es van imposar un total de 45 sancions en matèria de residus. Durant aquest període de temps es van recollir 325 tones de voluminosos amb un total de 4.140 serveis de recollida dandròmines. Daquestes, 1.891 - el 45,68% - van ser sol·licituds de ciutadans que demanaven cita per fer ús daquest servei, mentre que 2.249, el 54,32%, van ser actuacions per a retirar trastos abandonats incívicament a la via pública. A més, per lliurar una resposta més ràpida i reduir el temps d’espera, ja sha incrementat el nombre cites per a la recollida de voluminosos, passant de les 30 a les 45 cites setmanals.


Actualització de lOrdenança de Recollida de Residus

 

Paral·lelament, també sha previst la realització duna nova campanya comunicativa arreu de la ciutat de cara als pròxims mesos i, aquest dijous 27 d’agost, s’ha aprovat inicialment al ple de l’Ajuntament d’Olot lactualització de lOrdenança de Recollida de Residus que datava del 2005. Les modificacions impulsades per l’equip de govern de JuntsXCat s’han aprovat inicialment amb l’abstenció de la CUP i el vot favorable d’ERC i PSC.

 

Seguint la línia daltres consistoris, la nova ordenança contempla un enduriment de les sancions lleus amb multes que poden arribar fins a 600 euros. En últim lloc, s’ha formalitzat la petició als cossos de seguretat per instal·lar càmeres de vigilància en aquells punts més conflictius on es produeixen grans abocaments o labandonament de trastos amb la voluntat dincidir i actuar directament en aquestes pràctiques incíviques.

 

Espais sense fum

 

Un altre dels punts que s’ha aprovat per unanimitat al ple d’aquest agost és ladhesió dOlot al projecte Entorn sense fumde lAgència Catalana de Salut Pública. El programa té per objectiu prevenir linici del consum de tabac entre la població infantil i jove, evitant lexposició al fum ambiental de tabac i sensibilitzant als adults.

 

Actualment, no està prohibit fumar en espais a laire lliure prop dinstal·lacions esportives i educatives, com tampoc a les portes dentrada daquests equipaments. Amb aquest programa de prevenció del tabaquisme es pretén evitar que es fumi en espais pròxims i a les portes daquests equipaments, sensibilitzant dels riscos del consum de tabac, reduint-ne la visibilitat i evitant la normalització daquestes pràctiques.

 

Daquesta manera, lAjuntament dOlot vol iniciar la retolació, senyalització i implementació del projecte a partir de la setmana vinent. Dentrada, sha previst començar aplicant-ho de manera progressiva als centres educatius, als equipaments esportius i culturals de la ciutat.

 

A part d’això, el Ple de l’Ajuntament d’Olot també ha aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern de JuntsxCat i el grup del PSC i en contra d’ERC i la CUP la participació del consistori olotí al projecte Incentivize que té per objectiu reduir la pobresa energètica i millorar la qualitat de vida dels col·lectius més vulnerables a través de la rehabilitació energètica eficient de les llars.

 

Paral·lelament, l’Ajuntament d’Olot s’ha adherit a la moció per la suficiència financera dels ens locals; un document que reclama que les administracions locals disposin del superàvit i romanents per impulsar mesures de reactivació econòmica. El text – impulsat per l’equip de govern i aprovat per JuntsXCat i el grup d’ERC amb l’abstenció del PSC i la CUP demana modificar la llei d’estabilitat pressupostària per poder disposar de més recursos per combatre, principalment, els efectes de la crisi per la pandèmia.imprimir
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax 972 27 91 08 - 17800 OLOT - a/e: atencioalciutada@olot.cat