“RETALLA LES VIOLÈNCIES, ENGANXA LES CURES”, NOVA CAMPANYA CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE I LGTBI-FÒBIA
“RETALLA LES VIOLÈNCIES, ENGANXA LES CURES”, NOVA CAMPANYA CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE I LGTBI-FÒBIA La iniciativa compta amb un quadern de jocs per fer participar als ciutadans en activitats que fomentin la tolerància
 

La sensibilització i el treball per l’eradicació de la violència de gènere i qualsevol tipus de  discriminació ha estat, des de la seva creació, un dels eixos principals de treball del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa. Des de fa 13 anys, a la Garrotxa existeix la “Taula comarcal d’atenció a la violència masclista” en la qual es reuneixen els serveis que estan dins el circuït d’atenció de les violències masclistes, amb l’objectiu de coordinar-se, revisar i adaptar el protocol i fer el seguiment dels casos de violència masclista que hi ha a la comarca.

En aquesta sentit, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa disposa d’un Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) iniciat l’any 1998, el qual ofereix atenció psicològica i assessorament jurídic. Aquest servei fa treball preventiu amb tallers de bons tractes per a dones, oferint un espai de relació i autocura. El balanç durant els mesos que portem  de 2020 és de de 72 dones ateses.

Paral·lelament, l’any 2017 es va crear el Servei d’Atenció Integral (SAI), un servei adreçat a tota la població i molt especialment a aquelles persones que hagin patit, pateixin o siguin susceptibles de patir qualsevol situació de discriminació per LGTBIfòbia.  S’han atès 20 persones durant aquest 2020.

En un marc de treball integral, els dos serveis que atenen situacions de gènere i violències (SAI i SIAD) han ampliat la mirada cap a les violències i treballen per potenciar les accions de sensibilització i prevenció. D’aquesta visió neix la campanya “Retalla les violències, enganxa les cures” adreçada al conjunt de la comarca de la Garrotxa. En aquesta primera campanya conjunta de sensibilització participen 11 municipis garrotxins, concretament, Argelaguer, Beuda, Les Preses, Maià de Montcal, Olot, Sales de Llierca, Sant Feliu de Pallerols, Sant Ferriol, Sant Jaume de Llierca, Sant Joan les Fonts i la Vall de Bianya, conjuntament amb el Consell Comarcal i el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa.

La campanya, que comença aquesta cap de setmana, inclou la publicació d’un tríptic explicatiu amb informació sobre els serveis d’atenció del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i un quadern de jocs, que té com objectiu fer participar als ciutadans dels diferents municipis en activitats que fomentin la tolerància i ajudin a detectar situacions de violència.

Una de les característiques d’aquesta campanya és la capacitat de cada ajuntament d’ajustar les activitats proposades a la seva realitat social. Els consistoris poden triar, per dur a terme a cada municipi, entre la realització de tallers, entrevistes, programes de ràdio, articles en revistes, etc. Totes les activitats estaran coordinades per l’equip de l’empresa Lo Relacional, un col·lectiu catalitzador de pràctiques i relacions que transiten entre l’educació, la creació cultural i l’acció comunitària.

L’objectiu d’aquesta adaptació a cada realitat municipal és que a final d’any es pugui disposar d’un material propi de sensibilització i prevenció de les violències masclistes a la comarca, un material pròpiament garrotxí, en format vídeo, radiofònic i que es materialitzarà també en una revista comarcal (fanzine).

Cal destacar que a més de les activitats dirigides a la ciutadania en general, la campanya “Retalla les violències, enganxa les cures” inclou accions de formació en polítiques de gènere dirigides als equips tècnics i polítics de les administracions locals de la comarca.

El tret de sortida de la campanya serà aquest cap de setmana a Sant Feliu de Pallerols amb l’activitat La Revolució dels gènere i els afectes, un taller participatiu per explorar el gènere i la sexualitat des d’una perspectiva d’igualtat i de diversitat que, a més, serà televisat per TV Sant Feliu. Serà aquest dissabte 10 d’octubre a les 6 de la tarda a la sala polivalent

Dilluns hi haurà la segona activitat a Les Preses, amb un taller de fanzine. una revista per retallar les violències masclistes i LGTBI-fòbiques i enganxar-nos a les cures.
Serà aquest dilluns 12 d’octubre a 2/4 de 5 de la tarda a la pista poliesportiva.

La resta d’activitats incloses al programa es poden consultar a garrotxasenseviolencies.wordpress.com on també es podrà fer el seguiment de la campanya a tota la comarca.

Paral·lelament, també es farà una formació en polítiques de gènere als equips tècnics i polítics de la comarca.

 imprimir
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax 972 27 91 08 - 17800 OLOT - a/e: atencioalciutada@olot.cat