L’Ajuntament d’Olot contribuirà amb un total de 41.000 euros a fer possible el programa de Càritas i les beques a joves de la Fundació Impulsa davant la situació excepcional generada per la Covid-19.
26 de novembre de 2020
L’activitat social de Càritas Garrotxa s’ha vist incrementada de forma considerable aquests últims mesos derivada de la situació de pandèmia. La COVID també ha suposat un augment de la necessitat de dotar de nous recursos per atendre les persones en situació de vulnerabilitat. De resultes d’aquest context d’excepcionalitat, Càritas ha vist disminuïts notablement els seus ingressos -que provenen principalment de l’organització d’activitats- i que feien possible, bona part del finançament dels programes socials.
L’Ajuntament d’Olot ha acordat a la Junta de Govern Local d’aquest dijous destinar una partida de 15.000 euros perquè Càritas pugui fer front a aquesta situació. En concret, aquest import permetrà que l’entitat pugui continuar oferint el programa de primera acollida: des de la recepció de les persones, fer una primera anàlisi de la seva situació i reorientar la seva problemàtica cap a altres programes o ajudes socials pròpies de Càrites o bé externes. A banda del suport emocional que per a moltes persones representa ser escoltades i acollides, aquest programa també és de gran ajuda social perquè permet solucionar, in situ, les problemàtiques presentades, tràmits o altres consultes que puguin tenir una resposta ràpida.
Aquesta aportació s’afegeix a la partida de 48.401,21 euros que l’Ajuntament d’Olot ha destinat de forma extraordinària a Càritas (en un conveni aprovat al mes de juliol de 36.000 euros i una addenda de 12.401,21 euros del passat mes d’octubre) per tal de contribuir a l’increment de les despeses derivades de la COVID al Centre de Distribució d’Aliments de la Garrotxa.
D’altra banda, la Fundació Impulsa ofereix 20 noves beques a joves en situació de vulnerabilitat social i econòmica. Si s’afegeixen els alumnes d’altres promocions, en total aquest curs un total de 46 joves reben les beques de la Fundació Impulsa. Això suposa que cada noi/a rep una ajuda econòmica que el/la permet accedir a un cicle formatiu de Grau Mig o Grau Superior i la Fundació posa al seu abast un mentor pel seu acompanyament personal i professional, un ordinador així com unes formacions per adquirir competències transversals que l’ajudaran tan en l’àmbit acadèmia com personal, junt amb el suport de l’equip psicopedagog.
Tot i les dificultats del moment que han suposat una disminució dels ingressos de la Fundació, s’ha optat per mantenir totes les 46 beques previstes per aquest any. Quinze empreses de la Garrotxa ajuden a fer front a aquestes despeses a les que també contribueix l’Ajuntament d’Olot. En total, el Consistori aportarà 26.000 euros perquè alumnes amb dificultats socials i econòmiques puguin gaudir d’una formació de Cicle Formatiu i Grau Mitjà.
La Fundació Impulsa promou la igualtat d’oportunitats dels joves de l’acompanyament en la seva formació i el seu creixement personal. Els alumnes seleccionats amb criteris econòmics i e motivació per seguir estudiant reben suport per cursar cicles de Formació Professional. La Fundació es va crear l’any 2015 i fins a l’actualitat ha becat 233 alumnes entre les comarques d’Osona, la Garrotxa, el Berguedà i el Moianès. El perfil de jove becat té entre 16 i 17 anys en el moment d’entrada en el programa. Un 90% dels alumnes becats finalitzen els estudis d’FP, un 60% passen a Grau Superior i un 70% troben feina en un termini de sis mesos.
Els convenis amb Càritas Garrotxa i la Fundació Impulsa s’afegeixen a les partides que l’Ajuntament d’Olot ha destinat a la recuperació social de les famílies davant la COVID. El Consistori va aprovar a principis d’any la creació d’un fons social de 295.000 euros. A aquest s’hi va afegir una partida de 205.000 euros per constituir el fons econòmic que va permetre la convocatòria dels Ajuts 500.
Aquest mes de novembre l’Ajuntament ha aprovat una nova partida de 500.000 euros de recursos propis. En aquest cas es destinaran a una nova convocatòria d’ajuts (AJUT 1.000 i 3.000) per a les empreses que han hagut d’aturar l’activitat o bé als que han vist reduïda la seva facturació en un mínim d’un 80% en els últims 5 mesos, a més de noves aportacions extraordinàries en temes de serveis socials i a actuacions per fer front a la COVID. El Consistori ha assumit, fins al moment i únicament amb recursos propis, un total de 2 milions d’euros a accions relacionades amb el coronavirus i a ajudar a diferents col·lectius.
La recuperació social és una de les prioritats dels Pressupostos de l’Ajuntament d’Olot del 2021. L’aportació inicial prevista al Consorci d’Acció Social de la Garrotxa per l’any que ve és de 1.406.445 euros. Inclou una partida inicial de les ajudes d’urgència social (137.500). A l’any 2012, l’aportació al CASG va ser de 765.000 euros (en vuit anys ha pujat un 80,1%). En aquest sentit, augmenta el Servei d’Ajuda a Domicili per a gent gran, les ajudes socials, beques per Estiu Riu i beques educatives. Un tema a destacar són les ajudes d’urgència social. L’any 2020 es preveu que es tanqui amb una aportació de 650.000 euros, quan l’any 2012 va ser de 230.000 euros.