Realitzada la segona fase de les actuacions que han permès arranjar aquest espai. S’està a l’espera d’impulsar una tercera fase per culminar el projecte iniciat ara fa 3 anys.
15 de febrer de 2021
L’Ajuntament d’Olot ha fet un pas més per finalitzar la reordenació dels horts urbans del volcà Montsacopa. Un cop acabats els treballs de la primera fase del projecte, ara s’ha portat a terme una nova actuació que ha suposat la millora de 17.500 metres quadrats d’aquest espai, situats entre el camí del viacrucis i el que puja a l’ermita. En la primera actuació, s’havia aconseguit desbrossar espais, netejar vegetació, retirar materials que s’hi havien anat acumulant els darrers anys, instal·lar la xarxa de rec soterrada i 11 aixetes, a més d’establir una estètica unificada pel que fa a les tanques i el mobiliari d’aquest espai.
Al llarg d’aquesta segona fase d’actuacions s’ha aconseguit millorar els accessos i camins als horts, netejar coberts i andròmines, desbrossar la zona de vegetació al·lòctona, establint les guies d’ús i d’utilització dels horts del volcà Montsacopa, les plantes de conreu que s’hi podran cultivar – prioritzant les verdures i fruites de varietats locals- així com definir la nova configuració i ubicació dels armaris d’eines els hortolans, ampliant la xarxa de rec amb 6 noves aixetes.
Els treballs d’aquesta segona fase també han permès adequar tota la xarxa de caminets i senders de la zona nord-est i sud que donen accés als camps, ampliant-los fins a un màxim d’1,50 m d’ample per poder-hi accedir fàcilment amb motocultors amb remolcs i extreure la producció dels horts. Al mateix temps, s’han adaptat els senders a l’ampliació de la xarxa d’aigua de reg soterrada. En total, en aquests treballs s’ha aconseguit retirar 250 metres cúbics de residus varis i netejar més de 170 metres quadrats de superfície pel que fa a coberts i extracció d’andròmines.
L’actuació més important on s’han destinat més recursos i esforços ha estat aquesta darrera: la neteja de coberts, brossa i materials acumulats. S’ha retirat cobertes d’uralita i s’ha explanat totes aquestes zones existents, molt deteriorades i poc salubres. Aquesta casuística s’ha localitzat principalment a la franja sud del camí d’accés a l’aparcament dels horts i a l’extrem nord-est.
Pel que fa a neteja de coberts i andròmines, la voluntat ha estat la de recuperar les hortes netes i obertes que es disposaven a la dècada dels 90. Per això, després del desmuntatge de les construccions, coberts, casetes, dipòsits, bidons i retirada de material, s’ha continuat actuant a la resta de coberts i estructures residuals desmuntant-les i netejant les andròmines pendents existents.
Les noves hortes, espai ecològic d’ús públic
Paral·lelament, de manera consensuada entre propietaris i usuaris, s’ha acordat que les noves hortes del volcà Montsacopa siguin espai ecològic d’ús públic amb estratègies, usos i hàbits sostenibles.
Per això, s’ha establert la prohibició d’ús de fertilitzants, plaguicides, fungicides químics com tampoc es podran utilitzar herbicides químics. Tampoc estarà permès deixar-hi créixer arbres que no siguin fruiters o instal·lar hivernacles o elements de plàstic, més enllà del material necessari per a petits planters.
És més, es vol que aquests horts puguin ser una font i oportunitat per a la investigació de conreus en terra volcànica, aprofitant-ho per a treballs científics tutelats pel Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.
Per últim, la segona fase d’aquestes actuacions han permès finalitzar la tanca perimetral d’1,20 metres de color antracita i col·locar les 4 portes de pas, 2 de pas per als hortolans i 2 per a vehicles. Pel que fa al material dels usuaris dels horts, s’ha definit la configuració, estil i ubicació dels armaris d’eines que es tractarà d’un model genèric fet de fusta de pi natural tractada que podrà variar segons les necessitats i podrà disposar de clau, individual o compartida.
Pel que fa a l’aigua de reg, durant la primera actuació es van retirar tots els bidons i dipòsits d’aigua amb la instal·lació de la xarxa soterrada i 11 aixetes. Ara, amb l’increment d’horts actius, s’ha ampliat el nombre de punts de rec, la xarxa secundària i s’allargarà aquest subministrament afegint 6 noves aixetes.
Totes aquestes actuacions han tingut un cost de 41.000 euros, dels quals prop de 29.000 han vingut finançats per una línia d’ajuts del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, ens impulsor del projecte, conjuntament amb l’Ajuntament d’Olot.