Olot pedala és un procés participatiu que té com a finalitat redactar el Pla de foment de mobilitat amb bicicleta i vehicles de mobilitat personal (VMP), una estratègia a nou anys vista per potenciar la mobilitat sostenible i afavorir l’ús de la bicicleta i d’altres vehicles de mobilitat personal com els patins, patinets, etc.
Aquest pla suposarà un important pas endavant per convertir Olot en una ciutat més confortable i sostenible d’aquí a 2030, en la que anar a peu, en patinet o bicicleta sigui més fàcil, segur i estigui més a l’abast de tothom.
El procés participatiu de l’Olot Pedala es desenvolupa entre els mesos de març i juny de 2021, amb l’objectiu que totes les veïnes i veïns, entitats i col·lectius d’Olot es puguin involucrar en la redacció d’aquest Pla de foment de la bicicleta i vehicles VMP. El procés es desenvolupa en tres fases:
- Fase 1: Anàlisi i diagnosi. Per conèixer les mancances i necessitats, però també les oportunitats de millora de la mobilitat actual en bicicleta. Es faran sessions participatives sobre la mobilitat urbana (dins del nucli d’Olot) i la mobilitat interurbana (la relació amb altres municipis i amb vies ciclables de l’entorn com la via verda del Carrilet o la connexió cap a la via verda del Ferro i del Carbó per la Vall de Bianya i Sant Joan les Fonts). A més de les sessions d’avaluació de les infraestructures també es faran sessions participatives per a col·lectius específics com els joves, la gent gran, comissió de famílies i persones amb diversitat funcional.
Paral·lelament s’estan duent a terme entrevistes amb persones representants de diferents sectors de la societat per tal de recollir tots els punts de vista per millorar la mobilitat a la nostra ciutat.
- Fase 2: Definició dels reptes i estratègies. Es definiran els objectius que volem assolir d’aquí al 2030, i en funció d’aquests, es construiran les estratègies i línies d’actuació més eficaces per aconseguir-los. Els objectiu no només faran referència a la millora de les infraestructures sinó que també tractaran de com incidir en el canvi d’hàbits de la mobilitat de les persones o d’altres aspectes relacionats amb el disseny dels nostres habitatges i el nostre entorn o les normes que regeixen la circulació amb aquests tipus de vehicles.
- Fase 3: Concreció de les actuacions i la governança. Entre els mesos de maig i juny es determinaran les actuacions concretes amb les quals materialitzar les estratègies. La descripció de cadascuna de les actuacions tindrà establerta la seva prioritat respecte a les altres accions, tindrà una valoració que indicarà quin cost suposa dur-la a terme i quina àrea és la responsable de dur-la a terme Durant aquesta fase també es formaran els mecanismes de governança i seguiment del pla, que seran el encarregats de vetllar per l’execució del pla així com l’avaluació de les accions i si es necessari la inclusió de millores. Aquests mecanismes estaran actius durant tot el desplegament del Pla.
- Fase 4: Retorn i tancament. Al setembre es farà la revisió del contingut, la revisió del procés i la redacció definitiva del Pla.
El Pla de foment de la bicicleta i vehicles VMP permetrà dotar la ciutat d’un full de ruta estratègic i implementable (amb actuacions concretes), integrant els estudis i projectes previs (PMUS, avantprojecte de pla de bici, etc.) i reconeixent i potenciant les iniciatives ciutadanes.
Aquest document definirà una estratègia de ciutat, que estructuri sota el mateix paraigües i amb els mateixos objectius totes les actuacions relacionades amb els següents aspectes:
- Actuacions de formació, difusió i pedagogia per al foment de l’ús de la bicicleta i altres vehicles de mobilitat personal.
- Actuacions en la infraestructura (millora, revisió o ampliació de bici-carrils segregats, plataformes compartides, aparcaments, etc.).
- Revisió de la normativa o els serveis municipals relacionats amb la mobilitat.
La pàgina web pedala.olot.cat recull tota la informació relacionada amb el procés i canalitza totes les maneres en què la ciutadania es pot involucrar en el procés:
- Responent el qüestionari sobre mobilitat sostenible per conèixer els hàbits de mobilitat, l’ús de la bicicleta i altres vehicles de mobilitat personal a Olot. Es dirigeix a tota la ciutadania i vol recollir els hàbits actuals pel que fa a mobilitat activa (ús de bicicleta i vehicles de mobilitat personal) i identificar els aspectes principals que ajudarien a un canvi cap a una mobilitat més sostenible. Estarà disponible a la pàgina pedala.olot.cat, en el següent enllaç, des d’aquest dilluns 1 de març i fins al diumenge 14 de març de 2021.
- Participant a les sessions de debat en línia entre els mesos de març i juny (cal inscripció prèvia a la pàgina pedala.olot.cat).
- Participant a alguna de les pedalades participatives els dissabtes 17 d’abril i 22 de maig (pendent de confirmació en funció de la situació sanitària).
- Formant part del grup motor per fer seguiment del procés i contribuint a qüestions operatives i d’organització (cal enviar un correu electrònic a olotpedala@olot.cat).