Des del 2015 l’Ajuntament d’Olot actua contra aquest insecte utilitzant un tractament innovador i més natural, que ha permès controlar i reduir els efectes d’aquesta plaga.
3 d'agost de 2021
Durant aquest mes de juliol s’han iniciat un any més els treballs per combatre el tigre del plàtan. Enguany, a diferència d’altres anys, des del Consorci SIGMA s’ha decidit actuar als llocs més candents, amb més presència d’aquest insecte, de forma focalitzada i, per això, durant les pròximes setmanes es treballarà al Firal i parcialment el passeig de Sant Roc, el passeig de Barcelona, l’avinguda Cuba i l’avinguda Argentina.
En total la previsió és actuar a 156 plàtans dels més de 1.300 que hi ha repartits pels carrers de la ciutat. Durant aquests darrers anys, l’Ajuntament d’Olot ha apostat per un tractament diferent, anomenat endoteràpia vegetal, un mètode alternatiu al tractament fitosanitari tradicional de les plagues dels arbres. Aquest sistema genera importants beneficis, ja que incrementa l’eficiència, evita la polvorització de productes químics, és més respectuós amb el medi ambient, més fàcil d’aplicar logísticament i, paral·lelament, és totalment inofensiu per als ciutadans i mascotes.
Tot i que té un cost més elevat que la fumigació tradicional, els beneficis que comporta són superiors, ja que s’evita la dispersió indiscriminada de partícules químiques a l’aire i, a part, aporta una millor protecció i cobertura als arbres.
El sistema consisteix a injectar al tronc de l’arbre una substància fitosanitària que es distribueix per tot el sistema vascular de la planta i elimina l’insecte quan aquest s’alimenta de la saba dels plàtans.
El tigre del plàtan és un insecte associat als plàtans dels espais públics de la ciutat que provoca un aspecte antiestètic per la defoliació prematura de la capçada del propi arbre. A més a més, genera molèsties als veïns pròxims quan la plaga està molt desenvolupada causant una acumulació d’insectes dins els habitatges.
Tigre del plàtan
Aquest insecte es tracta d’una plaga provinent dels Estats Units que es va detectar per primera vegada al nostre país als plàtans del parc de la Devesa de Girona l’any 1979. Des d’aleshores, s’ha estès progressivament per tota la península, establint-se completament a totes les localitats.
Es tracta d’un insecte hemípter-heteròpter xuclador que, en el cas dels adults, mesura uns 4 mm de longitud i que les seves larves passen per cinc estadis abans de convertir-se en exemplars adults. Té un aspecte reticulat, amb les ales transparents, amb venes blanques i l’abdomen de color negre brillant.
Els adults passen l’hivern sota les escorces i a les esquerdes del tronc, podent suportar temperatures de fred extremes. A grans trets, aquesta plaga provoca pràcticament tres tipus de danys: afectació a les capçaleres i al vigor de l’arbre a causa de la disminució de la capacitat fotosintètica; afectació visual i ambiental, per l’aspecte antiestètic dels arbres, i afectació a les zones urbanes per les molèsties que causen els adults arran les seves aparicions massives i picades molestes.