El programa innovador per a l’impuls de la rehabilitació energètica d’habitatges ha rebut un dels premis amb els que l’Associació Catalana de Municipis vol reconèixer aquells projectes o accions que els ens locals de Catalunya duen a terme per a transformar els municipis i comarques. L’alcalde d’Olot, Pep Berga, ha recollit el premi a l’acte que s’ha celebrat aquest dissabte a Vic.
16 d'octubre de 2021
L’Associació Catalana de Municipis ha convocat la primera edició dels PREMIS ACM. Amb una periodicitat anual, l’Associació vol reconèixer les iniciatives impulsades pels ens locals per transformar el territori. En un acte que ha tingut lloc aquest dissabte a Vic, Olot ha rebut el premi de la categoria Acció climàtica pel programa GarrotxaDomus, que té per objectiu impulsar l’eficiència energètica i les energies renovables en habitatges, converteix la Garrotxa en comarca pionera en la implantació d’aquest servei que proporciona als propietaris una combinació d’acompanyament tècnic, administratiu i financer personalitzat totalment gratuït.
El programa GarrotxaDomus està impulsat per l’Ajuntament d’Olot amb el Consell Comarcal de la Garrotxa, l’Institut Català de l’Energia i la Fundació EuroPACE conjuntament amb 15 Ajuntaments (Argelaguer, Besalú, Beuda, Castellfollit de la Roca, Mieres, Les Planes d'Hostoles, Les Preses, Sant Feliu de Pallerols, Sant Ferriol, Sant Jaume de Llierca, Sant Joan les Fonts, Santa Pau, Tortellà, Vall d'en Bas i Vall de Bianya). El programa va néixer de l’experiència d’una prova pilot implantada a la ciutat d’Olot.
Actualment, a més de GarrotxaDomus, s’està treballant amb GiDomus (conjuntament amb els Ajuntaments de Banyoles, La Bisbal d’Empordà, Ripoll, Salt i Santa Coloma de Farners), per desplegar el programa a les comarques gironines i també en diferents Ajuntaments de la demarcació de Barcelona que veuen en aquest programa un actor clau per descarbonitzar el parc d’edificis i canalitzar de forma efectiva els fons Next Generation al seu municipi.
L’Ajuntament d’Olot impulsa aquest programa que va néixer de forma pilot a la ciutat i que es va estenent pel territori. Es dirigeix a tots aquells ciutadans que vulguin millorar el confort del seu habitatge i/o reduir la despesa energètica i ha estat dissenyat per donar resposta a les principals barreres que es troben els propietaris quan volen iniciar un procés de reforma.
L’Ajuntament d’Olot i la Fundació EuroPACE tenen la voluntat de compartir aquesta experiència i desplegar aquests programes a tot el territori català.
Nou actor en el sector de la rehabilitació
GarrotxaDomus crea un nou actor en el sector de la rehabilitació enfocat a la generació de demanada i l’acompanyament personalitzat 360º. La generació de demanda s’aconsegueix a través de la conscienciació, pedagogia i sensibilització de la ciutadania i la utilització de missatges efectius que actuïn de palanca generats a partir de l’estudi de les motivacions, desitjos i necessitats dels ciutadans.
L’acompanyament 360º consisteix en un assessorament a tres nivells:
Assessorament tècnic: Els experts energètics del programa ajuden a definir la solució que millor s’adapta a les necessitats i desitjos del propietari, s’ofereix una borsa de professionals de confiança validats i es gestionen pressupostos per facilitar la selecció del professional per part del propietari.
Assessorament administratiu: El programa pot tramitar les llicències d’obra, revisar les factures dels professionals i gestionar les incidències que puguin sorgir durant la reforma.
Assessorament financer: S’informa als propietaris i es gestionen subvencions i bonificacions i es faciliten solucions de finançament assequible per qui ho necessiti.
El programa inclou una àmplia gamma de solucions d’eficiència energètica i energies renovables de la mà de professionals locals qualificats. Actualment el programa col·labora amb una seixantena de professionals (arquitectes, aparelladors, experts energètics, instal·ladors i constructors ) posant a disposició dels propietaris una àmplia borsa de professionals de confiança per garantir un servei de qualitat.
La valoració que fan els usuaris del programa, tant del servei del programa com dels professionals que han realitzat les reformes, és excel·lent. Els aspectes que els usuaris valoren més del programa són la simplicitat del procés, l’assessorament personalitzat i la centralització de les gestions amb professionals i tramitació de subvencions que faciliten que permeten simplificar molt la reforma.
Al 2020 es van realitzar 59 projectes de rehabilitació energètica a Olot que han suposat una reducció de 250 tones d’emissions de CO2 anuals. Durant la primera meitat de 2021 s’han generat 70 projectes, superant les dades de tot 2020. A través del programa fins avui s’ha atès a més de mig miler de famílies, assessorant a més de 300 llars i impulsant uns 150 projectes de rehabilitació energètica a la comarca.
Per a més informació consulteu https://www.garrotxadomus.cat/