Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

Espai Cràter, viatge al centre de la vida

Aquest mes de març, Olot obre les portes del centre de referència en volcans, ciència i societat. Abans de la presentació i posada en marxa, més de 2.000 persones de grups organitzats (escolars i adults) ja han reservat la seva entrada per Espai Cràter per als propers tres mesos.

16 de febrer de 2022


Aquest mes de març entrarà en funcionament Espai Cràter. Impulsat per l’Ajuntament d’Olot, el centre neix amb l’objectiu de promoure el coneixement a l’entorn dels volcans, la ciència i la societat. Situat als peus del volcà del Montsacopa, Espai Cràter vol servir de punt de trobada per a la comunitat educativa, social i científica. Alhora, vol generar noves oportunitats per als diferents sectors de la ciutat, però especialment per al comerç i l’hostaleria que en els últims dos anys han estat molt perjudicats arran de la situació generada per la pandèmia.

Amb l’obertura d’Espai Cràter, la ciutat i la comarca disposarà d’un nou centre expositiu que substituirà el Museu dels Volcans, que acaba de complir 30 anys. Respon a la voluntat de posar al dia aquest centre i aconseguir que un territori volcànic com la Garrotxa compti amb un espai de coneixement de volcans on la mateixa visita es converteixi en una experiència interactiva.

 

L’edifici, part de l’experiència del visitant

Els arquitectes Toni Casamor i Anna Codina són els autors de l’edifici – de 1.272 m2- que està concebut com un element més de l’experiència: està soterrat i dins d’un volcà (el Puig del Roser).

Espai Cràter explica els volcans de la Garrotxa i del món, així com la particular relació entre els volcans i el seu entorn. Ho fa de manera totalment interactiva i mitjançant diversos llenguatges expositius: audiovisuals, experiències immersives, fotografies, realitat virtual o vídeomapatge. Una manera divertida d’aprendre i de conèixer el territori. Compta amb una  amb una maqueta de 15 m2, que explica la formació de la Garrotxa amb propostes de ludificació i altres elements per aprendre. Un gran talús de greda presideix l’exposició. Correspon al mateix emplaçament del volcà Puig del Roser i s’ha situat el punt més central de la sala principal d’Espai Cràter, que ha comissariat Joan Martí Molist, director de Geociències Barcelona – CSIC (Consejo Superior de Investigaciones Científicas).

A més de la sala expositiva (la Cambra), l’Espai Cràter compta amb un espai reservat a les activitats educatives (l’Aula Bufador); un auditori amb capacitat per a 110 persones per acollir esdeveniments culturals (la Sala Magma) i una zona pensada per acollir estades o presentacions de petit format (la Zona Sísmica), a la primera planta de l’edifici que, en ser soterrat, ha permès crear un parc urbà de 3.000 m2. D’acord amb la filosofia del projecte, d’abordar els reptes globals que afecten a nivell local, Espai Cràter és un edifici sostenible, que utilitza majoritàriament energia geotèrmia. Disposa de 17 pous de 100 m de fondària, i no consumeix cap energia fòssil per al seu funcionament, uns elements que també són visibles des de la sala expositiva. 

 

Més de 2.000 persones ja han reservat la seva visita a Espai Cràter

Espai Cràter vol ser, també, un centre pedagògic de referència a Catalunya que ofereixi activitats educatives per a totes les edats. Per tal de crear una proposta educativa inclusiva i de valor, s’ha desenvolupat un Projecte Socioeducatiu amb la UdG i les empreses d’educació ambiental del territori, que ha posat les bases de la guia d’activitats educatives. Per a aquest 2022, Espai Cràter ofereix deu tallers integradors, per als diferents nivells educatius i pensats per despertar l’esperit científic i de recerca en l’alumnat.

Per la importància que els volcans tenen per a la Garrotxa i l’interès que ha generat el seu estudi arran de l’erupció del volcà de La Palma, en aquests moments ja estan pràcticament plenes les visites escolars per als primers mesos de funcionament d’Espai Cràter.  

Com espai científic, Espai Cràter vol erigir-se en referent nacional i internacional en l’àmbit de la vulcanologia, teixint aliances amb centres educatius, institucions i entitats per tal d’impulsar projectes i activitats. El primer pas ha estat la signatura d’un conveni amb el CSIC, que li permet accedir a l’espai científic més important de l’Estat i poder ser part activa de projectes de recerca i impacte internacionals de gran envergadura. 

Espai Cràter comptarà també amb una programació d’activitats per tal d’arribar a tothom. Exposicions, debats, tallers, música i teatre de petit format… tindran la seva cabuda a aquest nou equipament que, per a aquest 2022, ja acollirà una nova edició de la Setmana de la Vulcanologia, els cicles de xerrades “Els grans interrogants de la ciència” i els “Reptes del segle XXI”, el fòrum d’Escoles Verdes de la Garrotxa, el Congrés de petits i joves científics, entre moltes altres iniciatives d’una programació que, properament, es presentarà. 

En aquests moments més de 2.000 persones de grups organitzats (escolars i adults) ja han reservat la seva entrada per Espai Cràter abans de la seva presentació i posada en marxa.

 

Un element dinamitzador del territori

La ubicació d’Espai Cràter al sector del Roser d’Olot connecta aquest nou equipament amb el centre de la ciutat amb la voluntat d’esdevenir un element dinamitzador de l’activitat econòmica que s’hi porta a terme. Vol contribuir a la tan necessària creació de llocs de treball i a la reactivació econòmica dels sectors que, com el comerç i la restauració, s’han vist greument afectats per la pandèmia i que, a la Garrotxa, ocupen a més de 5.000 persones.

Espai Cràter és un projecte contemporani que treballa de forma innovadora, experiencial i participativa per abordar els reptes globals que afecten a nivell local. Un equipament de territori que genera valor a la comarca de la Garrotxa, desenvolupant la sostenibilitat econòmica i social. És un equipament amb un finançament extern molt important. Amb un pressupost de 4’5 M€ (IVA inclòs), ha estat possible gràcies a l’aportació de diverses institucions: el 70 % del seu finançament prové de la Unió Europea, la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya i el 30% restant, de l’Ajuntament d’Olot.

 

Entrada gratuïta per als veïns i veïnes de la Garrotxa fins a finals d’any

Espai Cràter entrarà en funcionament el mes de març i estarà obert de dilluns a diumenge. Les entrades es podran adquirir a les properes setmanes (7€ preu de l’entrada general). Els caps de setmana s’oferiran visites guiades i, mensualment, hi haurà programació de tallers familiars.

Els veïns i les veïnes de la Garrotxa tindran l’entrada gratuïta a Espai Cràter fins a finals d’any. Per a més informació sobre aquest nou equipament de la ciutat d’Olot podeu consultar la pàgina web www.espaicrater.com i seguir la seva actualitat a través del seu perfil a Instagram @espai_crater i les xarxes socials de l’Ajuntament d’Olot.

 

 

  • EC_8_8
  • EC_13_13
  • EC_20_15
  • EC_24_19

Enllaços relacionats

Directori

  • Prueba

Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 2 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat