Es tracta de les peces originals fetes de guix i cartró del Gat de Sant Miquel, l’Àliga Nova i el Pollastre, que estan guardades des que es van deixar de fer servir per ballar.
17 de març de 2022
Les obres restaurades es podran veure a l’exposició “Del taller al carrer. La faràndula olotina”, que s’inaugurarà a principis de maig al Pati de l’Hospici.
Les peces originals del bestiari tradicional de la faràndula es conserven als magatzems dels Museus d’Olot. L’Àliga nova original data de 1949 i es va substituir l’any 2002 per una rèplica feta de fibra de vidre; la del Gat de Sant Miquel es va fer el 1984, el 1989 es va substituir per una rèplica de cartró i el 2021 per una de fibra de vidre, i la figura original del Pollastre és del 1947 i, des del 1996, surt a ballar la rèplica de fibra.
Coincidint amb l’exposició sobre faràndula que s’inaugurarà el 7 de maig al Pati de l’Hospici, els Museus d’Olot han encarregat la restauració d’aquestes peces de guix. Es netejaran i es repararan els cops i les pelades que tenen. Eulàlia Soler serà la professional que s’encarregarà d’aquestes tasques de restauració.
A més d’aquest bestiari, a la mostra “Del taller al carrer. La faràndula olotina”, s’hi podran veure peces tèxtils antigues de la faràndula, s’explicaran els processos d’elaboració de les figures al llarg de tots els temps i hi haurà un mapa cronològic en què es mostraran totes les peces de faràndula que han anat sorgint al llarg de la història.
Els Museus d’Olot exposaran dues obres relacionades amb el Liceu
“Museus i Liceu: una història compartida” és el resultat d’un projecte entre museus, col·leccions, biblioteques, arxius i centres d’exposicions de Catalunya i el Liceu per commemorar el 175è aniversari del Gran Teatre.
Així doncs, 121 centres culturals han seleccionat una o diverses obres de les seves col·leccions —que inclouen pintures, fotografies, esbossos escenogràfics, diorames, documents, escultures, instruments o objectes personals de diverses personalitats— relacionades amb la història d’aquesta entitat tan emblemàtica.
Els Museus d’Olot —a les comarques de Girona hi participaran un total de 25 centres— se sumen a la iniciativa mostrant les obres L’arribada de Lohengrin i Kundry a cavall (Parsifal), totes dues de Josep Berga i Boada.
Amb aquesta acció, que es podrà visitar fins al 31 de juliol del 2023, es vol contribuir a fer xarxa i a establir lligams entre les institucions culturals del país.