El ple d’aquest mes de maig de 2022 també ha comptat amb la presència del Síndic de Greuges, Rafael Ribó, que ha presentat l’informe de les actuacions dutes a terme a Olot el 2021.
19 de maig de 2022
Nou pas per a la construcció de la promoció d’habitatge públic més important d’Olot. El plenari d’aquest dijous 19 de maig ha aprovat provisionalment la modificació puntual del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) del polígon d’actuació del carrer Sant Cristòfor i el Pont de Santa Magdalena. Es tracta d’un pas més per assolir la construcció de 87 nous pisos socials, una de les inversions rellevants del Pressupost de l’Ajuntament d’Olot per al 2022.
El nou parc d’habitatge s’ubicarà entre el carrer Sant Cristòfor i el pont de Santa Magdalena i suposa una inversió d’1.000.000 € que l’Ajuntament d’Olot ha realitzat per a la compra dels terrenys de sòl pendent; part del qual pertanyia a l’Incasòl i a 6 particulars amb els quals va estar en contacte per poder tirar endavant l’actuació.
En aquest sentit, el passat mes de novembre ja es va aprovar inicialment la modificació puntual del POUM i es va obrir el termini d’exposició pública. Ara, el ple d’aquest mes de maig ha aprovat provisionalment la modificació puntual per al desplegament del projecte amb els vots a favor de l’equip de govern de JuntsxCat, l’abstenció d’ERC i la CUP i el vot contrari del PSC. D’aquesta manera, el projecte continua el seu curs i es trametrà als Serveis Territorials d’Urbanisme de Girona per a la seva aprovació definitiva.
El projecte crearà un conjunt d’habitatges que disposaran d’un parc urbà a l’interior; accessos oberts a cada un dels carrers perimetrals i potenciarà el riu com a nou pol d’atracció d’Olot amb comerços i activitats en aquesta zona. A part, ajudarà a posar en valor la casa Masllorens – Bé Cultural d’Interès Local d’Olot– i l’antiga fàbrica Sans situada a tocar del pont de la Santa Magdalena, que passarà a ser equipament municipal.
Aquesta actuació també és un pas més en el projecte de recuperació de l’espai fluvial del riu Fluvià - que la ciutat va arrencar el 2012 - i que inclou renovacions i reformes urbanes obrint Olot al riu i establint un nou eix urbà amb passeigs, places i espais verds.
“Amb aquesta nova promoció ens avancem als objectius del Pla Territorial Sectorial d’Habitatge de Catalunya amb la voluntat d’ampliar el parc públic per a lloguer social”, ha destacat el regidor d’Urbanisme, Jordi Güell.
Informe del Síndic de Greuges de 2021
El plenari del mes de maig ha comptat amb la presència del Síndic de Greuges, Rafael Ribó, que ha presentat l’informe de les actuacions dutes a terme a Olot el 2021. Segons l’informe, s’han comptabilitzat 29 queixes – 8 de les quals dirigides a l’Ajuntament d’Olot - i 36 consultes de persones d’Olot principalment vinculades a l’àmbit d’administració pública, tributs i elements urbanístics i de mobilitat.
L’informe destaca que, seguint la dinàmica detectada des del 2020, s’ha mantingut l’augment pel que fa al nombre de queixes i consultes – majoritàriament relacionades amb l’àmbit de polítiques socials, dificultats per obtenir el certificat COVID-19, educació i recerca i de retards en el pagament de les prestacions socials – així com s’ha registrat una important reducció pel que fa als terminis de resposta als tràmits. Es poden consultar totes les dades de l’informe a través d’aquest enllaç.
Paral·lelament, el plenari també ha donat compte del decret de nomenament de Xavier Algueró (Tavi Algueró) que repeteix mandat com a alcalde de Batet i dels membres de la Junta veïnal conformada per Pere Alzamora, Gemma Canalias, Maria Carme Espuña, Anna Collelldemont i Ramon Canalias.
Alhora, també s’ha convalidat per unanimitat els encàrrecs de gestió del servei de menjador a l’Estiu Riu i les subvencions de diverses línies del Programa Treball i Formació de joves tutelats l’any 2021.
El ple també ha aprovat per unanimitat l’encàrrec de gestió del Consell Comarcal de la Garrotxa per a l’assistència tècnica en la gestió dels ajuts en matèria de rehabilitació residencial, provinents del fons de recuperació Next Generation de la UE.
Per altra banda, també s’ha donat llum verda a l’acceptació de quatre ajudes dels Fons Next Generation sol·licitades per l’Ajuntament d’Olot per al desenvolupament d’accions turístiques al Volcà Montsacopa, al Parc Nou i també amb la digitalització de complements per a l’Espai Cràter així com la construcció de bicicarrils de Sant Miquel i Les Tries; la darrera forma part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançada per la Unió Europea - NextGenerationEU. A part, també s'inclou l'adquisició de llibres per a la Biblioteca d’Olot i la digitalització i adquisició de nou equipament per a La Carbonera i el Teatre Municipal d’Olot. El punt ha rebut la unanimitat del ple.
En aquesta línia, el ple també ha aprovat per unanimitat la modificació de crèdit número 3 del pressupost de l’Ajuntament d’Olot del 2022 que preveu actuacions de millora de clavegueram, material d’enllumenat i paviment de via pública, entre altres.
Paral·lelament, també s’ha aprovat un seguit d’addendes del Pla Estratègic de Subvencions de la Corporació per a l’exercici 2022 amb la voluntat d’aportar ajudes a 8 entitats socials i culturals de la ciutat: l’Associació de Cervesa Artesana de la Garrotxa, l’Associació Olot Fotografia, RCR Bunka Fundació Privada, Lluèrnia, Centre Els Catòlics, el Club Ciclista Infantil Olot, el Club Patinatge Olot i el Club Volei Olot. Hi ha votat a favor l’equip de govern (JuntsxCat) i el grup d’ERC; amb l’abstenció de la CUP i el vot en contra del PSC.
Finalment, el ple de l’Ajuntament d’Olot també ha declarat deserta la licitació de la concessió dels serveis de recollida d’escombraries i neteja viària, ja que cap de les dues empreses ha obtingut la puntuació mínima exigida. L’acord ha tingut l’abstenció de la CUP i ha rebut el suport de la resta de grups municipals.
Pel que fa a l’apartat de mocions; no ha prosperat la moció de Salvem les Valls, Olot es Mou, CNT Olot, ATAAC i CCOO de les comarques gironines - amb el suport de la CUP Olot i Olot en Comú Podem - per a la modernització i municipalització del transport públic d’Olot. La moció ha rebut el vot favorable d’ERC, el PSC i la CUP i el vot contrari de JuntsxCat.