L’acció s’emmarca en la campanya de prevenció del mosquit tigre a la ciutat.
24 de juliol de 2022
Un any més l’Ajuntament d’Olot duu a terme actuacions de prevenció contra el mosquit tigre amb l’objectiu de controlar-ne la seva presència a la ciutat i oferir a la ciutadania el coneixement i les accions possibles per ajudar a frenar la seva proliferació.
Els dies 25 de juliol i 22 d’agost s’instal·larà un punt informatiu a la plaça Rector Ferrer a on professionals del servei de control de mosquits, contractats pel DIPSALUT, facilitaran la informació que sigui necessària als ciutadans pel coneixement de l’espècie i la prevenció. També s’aprofitarà aquest punt d’informació per proporcionar gratuïtament als hortolans tela mosquitera per tapar els bidons.
El mosquit tigre és una espècie invasora que causa molèsties a la població degut a l’elevat nombre de picades i que, a més, pot ser agent transmissor d'algunes malalties com les produïdes pels virus del Chikungunya, Dengue i Zika. La seva incidència depèn de la presència d’aigua, ja que pon els ous en recipients que contenen aigua i on les seves larves poden créixer.
Es pot desenvolupar en qualsevol recipient que contingui aigua durant uns set dies. El mosquit pon ous i es desenvolupa en espais petits amb aigua estancada. No els agrada posar els ous en aigües en moviment ni en masses d’aigua grans. El clima i les hores de llum solar són més factors que condicionen el cicle vital del mosquit. Se'n poden trobar actius des de començament de maig fins a final d'octubre, però segons les temperatures aquest període pot variar.
La prevenció és el millor mètode per al control d’aquest mosquit: per el seu control el més important i efectiu és evitar la posta d’ous i el creixement de les seves larves aquàtiques, i eliminar tots els punts d’aigua on pot créixer.
El mosquit es va detectar a la ciutat per primera vegada l’any 2013 i des d’aleshores es realitzen actuacions encaminades a controlar-ne la presència i reduir-ne així les molèsties: