Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

La segona Setmana de la Vulcanologia arrenca amb una caminada amb experts pels volcans

Aquest cap de setmana també hi ha hagut un taller familiar i una visita guiada a Espai Cràter i avui han començat les xerrades als centres educatius. La Setmana de la Vulcanologia s’allargarà fins divendres i comptarà amb dues xerrades per al públic en general, a càrrec dels vulcanòlegs internacionals residents a Faberllull. 

17 d'octubre de 2022


La segona edició de la Setmana de la Vulcanologia ha començat amb una molt bona acollida de les activitats. En només tres dies es van exhaurir totes les places per a la caminada amb vulcanòlegs, que es va fer diumenge. Els olotins Xavier de Bolós i Llorenç Planagumà, i el mexicà Gerardo Aguirre van guiar un recorregut pels volcans Montsacopa i Garrinada. Durant tres hores, els assistents van poder conèixer com s’han format aquests volcans d’Olot, descobrint llocs que habitualment estan tancats al públic com un dels cràters i els bufadors de la Garrinada. Els participants a la caminada van poder conversar amb els experts en vulcanologia i preguntar-los sobre temes com la gestió de l’erupció de La Palma o la relació entre l’energia geotèrmica i els volcans.

Altres actes de la Setmana de la Vulcanologia que ja s’han dut a terme han estat el taller familiar i la visita guiada a Espai Cràter, que també van exhaurir les places.

 

Els experts van als centres educatius

Aquest dilluns, Xavier de Bolós ha ofert la primera de les xerrades en centres educatius de la comarca. Als alumnes de 4t de primària de l’Escola Pia d’Olot els ha explicat com es formen els volcans i quina és la feina dels vulcanòlegs. Fins divendres, els vulcanòlegs internacionals que participen en l’estada temàtica a Faberllull (Arnau Folch, Ben Beeckmans, Giovanni Macedonio i Carmen López), aniran a altres escoles i instituts de la comarca, per parlar sobre l’erupció de La Palma i el paper de les dones científiques, sobre els volcans d’Itàlia o sobre com ajuden els superordinadors i la intel·ligència artificial en el seguiment volcànic, entre d’altres. Totes les xerrades es complementen amb una sortida de camp a l’entorn del centre educatiu.

 

Xerrades sobre els volcans d’Itàlia, de l’Àfrica i de La Palma

Dimarts i divendres tindran lloc les dues xerrades obertes al públic general. Dimarts 18, a 2/4 de 7 de la tarda, el Dr. Arnau Folch, investigador de Geociències Barcelona – CSIC, parlarà sobre les “Implicacions de les erupcions volcàniques a nivell global” i, tot seguit, el Dr. Giovanni Macedonio, director de recerca de l’Osservatorio Vesuviano, explicarà els perills i les crisis recents dels volcans italians. L’acte comptarà amb traducció simultània per a la xerrada de Macedonio, que es farà en anglès.

El divendres 21 d’octubre hi haurà una altra conferència doble. El Dr. Ben Beeckmans, professor de la Nelson Mandela African Institution, parlarà de “Principis de vulcanologia i la Vall del Rift Africà” i, tot seguit, la Dra. Carmen López, subdirectora general de Vigilància, Alerta i Estudis Geofísics de l’Instituto Gográfico Nacional, recordarà l’erupció de la Palma, un any després. La xerrada es farà a les 7 de la tarda a la Sala Magma de l’Espai Cràter.

 

El Curs de postgrau en vulcanologia, en marxa

La Setmana de la Vulcanologia es desenvolupa coincidint amb el Curs de Postgrau en Vulcanologia, que organitzen la Fundació d’Estudis Superiors d’Olot, la Universitat de Girona i Geociències Barcelona – CSIC. La formació, que aquest any arriba a la 10a edició, va començar dilluns passat i es fa per primera vegada a l’Espai Cràter.

Joan Martí Molist i Adelina Geyer Traver, professors d’investigació al Geociències Barcelona – CSIC, són els directors del curs, que compta amb set experts més i combina les sessions teòriques amb visites a diferents afloraments del camp volcànic gironí. En aquesta edició hi participen 17 alumnes de 8 nacionalitats diferents: Estats Units, Argentina, Portugal, Grècia, Colòmbia, Mèxic, Xile i Espanya.

La Setmana de la Vulcanologia és organitzada per Espai Cràter, l’Ajuntament d’Olot, Geociències Barcelona – CSIC, la Fundació d’Estudis Superiors i Faberllull, amb el suport de l’Instituto Geográfico Nacional, del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i de la Generalitat de Catalunya.

 

 

  • Caminada (8)_
  • Caminada (224)_
  • Xerrada Xavier de Bolos als centres educatius
  • Caminada (213)_

    + 1

  • Caminada (84)_

Enllaços relacionats

Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 2 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat