Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

Olot se suma a la celebració del Dia Internacional de la Ciutat Educadora

Un any més, aquest 30 de novembre se celebra el Dia Internacional de les Ciutats Educadores. Olot va adherir-se al conjunt de Ciutats Educadores ara fa 11 anys, al Ple Municipal del 18 de juny del 2009.

30 de novembre de 2022


El Dia Internacional de la Ciutat Educadora se celebra cada any el dia 30 de novembre, juntament amb la resta de ciutats adherides a l’Associació Internacional de Ciutats Educadores (AICE), ja que en aquesta data es commemora que l’any 1990 va ser proclamada a Barcelona la Carta de Ciutats Educadores. Aquesta celebració permet crear consciència de la importància de l’educació a la ciutat i visibilitzar el compromís del Consistori d’Olot i de la resta de governs locals amb l’educació, així com el treball que els agents educatius, ja sigui en l’àmbit de l’educació formal o no formal.

Enguany el Dia Internacional de les Ciutats Educadores té el lema: ‘La Ciutat Educadora. Ciutat de pau i d'oportunitats'.

Aquest dimarts 30 de novembre de 2021, l’Associació Internacional de Ciutats Educadores (AICE) convida les prop de 495 ciutats de 35 països d’arreu del món que actualment en formen part a donar testimoni i a renovar el seu compromís amb la Carta de les Ciutats Educadores.

Per això, des de l'Ajuntament d'Olot i l'Àrea d'Educació i Joventut es renova el compromís d'Olot en el projecte i se sumen al manifest de les Ciutats Educadores del 2022. 

 

Manifest ciutats educadores 2022

Les Ciutats Educadores són espais de pau i d’oportunitats. Són múltiples i notoris els esforços dels governs locals de la xarxa en pro de la creació d’unes ciutats on es respiri seguretat i benestar, on es garanteixin els drets i es creïn oportunitats per a totes i tots. Polítiques públiques orientades a enfortir l’accés a l’educació, a la salut, a la feina, a la cultura, a la pràctica de l’esport, a l’oci… en són una mostra; com ho és també el disseny d’entorns urbans segurs que afavoreixin les trobades, la bona convivència i processos d’inclusió i cohesió social.

Tot i això, els nostres municipis també són escenari de tensions socials on es manifesten diversos tipus de violències que deterioren la convivència, la tranquil·litat i la seguretat als nostres carrers.  Les desigualtats socioeconòmiques i culturals es troben entre les principals causes d’aquesta violència, que atempta contra la llibertat de les persones i el seu benestar. Algunes d’aquestes manifestacions són més visibles que d’altres, però cal identificar-les totes i treballar per a prevenir-les i combatre-les.

Lluitar contra les desigualtats és una forma d’actuar en aquest sentit. Per altra banda, l’educació és una eina clau que ens permet transmetre valors essencials per a construir espais i ciutats de pau, com la importància del respecte, la justícia social i el diàleg.

Per aquest motiu, posar en marxa polítiques públiques, programes i iniciatives ciutadanes que contribueixin a la igualtat d’oportunitats, que transmetin actituds i valors per a una bona convivència, que generin pensament crític, i que vetllin pel benestar i el desenvolupament de totes les persones és una aposta per transformar les cultures de violència en cultures de pau, que compartim totes les Ciutats Educadores.

El lema escollit per al Dia Internacional de la Ciutat Educadora 2022, escollit mitjançant un procés de consulta a tots els membres, és «La Ciutat Educadora, ciutat de pau i oportunitats».  Amb aquesta celebració busquem mobilitzar tots els agents socials dels vostres municipis i unir esforços per promoure la pau, la convivència, la solidaritat i la inclusió. L’objectiu és una celebració dinàmica i participativa que promogui el diàleg i serveixi per a donar a conèixer totes les oportunitats que ofereix el municipi, i generar noves sinergies.

 

 

Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 2 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat