Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

El Cornamusam presenta tota la programació de la 30a edició del festival

L’aniversari del festival i el 25è aniversari de la Cabreta serveixen d’impuls per a una edició que creix en el nombre de propostes.

 

5 de maig de 2021


Un any més, El Til·ler, Associació de Cultura Popular de la Garrotxa, es prepara per al Cornamusam, que aquest any començarà el  29  de  maig  i  s’allargarà fins al 5 de juny. Es tracta de l’edició més llarga fins ara del festival i el motiu és clar: se celebra la trentena edició. En el primer cap de setmana es concentraran els actes per celebrar dos aniversaris:  els trenta anys de festival i també els vint-i-cinc anys de la Cabreta, mentre que al segon cap de setmana prendrà el format habitual, amb els concerts i la resta d’activitats de la programació.

 

Un cap de setmana farcit de celebracions

El 29 i 30 de maig concentraran els actes de commemoració dels 30è i 25è aniversaris. Es començarà dissabte 29 amb una taula rodona sobre les perspectives passada, present i futura del festival i del sac de gemecs i continuarà a la tarda amb una trobada gegantera a la plaça de braus d’Olot, amb diferents colles convidades per celebrar l’aniversari de la Cabreta.

Seguidament, al Teatre Principal, Francesc Sans presentarà 30 anys de Cornamusam, l’espectacle inaugural del festival. Es tracta d’una retrospectiva de totes les edicions del festival, amb record a alguns dels artistes més destacats que han passat per Olot a tocar la cornamusa.

Clourà el cap de setmana Marcel Casellas amb una producció exclusiva del festival, Marcel Casellas i el Sac Volcànic, un acostament de l’instrument cap a la perspectiva del músic i compositor conegut per la seva llarga trajectòria liderant projectes molt diversos en el camp de la música d’arrel. El concert tindrà lloc el dia 30 de maig al Parc Nou.

Per acompanyar aquesta celebració, El Til·ler ha produït la figura de goma de la Cabreta juntament amb Festiari.cat. Serà la primera figura de la faràndula de barris i entitats d’Olot que forma part de la col·lecció, i estarà a la venda des de l’inici del festival i per internet a la botiga en línia d’El Til·ler, que s’estrenarà especialment per a l’ocasió.

 

I un segon cap de setmana amb presència internacional

Els dies 4 i 5 de juny aplegaran els actes que configuren, com a tal, el XXX Festival Cornamusam. No podrà faltar, com és tradició, la tocada d’inici des del balcó dels espants de l’església de Sant Esteve, que aquest any anirà a càrrec d’Iu Gironès i serà un homenatge pòstum a Felip Gironès, figura molt vinculada a la difusió de la cultura popular a les comarques gironines. Tampoc podrà faltar-hi el ball de la Cabreta, acompanyada de RSK!, la macrocobla de ministrers de la Garrotxa.

El primer plat fort del cap de setmana serà el 4 de juny a la nit, amb el concert de la gallega Susana Seivane, una de les més reconegudes gaiteres de les úlimes dècades. Amb sis discos editats, la seva proposta busca acostar la gaita cap a un registre més modern. Acompanyada per la seva banda presentarà el seu últim treball, Fa.

El dissabte dia 5 segueix el festival amb el concert-vermut de Pau Puig i Cati Plana, una proposta exclusiva del festival on el sac de gemecs i l’acordió diatònic son els protagonistes. La tarda començarà amb la presentació del llibre Escola de Ministrers 2 de Xavier Pallàs, que donarà pas al ball de la Cabreta.

El festival conclou amb tres concerts a la plaça de Braus. Francesc Sans serà el primer, amb l’estrena del seu primer treball discogràfic: l’Infinit. Seguidament serà el torn dels RIU, que tornen al festival per presentar RIU X, un espectacle de celebració del seu 10è aniversari. Tancaran el festival els occitans Super Parquet, que presentaran el seu últim EP Couteau, en exclusiva fora de França.

Durant tot el cap de setmana, a més, a la zona del Puig del Roser s’hi podrà trobar un espai gastronòmic amb gastroteques i cervesa artesana. A més, el dissabte dia 5 hi haurà una fira d’artesania, lutiers i altres parades de cultura popular. El festival comptarà amb més activitats al llarg de tota la setmana que es poden consultar al programa complet i a la pàgina web del festival.

Les entrades per al concert de Susana Seivane dels dia 4 de juny i dels concerts de Cesc Sans, RIU i Super Parquet del dia 5 de juny estaran a la venda a partir de la setmana vinent a la web d’Olot Cultura. Es podrà adquirir un abonament per als tres concerts que donarà dret a quedar-se a la plaça de braus durant tota la jornada.

 

Segona edició adaptada a la pandèmia

Aquesta edició serà la segona que conviu amb la pandèmia, per la qual cosa es mantindrà el plantejament de l’any anterior. Es manté la plaça del Puig del Roser com a espai perimetrat a l’aire lliure on es concentren les activitats. Molts dels espectacles del festival seran d’entrada lliure però amb aforament limitat, i es tancarà l’accés quan el públic arribi a la capacitat màxima del recinte, que es calcula en unes 400 persones. En aquests casos, l’ordre serà estrictament el d’arribada. Es podrà seure juntament amb gent de la mateixa bombolla de convivència, però guardant distància de la resta de bombolles assistents.

En tots els actes de la zona del Puig del Roser s’ha previst un sentit únic de circulació, per la qual cosa només es podrà accedir al recinte des de la pujada més propera a la sala Torín. La resta de mesures seguiran la normativa vigent i seran degudament indicades al públic, amb un equip de voluntaris que vetllaran perquè es respectin.

La programació es pot veure alterada atenent a l’evolució de la pandèmia i les restriccions que es puguin imposar en els propers dies.

 

Apunts històrics sobre el 30è i 25è aniversaris

La primera edició del festival es va celebrar el 18 de juliol de 1992 i ja va ser impulsada per El Til·ler. No obstant, l’any anterior per Festes del Tura ja s’havia dut a terme un concert per a sac de gemecs, que posteriorment es va considerar el “Cornamusam 0”, ja que va servir de punt de partida per a tot el que vindria després. En aquell moment estava integrat per Joan Josep Mayans, Xavier Batlle, Àngel Girona, Cèlia Tresserras, Imma Plana i Antoni Domènech. El Cornamusam actualment és un dels festivals de música tradicional més longeus del país i ha comptat amb la presència dels noms més reconeguts de l’escena europea.

Cinc anys després, per donar un símbol al festival i poder, alhora, acompanyar els actes de carrer, es va encarregar la construcció de la Cabreta a Àngel Rigall i Tavi Algueró. Es va estrenar el 6 de juliol de 1996 i va estar acompanyada de moltes de les figures de la faràndula de l’època. La figura toca un sac de gemecs fet a escala pel lutier vilanoví Xavier Orriols. Per al ball es va decidir recuperar una melodia que haurien utilitzat antigament els gegants d’Olot, en aquell moment ja en desús, i es va acompanyar d’una altra peça escrita per Joan Josep Mayans.

 

 

  • Cornamusam_1
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 2 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat