Una trentena de famílies del barri de Montolivet i l’Ajuntament d’Olot creen la primera Comunitat Local d’Energia de la ciutat; una de les primeres de Catalunya de propietat privada i amb participació pública. El plenari de l’Ajuntament d’Olot també ha donat llum verda a l’inici del procés per a la construcció de la promoció d’habitatge públic més important de la ciutat al sector de Sant Cristòfol.
18 de novembre de 2021
Aquest dijous 18 de novembre, l’Ajuntament d’Olot s’ha adherit formalment a l’Associació Comunitat Energètica de Montolivet, el pas previ per iniciar les obres d’una instal·lació fotovoltaica de 32,4 kW que s’ubicarà a l’edifici de les antigues escoles de Sant Pere Màrtir. Aquesta instal·lació servirà per generar uns 43.000 kWh a l’any d’energia elèctrica renovable d’origen solar i una reducció d’emissions de 10,3 tones de CO2 anuals. Així ho ha aprovat per unanimitat el plenari de l’Ajuntament d’Olot que ha tingut lloc aquest vespre.
D’aquesta manera, s’engega una iniciativa totalment innovadora a Catalunya; un model de comunitat energètica gestionat a través d’una associació que compta amb participació pública de l’administració local. Alhora, es fa realitat un projecte que va arrencar ara fa uns anys a través de la voluntat d’una veïna del barri, l’Elena Capdevila, avui presidenta de l’Associació Comunitat Energètica de Montolivet.
Capdevila va voler arrencar aquest projecte després de rehabilitar energèticament la seva llar a través del programa de renovació energètica d’immobles GarrotxaDomus. Un programa que ha impulsat l’Ajuntament d’Olot i que, fins avui dia, ha atès a més de mig miler de famílies, assessorant a més de 300 llars i impulsant uns 150 projectes de rehabilitació energètica a la comarca.
Arran els beneficis generats a la seva llar, Capdevila va decidir fer un pas més iniciat aquesta infraestructura amb el suport de la Fundació EuroPACE. Per aconseguir-ho es va crear un grup de treball format per representants dels veïns del barri, l’Ajuntament d’Olot, la Fundació EuroPACE, l’Institut Català de l’Energia, Bassols Energia i la Diputació de Girona.
El projecte que es consolida ara converteix a 29 famílies del barri de Montolivet en “prosumidors” consumidors i generadors d’energia amb la possibilitat de compartir-la. Amb aquesta formalització de l’adhesió de l’Ajuntament d’Olot a l’Associació s’encara el tram final del projecte i s’espera que en pocs mesos energia elèctrica neta i renovable solar sigui utilitzada per a les llars d’aquestes 29 famílies, l’escola bressol del barri i els locals de les entitats socials del barri de Montolivet d’Olot.
El projecte té un cost aproximat de 60.000 euros i es cobrirà de forma proporcional a l’ús esperat que en farà cada associat. En el cas de l’Ajuntament d’Olot és del 17% i la mitjana per família varia del 2% al 6% en funció del consum elèctric que disposen. La previsió és que el retorn mitjà de la inversió sigui de 9 anys tot i que aquesta xifra es pot veure reduïda sensiblement si es mantenen els preus a l’alça de l’electricitat.
Inici del procés per a la construcció de la promoció d’habitatge públic més important d’Olot
El plenari d’aquest dijous també ha aprovat inicialment la modificació puntual del POUM del sector de Sant Cristòfol, primer pas per a la construcció de la promoció d’habitatge públic més important de la ciutat. Aquest punt ha comptat amb el vot a favor de l’equip de govern de JuntsxCat; l’abstenció d’ERC i la CUP i el vot contrari del PSC.
El projecte respon a l’objectiu d’impulsar la construcció d’habitatge públic, una de les inversions més importants del Pressupost de l’Ajuntament d’Olot per al 2022. Els comptes de l’any que ve destinen 1.000.000 € per a la compra del terreny de sòl pendent i que acollirà un total de 87 nous pisos convertint-se en la promoció d’habitatge públic més important que haurà fet la ciutat.
El nou parc d’habitatge públic s’ubicarà al polígon d’actuació comprès entre el carrer Sant Cristòfor i el pont de Santa Magdalena. Una part del terreny pertany a l’Incasòl, organisme amb el qual l’Ajuntament d’Olot ha acordat donar impuls a aquesta promoció d’habitatge de forma conjunta. Pel que fa a la resta de solars, l’Ajuntament ha negociat amb 6 particulars la compra de les finques per poder tirar endavant l’actuació.
Després de l’aprovació inicial de la modificació puntual del POUM en el ple d’aquest novembre, s’obre el termini d’exposició pública per a l’aprovació definitiva del projecte que ha de comptar amb el vistiplau de la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat.
Els treballs preveuen la construcció d’un parc urbà a l’interior de la nova illa d’habitatges que estaria connectat amb el riu i, alhora, disposaria d’accessos oberts a cada un dels carrers perimetrals. A part dels nous habitatges, també es vol potenciar aquest espai com un nou pol d’atracció d’Olot amb comerços i activitats.
Paral·lelament, el projecte permetrà posar en valor la casa MasLlorens – Bé Cultural d’Interès Local – i l’antiga fàbrica Sans situada a tocar del Pont de Santa Magdalena passarà a ser un equipament de propietat municipal. L’actuació és un pas més en el projecte de recuperació de l’espai fluvial del Fluvià que la ciutat va arrencar el 2012 i que inclou renovacions i reformes urbanes amb la voluntat de crear un nou eix urbà potent, obrint la ciutat al riu i establint passeigs, places i espais verds.
Actualment Olot disposa de 224 pisos d’habitatge públic i, a través d’actuacions com la que es preveu a Sant Cristòfol, l’Ajuntament d’Olot s’ha marcat continuar incrementant la borsa superant els 400 pisos de lloguer social als pròxims anys. De cara al 2022, també s’aposta per iniciar el desenvolupament del polígon del Serrat (25.000 €) que permetrà el futur desenvolupament d’habitatge.
Per recuperar el debat de la sessió entreu aquí.
Plenari del mes de novembre
El ple d’aquest mes de novembre també ha donat compte del nomenament dels membres de la Comissió del Nomenclàtor d’Olot, presidida per l’alcalde i formada per Xavier Puigvert, Ester Santaló, Ramon Prat, Joan Barnadas, Josep Murlà i Antoni Mayans.
Al mateix temps, el plenari ha aprovat per unanimitat la modificació inicial de l’Ordenança Municipal per a la instal·lació de terrasses a Olot. A part, també s’ha donat llum verda a la modificació de crèdit número 3 del pressupost de 2021 amb els vots favorables de l’equip de govern de JuntsxCat, amb el suport d’ERC i l’abstenció del PSC i la CUP; així com l’addenda número 9 del Pla Estratègic de Subvencions de l’any 2021 que ha comptat amb els vots a favor de l’equip de govern de JuntsxCat i del grup d'ERC, l'abstenció de la CUP i vots en contra de PSC.
Paral·lelament, el ple d’aquest mes de novembre també ha aprovat per unanimitat la moció d’Òmnium Cultural Garrotxa en suport al Correllengua; i també s’ha aprovat amb el vot favorable del PSC i de JuntsxCat la moció del grup municipal del PSC que comptava amb l’adhesió del Cercle Euram i la Federació d’Associacions de Veïns d’Olot per instar al Govern de la Generalitat que declari la variant d’Olot com a prioritària i que es retorni a la proposta inicial del 2+2.
Per últim, el plenari d’aquest mes de novembre és l’últim en el qual ha participat el regidor de la CUP, Lluís Riera, com a portaveu del grup municipal de la CUP al Consistori. El regidor ha presentat la seva renúncia i ha anunciat que el substituirà Jordi Gasulla.