Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

La pintura olotina dels últims 150 anys, sota la influència de l'Escola d'Olot

El Museu de la Garrotxa mostra l’exposició “L’Escola d’Olot. Una ‘Fake News’ amb 150 anys d’història”, que es pot visitar del 5 de febrer a l’1 de maig a la Sala Oberta i la Sala Oberta 2. L’exposició permet veure quadres de Joaquim i Marià Vayreda, de Josep Berga i Boix, Iu Pasqual i Josep Pujol, entre d’altres artistes.

 

4 de febrer de 2022


El Museu de la Garrotxa mostra la història artística iniciada fa 150 anys a Olot, fent un repàs als diferents corrents artístics i els seus protagonistes. La mostra porta per títol “L’Escola d’Olot. Una ‘Fake News’ amb 150 anys d’història” i es podrà visitar del 5 de febrer a l’1 de maig, a la Sala Oberta i la Sala Oberta 2 del Museu de la Garrotxa.

A les dues sales d’exposicions es podran contemplar obres de Joaquim i Marian Vayreda i Josep Berga i Boix, al costat de peces d’altres artistes d’altres períodes com Iu Pascual, Martí Casadevall, Josep Pujol o Marian Oliveras. És una bona oportunitat per veure a la ciutat peces d’artistes que pertanyen a col·leccions privades.

La mostra comença amb la pintura de Joaquim Vayreda i arriba fins a la dels anys setanta del segle passat. Un recorregut que passa per Francesc Vayreda, Melció Domenge, Olivet Lagares i Leonci Quera, entre d’altres.

 

Una revisió crítica de l’Escola d’Olot

L’exposició, que arriba a Olot procedent de la Fundació Vila Casas, planteja una visió crítica del que s’ha donat a conèixer com a Escola d’Olot. Tant els germans Vayreda com Josep Berga i Boix eren pintors paisatgistes que, cadascú des de la seva òptica, coincidien a pintar els paisatges olotins. Aquests pintors compartien unes profundes creences religioses i una visió de caire conservador de la societat, un fet que es reflecteix en els seus quadres.

Tots tres van ser definits a finals del segle XIX com a l’Escola d’Olot. Malauradament aquest segell d’Escola d’Olot ha estat usat fins als nostres dies per etiquetar qualsevol tipus de pintura paisatgística feta a la nostra ciutat. Aquest fet, per exemple, ha dificultat de valorar, entre d’altres, la magnífica pintura noucentista duta a terme per Francesc Vayreda o la figura de Raymon Vayreda, dissenyador de mobles i activista cultural durant el període republicà.

Amb aquesta exposició s’intenta donar valor a cada moment artístic, explicant que l’anomenada Escola d’Olot que podria haver acabat a finals del segle XIX i, des d’aleshores, l’art olotí no ha deixat de ser ben present en el panorama artístic i cultural català.

 

Activitats complementàries

L'Escola d'Olot: pintura, història, tradició

Divendres 11 de març a les 19 h, Orfeó Popular Olotí

Organitza el PEHOC, amb la col·laboració del Museu de la Garrotxa

 

Parlem de fake news? El llenguatge de la postveritat

Dissabte 12 de març a les 17 h, Can Vayreda

 

El mercat de l’art: què està passant?

Dissabte 12 de març a les 18 h, Can Vayreda

Ho organitza: Museu de la Garrotxa, amb la col·laboració del PEHOC

 

Visita Guiada a Can Vayreda, a càrrec de Joaquim Vayreda i Joan Sala

Dissabte 5 de març, 12 h

 

Visita Guiada a Can Vayreda, a càrrec de Joaquim Vayreda i Joan Sala

Dissabte 30 de març, 12 h

 

 

  • Foto_2_
  • IMG_2094
  • Foto_1_
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat