Els Catarres, The Tyets, Habla de mí en presente, LAL-BA, el Pony Pisador i Orquestra Maribel són alguns dels grups que actuaran per la Festa Major d’Olot, que començarà el dimecres 7 de setembre i durà cinc dies. Les Festes comptaran amb 4 escenaris de música, una aposta per les activitats familiars i vinculades amb la faràndula, que es converteix en una de les grans protagonistes.
22 d'agost de 2022
La cercavila obrirà les Festes del Tura. Serà el dimecres 7 de setembre a ¾ de 6 quan la faràndula sortirà de l’Hospici per poder fer el tradicional recorregut pel centre de la ciutat en el primer acte de la Festa Major d’Olot (no s’havia pogut fer des del setembre de 2019). Les Festes recuperen la cercavila i el format habitual amb la faràndula com a protagonista destacada: la Gegantessa és la imatge del cartell i el pregó anirà a càrrec de l’il·lustrador Tavi Algueró i el pintor i escultor Àngel Rigall, creadors d’una vuitantena de figures en un reconeixement a les persones que s’encarreguen de ballar i tenir cura de la faràndula.
Els Catarres actuaran el divendres 9 de setembre al Firal, on també pujaran The Tyets, el Pony Pisador, Germà Negre, l’Orquestra Maribel i Habla de mí en presente, entre molts altres grups. A més del Firal -que tornarà a comptar amb les barraques-, els altres escenari de la música seran la Plaça Major, la Plaça Campdenmàs i el passeig de la Muralla. The Bazaga’s, Sultans of Swings i Monique Makon seran alguns dels conjunts que es podran veure a la Plaça Major i Xarim Aresté, Mabel Flores i Pupil.les a la Plaça Campdenmàs mentre que la música electrònica es concentrarà al Passeig de la Muralla. I com al 2019, les Festes del Tura també tindran una actuació sorpresa que es descobrirà a través de les xarxes socials.
La programació familiar també té un pes destacat a la Festa Major d’Olot. Els més petits podran gaudir de la cercavila infantil, d’espectacles com la Lali BeGood, el concert de la Damaris Gelabert, la festa holi i la de l’aigua i l’escuma. També estan pensades per a les famílies, però obert a la participació de totes les edats, activitats com la cursa d’orientació Orientura, l’encierru de marrans, el Campionat mundial del pedra, paper, tisora i un taller de circ “Circ a les golfes” a la Plaça Major.
Les Festes també recuperen aquest setembre el correfoc. El Pim Pam Pum Foc! mantindrà el recorregut del 2019: des de la plaça Campdenmàs, passarà pels carrer Esgleiers, Macarnau i del Roser fins a la plaça de braus, on tindrà lloc l’espectacle “Salve Avernus”, una proposta al pur estil del grup olotí amb grans estructures, música i foc que no deixarà a ningú indiferent. Aquest any també hi haurà la tradicional Turinada que recupera el format original. Un recorregut de dues feixes que caminarà pels carrers del Nucli Antic acompanyant els assistents fins al Ball de l’Hora.
Un altre dels actes més concorreguts de les Festes serà el concurs de paelles de l’AOAPIX que omplirà el passeig de la Muralla o la Batalla de les flors que organitza el CIT a la Plaça Clarà. La pujada del pilar caminant, el Seguici Popular, el concert de Festa Major amb l’Orquestra Maravella, les havaneres, les sardanes, la tornaboda, l’espectacle pirotècnic configuraran la programació de les Festes que comptarà amb molts actes. Consulteu programació i horaris de les activitats a la pàgina web de l’Ajuntament d’Olot www.olot.cat i a les xarxes socials.
Més programes de Festes
Aquesta setmana es comencen a repartir el programa de Festes. Aquests propers dies s’iniciarà el repartiment dels 20.000 exemplars del programa per totes les cases d’Olot, i que també tindrà versió de butxaca. Un any més, la programació es podrà consultar a l’aplicació de Festes del Tura.
Un Punt Lila d’informació i atenció a agressions sexistes, masclistes i lgtbifòbiques
Les Festes del Tura tindran un Punt Lila per tal d’informar, sensibilitzar i generar reflexió per prevenir violències masclistes i LGTBIfòbiques i, alhora, poder apropar recursos disponibles a la zona en relació a les violències. Al mateix temps, facilitarà assessorament i/o acompanyament a qualsevol persona que visualitzi o pateixi una agressió masclista i/o LGTBIfòbica. S’instal·larà una carpa lila, degudament identificada, a la plaça Rector Ferrer i també es disposarà d’un espai d’atenció més tranquil i reservat en cas que es necessiti.
L’horari del Punt Lila serà de les 12 de la nit fins les 6 de la matinada durant les quatre nits de Festes, del 7 al 10 de setembre i serà gestionat per Cúrcuma, una cooperativa que treballa des d'una perspectiva feminista, comunitària, i amb mirada interseccional i intercultural amb experiència en aquest tipus d’actuacions. Cada nit hi haurà dues professionals per informar, sensibilitzar i atendre en cas d'agressió i activant el protocol si així es requereix.
En suport a la tasca del Punt Lila hi haurà Brigades Lila. Aquestes són brigades itinerants formades per persones voluntàries (dones i persones amb identitats dissidents), que van en parelles degudament identificades. Tenen l’objectiu de prevenir i evitar agressions sexuals i LGTBIfòbiques i observar o detectar sempre en coordinació amb el Punt Lila, situacions que es donin durant la nit de festes en relació a violències sexuals. Per formar part de les brigades Lila cal apuntar-se a https://forms.gle/CrpdXfw5qXZzBdcG6 o bé a sai@casg.cat o al telèfon 679698447.
A més, durant les Festes del Tura, Alliberem-nos, l'associació LGTB+ de la Garrotxa, posarà una parada en horari diürn a l’espai on durant la nit s’instal·larà el Punt Lila. S’hi trobarà informació de l’entitat que promou la sensibilització i visibilització de la diversitat afectivosexual i de gènere.
A la carpa del Punt Lila també es disposarà de marxandatge i material informatiu d’entitats implicades en l’atenció i eradicació de violències que pateixen dones i persones dels col·lectius LGTBI. Per tal de prendre consciència comunitària del paper que poden fer les entitats que gestionen alguna de les barraques de festes del Tura, durant el mes de juny aquestes entitats han fet una formació impartida per Mediare i l’Observatori Noctàmbul@s en relació a la dispensació responsable d’alcohol i a la prevenció i abordatge de les violències sexuals en espais d'oci nocturn. Aquestes formacions són indispensables a partir d’aquest 2022 ja que formen part de les bases per poder accedir a l’obtenció d’una barraca.
El dijous 1 de setembre es farà una reunió al matí de coordinació amb la comissió de salut i seguretat de les Festes, i a la tarda amb les entitats que participen en les activitats programades, comissió de festes i totes aquelles entitats, col·lectius i persones interessades .
La iniciativa s'ha coorganitzat des del Servei de Joventut del Consell Comarcal i el Consorci d'Acció Social de la Garrotxa i forma part de la línia d'acció sobre prevenció i abordatge de les violències masclistes i LGTBIfòbiques en espais d'oci nocturn, de la campanya de prevenció de violències masclistes i LGTBIfòbiques Retalla les violències, enganxa les cures.