Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

Dia Mundial de la Salut Mental

Coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental d'aquest 10 d’octubre, l’Associació El Paraigües ha tingut un punt informatiu i l'Escola d'Art ha muntat una intervenció artística a les escales de Sant Esteve.

 

10 d'octubre de 2022


L’Associació El Paraigua va néixer el 2013 per un grup de familiars de persones que patien alguna tipologia de trastorn mental o psicològic. L’entitat va sorgir amb la voluntat de donar suport als familiars – és a dir: cuidar al cuidador – així com divulgar i donar a conèixer els diferents trastorns mentals i psicològics més habituals que es detecten entre la ciutadania, amb la intenció de combatre l’estigma i els prejudicis que pateixen les persones afectades.

Des del seus orígens, l’associació ha rebut diverses mostres de suport com la d’en Jordi Ferrer, de Xocolates Ferrer d’Olot, que va oferir la possibilitat de ser la beneficiaria de la campanya’“Turró Amic’ d’aquest darrer Nadal o la important donació que va entregar el Centre d’Iniciatives Turístiques d’Olot, el CIT. Suports, aportacions econòmiques, acompanyament i ajuda col·laborativa com les de l’Ajuntament d’Olot que han permès que ara l’entitat hagi pogut emprendre un projecte més global, pensat per ser un recurs permanent dins l’àmbit educatiu.

En concret, l’entitat ha impulsat dos projectes. D’una banda, han editat 'El Fabulós viatge de lElies’,  pensat per infants a partir de 8 anys i dirigit als alumnes i col·lectiu educatiu d’educació primària. L’autora del conte és la Judith Ferrer, compta amb il·lustracions de Roser Matas, i amb l’assessorament i part tècnica i pedagògica de Maria Àngels Domínguez, psiquiatre infantil del CSMIJ d’Olot i INTEGRA-CEEPSIR. L’obra narra com el protagonista, l’Elies, realitza un viatge per diferents planetes a través dels quals descobreix - amb naturalitat i sense prejudicis - els diferents trastorns mentals més habituals. A més, es tracta d’una lectura interactiva, ja que compta amb codis QR a través dels quals es poden consultar les principals característiques de cada trastorn i algunes indicacions per a treballar la lectura de l’obra.

D’altra banda, en el cas de secundària, s’està treballant en el videojoc ‘In My Brain’; de la dissenyadora i desenvolupadora de videojocs Gisela Vaquero que compta amb la secció tècnica i pedagògica del doctor Torrell, psiquiatre d’adults del CSM i INTEGRA-CEEPSIR.

El videojoc disposa d’orientacions per a treballar els diferents trastorns i la inclusió social de les persones que els pateixen; d’aquí que els protagonistes són diversos personatges amb algun trastorn mental o psicològic que s’han d’encarregar de realitzar tot d’accions per superar els entrebancs que es van trobant.

En aquest cas, la iniciativa s’ha posat a disposició dels centres educatius de la Garrotxa i, un cop finalitzat, també es vol facilitar aquest recurs en xarxes educatives i de salut mental del territori, per tal que arribi al màxim de persones possibles.

Tal com detallen des de l’entitat, ambdues eines estan pensades per treballar els trastorns mentals i l’acceptació de la diversitat, ajudant a reflexionar sobre la importància de la nostra pròpia salut mental.

 

Teatre, punts de llibre i intervencions artístiques amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental (DMSM)

Com cada any, l’entitat participa en diversos actes organitzats amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental que se celebra el aquest dilluns 10 d’octubre. En aquest sentit, l’associació forma part de la Comissió Mixta per la Salut Mental, formada pel Centre de Salut Mental de la Garrotxa, el Centre de Dia, l’Àrea de Salut Mental Infantil i Juvenil, el CAS i l’Associació Mentalitza’t.

Amb motiu d’aquesta efemèride, aquest diumenge ha tingut lloc la representació de l’obra teatral ‘La dona del tercer segona’  de la companyia Teatre Nu. En finalitzar la representació, s'ha portat a terme una xerrada i conversa amb la protagonista.

Aquest dilluns 10 d’octubre al matí hi ha hagut una taula informativa i de difusió del conte ‘El fabulós viatge de l’Elies’ i el videojoc ‘In My Brain’ i s'han lliurat punts de llibre amb el codi QR per poder accedir al llibre. Posteriorment, s'ha realitzat una intervenció artística a les escales de l’església de Sant Esteve a càrrec de l’Escola d’Art d’Olot i la Comissió Organitzadora del DMSM de la Garrotxa.

Per últim, s’ha previst un dinar de celebració del Dia Mundial de la Salut Mental amb usuaris, familiars i professionals de la Xarxa de Salut Mental al Casal Cívic d’Olot.

 

  • DiaSalutMental_
  • DiaSalutMental2_
  • DiaSalutMental3_
  • DiaSalutMental4_

    + 4

  • Paraigues_1_
  • Paraigues_3_
  • Paraigues_2_
  • premsa portada
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 2 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat