Un total de 35 escoles de tot Catalunya del programa Faig participen a la fira de projectes del Robolot al costat dels Instituts d’Olot i la Garrotxa.
4 de maig de 2023
Aquest divendres 5 de maig, de11 a les 14 h, el Firal i el passeig Bisbe Guillamet d’Olot acullen l’Steamakers del Robolot 2023. Una fira de projectes oberta a tothom en la qual es poden veure propostes reals i innovadores en l’àmbit de la tecnologia, la ciència i l’art. La quantitat de projectes exposats aquest any converteix aquesta mostra en una oportunitat única de conèixer què s’està treballant actualment a les aules en matèria de robòtica educativa.
En aquesta edició es compta, per primera vegada, amb la participació de 35 escoles d’arreu de Catalunya incloses al programa Faig (Fent per Aprendre, Imaginant Globalment) del Departament d’Educació. Un programa que, a partir dels fons Next Generation, dota de material als centres participants perquè duguin a terme projectes maker.
Tots ells han estat presents a la fira de projectes Steamakers del Robolot d'aquest divendres on han pogut mostrar els seus treballs i compartir coneixements amb la resta d’alumnes participants. Els 4 Instituts d’Olot i l’IES de Besalú també han participat a la fira al costat d’alumnes provinents d’Alcoi, Granada, Perpinyà i Colindres (Cantàbria). Així doncs, durant tot aquest matí, més de 500 alumnes exposen una gran diversitat de projectes sobre transició energètica, consum responsable, sostenibilitat i propostes que aborden diversos reptes de la nostra societat.
Com és habitual, el fet que siguin els propis alumnes els qui expliquin els seus projectes confereix a la fira un valor especial i ofereix a la resta d’escoles que vulguin venir a visitar-la, una oportunitat única de conèixer de primera mà les experiències dels propis estudiants.
Tots els projectes que es poden veure en aquesta fira no serien una realitat sense un seguit d’eines creades per tal que els alumnes aprenguin a programar. Una d’elles és la Sp32 Steamakers, una placa que s’ha fet molt popular als instituts de Catalunya i d’altres comunitats autònomes que han creat des d’Innova Didàctic, a Olot, i que es pot connectar a Internet o a un telèfon mòbil. Per tal de mostrar les múltiples opcions que permet aquesta placa, durant la fira de projectes es podran veure vehicles elèctrics de 3 rodes locals i d’altres comunitats, que suporten un conductor de fins a 70 kg i que es poden modificar i fer funcionar amb una d’aquestes petites plaques.
Aquest i altres elements de robòtica didàctica també s'han pogut veure a la carpa que s'ha instal·lat aquest divendres entre el Firal i el passeig Bisbe Guillamet amb la presència de membres de Robolot Team, el Cesire i Garrotxa Domus i que ha permès compartir coneixements i intercanviar experiències amb tots els visitants.