Amb la voluntat de donar visibilitat a aquesta malaltia i a les persones que la pateixen, aquest 12 de maig la Plaça Clarà s’ha il·luminat de color blau.
12 de maig de 2023
L’Associació Catalana d’Afectades i Afectats de Fibromiàlgia i d’altres Síndromes de Sensibilització Central (ACAF) i la Plataforma de Familiars FM-SFC-SQM han organitzat un any més una campanya de visibilització i sensibilització amb motiu del Dia Mundial de la Fibromiàlgia i la Síndrome de Fatiga Crònica que se celebra aquest divendres 12 de maig de 2022. Diversos municipis d’arreu de Catalunya, entre ells Olot, s’han adherit a la iniciativa il·luminant de color blau un espai emblemàtic de la ciutat.
En el cas d’Olot, la Plaça Clarà s’ha tenyit de color blau com a gest de reconeixement i solidaritat amb les persones afectades, donant suport i visibilitat a aquestes malalties així com potenciant la conscienciació social i acompanyant a les persones afectades.
Què és la Fibromiàlgia i la síndrome de la fatiga crònica
La fibromiàlgia (FM) es caracteritza per un dolor generalitzat, que pot ser constant o fluctuant, que afecta sobretot músculs i tendons, sense que s’observi cap lesió aparent. Aquest dolor pot arribar a ser molt agut i sovint s’acompanya de son no reparador, cansament extrem, mals de cap i trastorns cognitius, entre altres símptomes.
La síndrome de fatiga crònica o encefalomielitis miàlgica (SFC/EM) causa una fatiga significativa i persistent davant de petits esforços, tant físics com mentals, que empitjora amb l’activitat i que no millora amb el repòs. Sovint provoca també una disminució del rendiment cognitiu, insomni i son no reparador, dolor muscular o articular, entre altres símptomes.
Són malalties que afecten diferents sistemes del cos i provoquen símptomes com una sensibilitat accentuada davant factors ambientals. Es tracta de malalties d’evolució irregular, fet que pot provocar que a vegades les persones pugui mantenir el dia a dia amb normalitat i que en altres ocasions el dolor, el cansament o la hipersensibilitat es torni incapacitat i impedeixi fer vida normal.
Els símptomes no són visibles, però sí l’impacte en la vida de les persones que les pateixen. Veuen minvada la seva qualitat de vida i sovint pateixen incomprensió en l’entorn familiar, social, escolar, laboral i sanitari. En els casos més extrems, les persones afectades es veuen obligades a quedar-se a casa. Es tracta de malalties emergents que afecten cada vegada més població, i també més jove.
L’ACAF és la primera associació de Catalunya formada per persones afectades per aquestes malalties, i treballa conjuntament amb la Plataforma FAMILIARS FM-SFC-SQM en diversos projectes i accions.