Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

El projecte 'Fang' recull l'experiència de les dones migrants d'Olot a través de la ceràmica

L’artista Maria Camila Sanjinés porta a terme un projecte d’investigació a llarg termini que indaga en nocions de llar i de pertinença, partint de la pròpia identitat cultural mixta de l’artista. El projecte tindrà com a resultat una exposició de peces de ceràmica que reflectiran els temes tractats en les trobades.

 

21 de juny de 2023


Entendre el lloc com una barreja constant. Entendre la terra com una cosa viva que muta i canvia constantment. Aquestes són les premisses des d’on es construeix ‘Fang’, un projecte de recerca a llarg termini que indaga en nocions de llar i de pertinença, de geografia, desorientació i de la pròpia identitat cultural mixta de Maria Camila Sanjinés. L’artista posa la mirada en el tema del desarrelament i la migració, l'artesania, el coneixement de la cultura material i busca trobar maneres de crear des de la contradicció que es presenta entre la pertinença i el desarrelament.

Sanjinés treballarà amb una comunitat de dones migrants d’Olot a través d’una sèrie de tallers. Tallers en els quals, a partir d’un treball simbòlic a través del fang, es propiciarà la creació d’un espai de conversa.

Un cop finalitzats els tallers, l’artista Maria Camila Sanjinés farà la recol·lecció de la informació i l’elaboració d’una sèrie de peces de ceràmica que sintetitzin i plasmin els temes tractats durant les trobades. Les obres de l’artista que sorgeixin es podran veure en una exposició que s’inaugurarà el mes d’octubre. La mostra ensenyarà tant el resultat artístic de Sanjinés com el procés de treball amb el col·lecitiu de dones migrades portat a terme. Aquesta exposició serà la primera que es farà la Sala Oberta 3, el nou espai del Museu dedicat a crear trobades actives entre la cultura i la ciutadania.

El projecte ‘Fang’ compta amb la col·laboració de l’Escola Municipal d’Expressió i del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa.

 

Un projecte de llarg recorregut

El projecte és un estadi més d'una investigació sobre el tema de construcció d'identitat a través del fang, sobre la construcció de cultura a través de la hibridació i sobre com crear representació i sentit de pertinença dins dels espais culturals.

La primera fase del projecte es va desenvolupar a Colòmbia durant la pandèmia, al poble de Ràquira (en llengua muisca Ra: vol dir Olla, Quira: vol dir poble), un lloc de terrissers amb més de 8 mil anys de tradició. El resultat d'aquest intercanvi ha estat exposat en diferents cicles d'art contemporani i va ser guanyador de la beca d'artistes i artesans del departament de cultura de Colòmbia.

El segon estadi del projecte es va generar a les muntanyes del Rif (Marroc) amb l'espai cultural L'apartment 22 a Rabat, on Maria Camila va estar treballant durant 15 dies amb dones ceramistes tradicionals Amazigh. Durant aquest procés va generar una sèrie de peces que parlen sobre comunitat i constel·lacions femenines.

 

Projectes comunitaris, la nova línia dels Museus d’Olot

El projecte ‘Fang’ segueix posant èmfasi a la línia de treball dels Museus d’Olot iniciada en els últims temps, la qual posa la persona al centre. La voluntat dels Museus és treballar per a les persones a través de l’art, explorant els enormes beneficis que té i vetllant pel seu benestar emocional. Tot plegat, en un marc educatiu al llarg de tota la vida per tal de contribuir a fomentar l’esperit crític, la creació i l’experimentació a través de l’Art. En aquest sentit, ja s’han fet altres projectes com “Mirades compartides”, una proposta en què persones grans d’una residència van treballar amb alumnes d’ESO d’un institut d’alta complexitat, o “El Museu entra a casa”, en què persones grans van poder-se endur a casa seva durant uns dies la peça de fons del Museu que van escollir.

 

 

 

  • WhatsApp Image 2023-06-22 at 12.19.40
  • 7P7A1795
  • 7P7A1772
  • Poster-FANG-1

    + 2

  • 7P7A1717
  • FzN48q9WYAE5EhX
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 2 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat