‘Retalla les violències, enganxa les cures’ es porta a terme des del 2020 amb la voluntat de difondre i treballar en la prevenció de les violències masclistes i LGTBIfòbiques contribuint a la identificació, transformació i erradicació de les violències de gènere a Olot i arreu de la Garrotxa.
22 de setembre de 2023
L’any 2020, els ajuntaments de la Garrotxa – coordinats pel Consorci d’Acció Social de la Garrotxa (CASG) – van iniciar un treball conjunt per prevenir i erradicar les violències masclistes i LGTBIfòbiques. D’aquesta iniciativa, va néixer la campanya ‘Retalla les violències, enganxa les cures’ que enguany arriba a la seva 4a edició amb l’objectiu d’identificar, transformar i erradicar les violències de gènere a la Garrotxa.
El projecte està coordinat pel SIAD i el SAI de la Garrotxa i compta amb el finançament del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere del Ministeri d’Igualtat.
Balanç de la campanya 2023
Enguany, la campanya ha donat continuïtat a les temàtiques emergides durant la campanya del 2022 en el marc del Laboratori de pràctiques feministes. S’han continuat reforçant els vincles comunitaris entre persones, entitats i Administració pública per prevenir les violències de gènere.
La campanya ha desplegat una sèrie d’accions proposades per al conjunt dels municipis que formen part de la campanya, alhora que cada municipi també ha fet una proposta específica en funció del seu context i interessos.
En relació amb les temàtiques, la campanya d’aquest any ha obert espais de diàleg i pensament sobre les violències que es donen en espais d’oci diürns i nocturns, temàtiques com la socialització de gènere, la diversitat corporal, les masculinitats o les cures.
En concret, s’ha portat a terme el tancament dels Laboratoris de pràctiques feministes que es van realitzar l’any passat i que s’ha materialitzat amb una exposició artística al Claustre del Carme així com l’edició d’un llibret on ha quedat plasmat tot el procés realitzat.
També s’ha pogut veure a la comarca l’exposició ‘Embarassos, maternatges i masculinitat’; una mostra fotogràfica i audiovisual a l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa amb la col·laboració de l’equip de llevadores i que va comptar amb una presentació col·loqui amb les experiències de les creadores de l’exposició.
Una altra de les accions realitzades ha estat el programa ‘Urbanisme, seguretat i gènere’ que ha permès identificar i potenciar la seguretat de dones, lesbianes i trans a la ciutat alhora que reflexionar sobre com el disseny urbanístic i la planificació urbana en la vida quotidiana influeixen en l’ús que fa la ciutadania de l’espai urbà.
Així mateix s’han proporcionat distintius com lones i banderes a tots els municipis que participen el projecte per conscienciar, sensibilitzar i informar sobre les campanyes i activitats realitzades.
A més a més, també s’ha acompanyat la creació de l’associació Aritja, una entitat comarcal que treballa per la prevenció de les desigualtats socials, que han iniciat els Punts Lila diürns temàtics a Olot i a diversos pobles de la comarca.
Paral·lelament, s’ha avançat en el Protocol d’Actuació Davant Violències en Espais Públic d’Oci que està previst que pugui finalitzar aquest 2024 i s’han fet formacions amb el suport d’altres entitats com CEPAIM i l’Observatorio Noctambul@s així com Punt Lila per les Festes del Tura i brigades lila itinerants conjuntament amb accions de sensibilització i marxandatge.
I finalment, cada municipi ha adaptat altres accions més concretes que han anat des de la creació de material de sensibilització a propostes culturals i artístiques.
Una campanya doncs, que es planteja amb mirada global de comarca però que s’adequa i adapta a la realitat de cadascun dels 21 municipis que hi participen.
Assolits aquests reptes, en aquesta quarta edició de la campanya Retalla les violències, enganxa les cures s’ha previst iniciar aquesta tardor les primeres trobades amb els 21 ajuntaments per definir conjuntament la proposta.
Tot i això, s’enceta ja una primera activitat formativa i de diàleg ciutadà que porta per nom Dialogant les lleis.
Un cicle de xerrades entre professionals i activistes entorn temàtiques com el dret a la interrupció voluntària de l’embaràs, el dret a l’autodeterminació del gènere, el dret a la igualtat de tracte i no discriminació i el dret a la llibertat sexual. La primera de les xerrades tindrà lloc el 27 de setembre a les 18h a l’Espai Cràter. Amb el títol “Pels drets sexuals i reproductius” Llei de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l'embaràs, intervindran l’activista Rosa B Maldonado, de Mika Sororidad, internacionalista i la “Red Compañera de América Latina y el Caribe”, l’advocada i activista Raquel Vilar i la metgessa Carolina Calero.
Pel dret de les persones trans (18 d’octubre), la igualtat de tracte i la no discriminació (19 de novembre) i la llibertat sexual (13 de desembre) seran les altres tres xerrades que s’han programat en el cicle de converses “Dialogant les lleis”.
A més es preveu continuar amb el procés d’elaboració del Protocol d’Actuació Davant Violències en Espais Públic d’Oci a Olot i arreu de la comarca, així com també amb les accions de sensibilització: Punts lila diürns i nocturns així com formacions compartides i altres.
Aquestes primeres propostes s’aniran ampliant amb la proposta global de totes aquelles actuacions que al llarg d’aquesta tardor s’acabaran de concretar amb cadascun dels municipis participants a la campanya i sobre les quals s’informarà properament.
| Podeu consultar tota la informació de la campanya a: http://www.garrotxasenseviolencies.wordpress.com/
Instagram: http://www.instagram.com/garrotxasenseviolencies/ i el hashtag: #garrotxasenseviolencies