Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

Espectacular programa d’activitats a Fira Orígens amb la cuina verda com a gran protagonista

Les verdures ecològiques, la pasta sense gluten o els anomenats superaliments, són algunes de les novetats més en tendència que estaran presents a la fira. Aquest matí s’ha donat a conèixer el programa de la Fira Orígens 2023, una fira consolidada per la que han passat, després de 10 anys amb gran èxit de públic, més de 250 productors diferents i més de 100 reconeguts xefs, molts d’ells amb estrella Michelin.

2 de novembre de 2023


Per l’Aula de Cuina hi passaran grans professionals de la cuina, majoritàriament cuineres, entre els que cal destacar a Clara i Carlota Puigvert (Les Cols ** + *Verda, Olot) que mostraran el compromís de l’estrellat restaurant amb els productes autòctons de la Garrotxa; Iolanda Bustos, la xef de les flors, que exhibirà el seu coneixement sobre plantes i herbes comestibles; la cuinera índia Anjalina Chugani (Indian Conscious Food and Lifestyle), que delectarà als assistents fent plats vegetals del seu país d’origen; David Colom (L’Hostalet, Hostalets d’en Bas), que actuarà en representació del col·lectiu Cuina Volcànica i posarà l’accent sobre els productes de tardor de la Garrotxa; Cristina Feliu i Àlex Carrera (L’Aliança d’Anglès *, Anglès), que cuinaran allò que els brinda l’horta dels seus proveïdors de confiança; Maria Nicolau, cuinera i divulgadora, autora del llibre Cuina o Barbàrie, que sorprendrà al públic amb un espectacle de plats inèdits; Myrto Kalle, que ensenyarà a fer plats fàcils i saludables d’inspiració grega; Pep Nogué (La fonda de Catalunya Ràdio) que estarà acompanyat de la dietista Anna Paré, experta en la relació entre hàbits saludables i salut mental, per mostrar-nos la relació entre els aliments i la memòria; Laura Tejero, Joan Morillo, Arnau Casadevall i Isidre Soler (Divinum, Girona), que cuinaran plats refinats de cuina vegetal; Sílvia Fernández, Bàrbara Fumadó i Vicky Lago (Primera Planta, Olot), que ens ensenyaran a fer plats de cuina verda saludable; i Adrià Juncà (Ca l’Enric *, Vall de Bianya), tercera generació del mític restaurant, que explicarà com incorporar fruites i vegetals a la cuina dolça de Ca l’Enric.

L’Aula de Tast acollirà degustacions de diversos productors presents a la fira. Entre d’altres, un de productes de la Garrotxa amb Gastroteca (el portal de comercialització de referència dels productes agroalimentaris de Catalunya) i Delit (la plataforma en línia de la gastronomia de la comarca que enxarxa productors, botigues, restaurants i experiències gastronòmiques); un que inclourà la poma de muntanya (Biolord), l’espirulina (Organa Espirulina), les avellanes (Ca Rosset) i el kombutxa (Enso Ferments); un de flaones, el dolç medieval (amb Albert Pizarro de INS Olivar Gran i Lluis Riera de Cacau Pastisseria); un tast a cegues de productes de mar i muntanya de Girona Excel·lent (segell de qualitat agroalimentària de la Diputació de Girona) un de formatges artesans catalans d’ACREFA (Associació Catalana de Ramaders i elaboradors de formatge artesà); un de xuixos de Girona (Xuixos Castelló, Caram Caram i Gastroteca); un de botifarres catalanes (Confraria del Gras i el Magre i Fundació oficis de la carn) o un de xocolates artesanes i vi dolç (Menjamques, Aynousé, Ferrer Xocolata, Terra la Vita i Celler Mas Ponsjoan).

Pel que fa a l’espai firal, hi haurà 60 estands amb productors que exposaran els seus millors productes als visitants a través de l’intercanvi de tiquets i també es podran comprar directament al productor, que sempre és darrera el taulell, un valor afegit i un element de confiança, senya d’identitat de Fira Orígens, en el que va ser pionera. Cal destacar que un 26% s’estrenen a la Fira i que els productes ecològics superen el 43% de l’oferta. Entre els nous productes que s’hi presentaran, cal fer esment dels cereals ecològics per esmorzar, la pasta de blat escairat sense gluten, l’espirulina fresca, les verdures i hortalisses ecològiques o l’all negre i els seus derivats, entre molts d’altres.

Així mateix es tornarà a celebrar la 2a edició del Concurs Nacional de Botifarra Catalana, que va tenir una gran acollida el 2022 i que s’organitza juntament amb la Confraria del Gras i el Magre i de la Fundació Oficis de la Carn. També s’atorgaran els Premis als Millors Productes, el Millor Estand, que tenen per objectiu projectar una imatge de qualitat i impulsar i fomentar la innovació; i Millor Estand Sostenible d’Orígens3, una ferma aposta ja que  Fira Orígens és conscient del gran repte que suposen els Objectius de Desenvolupament Sostenible que Nacions Unides vol assolir el 2030 i s’ha alineat amb aquest compromís, amb aquesta i d’altres iniciatives.

A la ciutat també s’hi duran a terme nombroses activitats entre les quals podem esmentar la presentació de L’odissea de Latung La La de David Ymbernon, una peça de poesia visual escènica, d’objectes i parateatral, on tot aquest univers ens alimenta els sentits, amb música en directe al Teatre Principal d’Olot; la projecció de “The menu” i una proposta culinària inspirada en el film a càrrec del restaurant L’Equilibri en el marc del cicle de cinema gastronòmic; o La Comerciada, la diada del comerç local, en la que més de 70 establiments d’Olot oferiran activitats, premis i sortejos.

El preu d´entrada a la fira és de 5 € i inclou 5 tiquets de degustació. L’Aula de Cuina és d’accés lliure amb l’entrada al recinte, mentre que l’Aula de Tast té un cost de 1 € i cal inscriure’s a l'entrada de la fira.

L´horari serà el dissabte 18 de novembre des de les 10 del matí a les 9 de la nit i el diumenge 19 des de les 10 del matí a les 8 del vespre.

Orígens promoguda per l'Ajuntament d'Olot compta amb el suport, entre d’altres, de la Diputació de Girona, Girona Excel·lent, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i Prodeca.

 

Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat