Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

Olot se suma als actes de commemoració del Dia Internacional de les Cardiopaties Congènites

La Plaça Clarà s’il·luminarà amb motiu del Dia Internacional de les Cardiopaties Congènites, que se celebra la setmana que ve. El 14 de febrer a les 19h tothom qui vulgui podrà participar de l’acte que organitza una família d’Olot coincidint amb aquesta commemoració.

8 de febrer de 2024


Sabies que 1 de cada 100 nadons neix amb una malformació al cor? La cardiopatia és el grup de malformacions congènites amb l’índex més alt d’incidència. A Catalunya neixen uns 600 infants amb cardiopatia congènita cada any dels quals una tercera part necessitaran intervenció el primer any de vida. Els avenços mèdics dels han permès que el 95% dels infants que neixen amb aquestes patologies arribin a l’edat adulta. L'índex de mortalitat s’ha reduït en un 5% i podem parlar de malaltia crònica.

Hi ha altres tipus de cardiopaties que no són congènites, però que poden provocar alteracions en el funcionament del cor i que es poden manifestar durant la infantesa. Els infants i adolescents que viuen amb una cardiopatia poden tenir diagnòstics diferents i han de tenir un seguiment mèdic de per vida, però les repercussions en el dia a dia són comunes i s’han de tractar. 

 

Què significa viure amb una cardiopatia, avui?

Aquestes són algunes de les qüestions que formen part del manifest que l’Associació de Cardiopaties Congènites (AACIC) ha preparat per al proper 14 de febrer. Dimecres de la setmana que ve, amb motiu del Dia Internacional de les Cardiopaties Congènites volen visibilitzar més que mai aquesta malaltia que a Catalunya pateixen més de 60.000 persones, una tercera part de les quals són infants i adolescents.

A Olot, una família de la ciutat (l’Eva Bartrina i en Sergi Planas) impulsa una activitat per al 14 de febrer. A partir de les 19h, proposen una trobada a la Plaça Clarà que s’il·luminarà per a l’ocasió. Per segon any consecutiu llegiran el manifest de la jornada i deixaran anar un globus des del centre del recinte. Volen mostrar així el suport de la ciutat a les persones que, com el seu fill, pateixen aquesta malaltia. Una iniciativa que van iniciar l’any passat i que, veient la bona acceptació obtinguda, tornen a organitzar-la aquest 2024.

Per a totes les persones que no puguin assistir a l’acte però que vulguin adherir-se al Dia Internacional de les Cardiopaties Congènites (a la campanya #corquecreix) poden fer-ho de tres maneres:

  • Fent-se una foto de l’espai emblemàtic del teu municipi il·luminat de color vermell. En el cas d’Olot és la Plaça Clarà.
  • Pujant a les xarxes socials una foto fent el cor amb els dits de la mà amb les etiquetes #corquecreix #DiaInternacionaldelesCardiopatiesCongènites i fent menció a Facebook i Instagram com a @coravantaacic i a Twitter com a @Coravant.
  • Posant la imatge de la campanya #corquecreix al perfil de les xarxes socials (Whatsapp, Instagram, Facebook, Twitter…) i compartint-la amb tothom.

 

30 anys de l’AACIC

El 14 de febrer dona el tret de sortida a la celebració dels 30 anys de l’Associació de Cardiopaties Congènites (AACIC). L’entitat va néixer l’any 1994 quan una cinquantena de pares i mares d’infants amb cardiopatia congènita compartien llargues estones d’espera a la Unitat de Cures Intensives de l’hospital. En aquestes estones, xerraven de com es trobaven, com se sentien, què pensaven, quines eren les seves pors, els seus dubtes, les seves inquietuds… Aquestes converses van ser l’embrió d’una entitat que aquest any celebra els seus 30 anys.

 

| Per a més informació: https://www.aacic.org/ca/

 

 

Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat