L’actuació s’engloba en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea - fons Next Generation EU i ha permès restaurar camins, el mobiliari, la porta principal d’accés i actuar en l’arbrat i vegetació d’aquest espai històric i emblemàtic d’Olot.
8 d'agost de 2024
Després que el mes de maig comencessin els treballs per retirar les diverses branques d’un dels arbres situats al camí a tocar de la Torre Castanys; durant el mes de juny i juliol s’ha treballat en diversos elements d’aquest espai que compta amb la Roureda Monumental o la col·lecció de vegetació autòctona de la Garrotxa.
En concret, el projecte ha permès incidir i renovar un seguit d’àmbits: des de restaurar el paviment dels camins; renovar lluminàries, instal·lar un nou sistema de reg i, alhora, actuar en el mobiliari i la vegetació d’un dels accessos al Parc Nou. Per una banda, s’ha restaurat el paviment afectat per les arrels dels arbres que sobresortien, així com s’ha renovat el mobiliari i les instal·lacions del camí d’accés a la Torre Castanys provinent de l’Avinguda Santa Coloma. D’aquesta manera, s’ha pogut actuar millorant l’ús públic d’un dels espais més emblemàtics de la ciutat; tant pel seu valor històric com biològic, paisatgístic així com pel seu gran ús pel que fa a la ciutadania i, alhora, valor social.
Paral·lelament, també s’ha tornat a instal·lar nova lluminària als fanals del parc on s’han col·locat leds que generen menys consum i reduint la contaminació lumínica. Pel que fa a les lluminàries més antigues, s’ha volgut conservar les existents atès el seu alt valor històric i, per això, s’han repintat i adequat. També s’ha instal·lat un sistema de reg de degoteig, s’han col·locat 4 bancs nous i 5 noves papereres al camí d’accés i s’ha restaurat la porta d’accés així com part de la tanca perimetral de la zona.
Pel que fa a la vegetació, també s’hi ha actuat retirant arbusts morts (principalment boixos) i s’ha plantat nova vegetació en substitució. A més, també s’han col·locat marcs de protecció del bosc – uns límits metàl·lics d’acer amb forats per al pas de les plantes enfiladisses – que han permès delimitar la zona d’accés per a la ciutadania i protegir la zona boscosa.
Totes les actuacions que s’han portat a terme segueixen les indicacions de l’Informe sobre l’arbrat de la ciutat ‘Doctor Arbol 2022 | Informe de l’estat fisiològic i mecànica i valoració del risc de l’arbreda monumental i de l’arbrat del Parc Nou d’Olot’ i estaven incloses en el projecte “La Garrotxa soft & smart county. Destinació turística sostenible i intel·ligent” impulsat pel Consell Comarcal de la Garrotxa en col·laboració amb vuit Ajuntaments i cofinançat a través dels Fons Next Generation EU, dins del programa de Plans de Sostenibilitat Turística en Destinacions (PSTD). En total, l’actuació ha suposat una inversió de 127.897 euros seguint la línia d’impulsar la transformació de les destinacions turístiques cap a la sostenibilitat.