La ciutat d'Olot ha entregat a Eva Durban Marlet les Ales a la Cultura 2024 en reconeixement a la seva aportació en l’àmbit cultural. En un emotiu acte al Teatre Principal d'Olot, l'alcalde Pep Berga, li ha fet entrega de la joia que simbolitza el premi.
19 d'octubre de 2024
La coreògrafa i ballarina Eva Durban ha rebut avui les Ales a la Cultura en reconeixement a la seva trajectòria a favor de la cultura a Olot. En un emotiu acte al Teatre Principal d'Olot, l'alcalde de la ciutat, Pep Berga, li ha col·locat la joia que simbolitza el premi.
El regidor de Cultura i Educació de l'Ajuntament d'Olot, Josep Quintana, ha recordat que aquest premi vol ser un reconeixement però també vol servir per donant impuls a les persones i entitats que el reben perquè continuen actives en la seva tasca, que fa d'Olot una millor ciutat per viure. Quintana ha parlat la llarga trajectòria en el món de l'art de l'Eva Durban i ha destacat la seva aportació en la inclusió i en l'educació, fent que la dansa sigui pera tots els cossos.
Julià Gràcia Solà-Morales, alumne de l'Eva i ballarí que ha participat en diversos dels seus espectacles, ha estat l'encarregat de fer la glossa. La seva intervenció ha posat èmfasi en el valor que té la dansa de l'Eva pel fet que hi pot participar qualsevol persona independentment de la seva condició física o mental.
Eva Durban ha omplert el Teatre de paraules d’agraïment i ha destacat l'enorme poder que té per ella la dansa: "La dansa em va salvar", ha dit. Ha explicat que la seva escola Corart [de corporal i artístic] es diu així perquè vol anar més enllà de la dansa; perquè amb el llenguatge no verbal i amb el moviment tenim la possibilitat de sentir i expressar des del cor. "No vull deixar de fer mai arts escèniques inclusives, perquè des d'aquí es pot ajudar la gent a saber que tots formem part d'aquest món".
Les alumnes de dansa de l'Eva Durban li han ofert una actuació sorpresa i l'acte ha finalitzat amb una emotiva actuació de l'homenatjada i dos dels seus ballarins.
Eva Durban Marlet se suma a la llista d'entitats i persones que han rebut les Ales a la Cultura, un premi que s'atorga des de l'any 2003.
Eva Durban Marlet
Nascuda a Pforzheim [Alemanya] l'any 1964, el món de la dansa ha acompanyat Eva Durban des de ben jove, així com la seva passió per ensenyar i crear. La docència i la creació formen part de quasi tota la seva vida, treballant la consciencia corporal i tècniques de correcció postura! com a element indispensable. Va iniciar la seva formació de dansa a l'lnstitut del Teatre de Barcelona i, després de la diplomatura al Theaterschool Dansafdeling for New Dance Development d'Amsterdam, va continuar formant-se a Nova York en les tècniques de Martha Graham, Lynn Simonson i Alvin Ailey.
Després de 40 anys d’experiència amb l'ensenyament en diferents escoles municipals i privades i múltiples creacions artístiques, Durban decideix investigar la dansa inclusiva. A partir d'aquí, la ballarina treballa una metodologia que uneix la combinació de les tècniques tradicionals de la dansa amb les tècniques d'improvisació, fent recerca del moviment propi en el procés de creixement personal a través de la introspecció i atenció del cos com a instrument instintiu, intuïtiu, creatiu i emocional.
L'any 1997, es trasllada a Jaén i treballa com a docent a la Universitat Municipal [UPE] i a la Universitat de Jaén impartint classes de dansa contemporània i clàssica. Crea el primer grup de dansa contemporània estable de la UPE i participa en la creació i coreografia de diversos espectacles: Lorquiana [1999]; Latidos [2000]; Mujeres [2002], estrenat en el V Festival Internacional de Teatre i Dansa de Cazorla [Jaén]; Pentimento, coreografía seleccionada per al Certamen Coreogràfic de Sevilla del 2003; Oratorio [2004], espectacle de teatre clàssic i dansa contemporània inspirat per la novel·la d'Albert Camus.
Més tard, l'any 2006, és fundadora del Centre d'Arts Escèniques de Jaén i de la Companyia Volans Danza. Dos anys més tard, crea i dirigeix l'espectacle Castillo en danza, una producció subvencionada per l'Ajuntament de Jaén i la Diputació d'Andalusia.
El 2011 inicia el projecte "PC's fuera del agua", el primer muntatge de dansa inclusiva en que van participar persones amb paralisi cerebral i diversitat funcional, i un any més tard, Durban es trasllada a Catalunya i treballa coma professora de tècnica d'educació i correcció postura! a l'escola de Mètode Pilar Domínguez de Barcelona.
L'any 2015 crea a Olot l'escola CorArt [Corporal i Artístic] i, el 21 de desembre del mateix any, estrena Espectacle sense nom al Teatre Principal d'Olot, una peça dedansa inclusiva de caire interdisciplinari que va ser seleccionada en la VIª Jornada de Mediació Artística del Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CONCA) a Barcelona l'any 2017. En aquesta jornada també va ser seleccionat el seu altre espectacle de dansa inclusiva Horno, estrenat aquell mateix any al Teatre Principal d'Olot.
És des del 2017 que !'artista investiga i estudia tècniques i mètodes de la dansa com a eina de comunicació i expressió com la Biodansa, la dansa lliure i la dansa teràpia, per poder aportar i acompanyar el seu alumnat en el seu camí amb la dansa.
L'any 2018 crea l'espectacle Un segon més, una peça multi generacional amb el suport de Tito Rey i la col·laboració especial de la pianista Núria Marlet. Finalment, entre el 2019 i el 2020 treballa amb l'espectacle de dansa inclusiva P9, un projecte creat juntament amb el Centre d'Educació Especial CEE Joan XXIII - Integra Olot. Estrenat al Teatre Principal d'Olot el 21 de desembre de 2020, el muntatge es mou arreu de Catalunya durant el 2020 i el 2021 a llocs com L'Altre Festival a Barcelona, el Festival Inspira de Ripoll i al Teatre Monumental de Mataró.
Actualment, Durban esta treballant amb l'espectacle Entre, estrenat el 30 d'abril de 2024 a Olot en el marc del Festival Sismògraf.