El segell Jo. (Jove d’Olot) consolida una programació d’activitats trimestrals, amb gairebé un 90% de les places plenes el 2024. Els joves de la ciutat han fet un ús de l’espai com a lloc d’estudi i per fer consultes i rebre assessorament de temàtiques diverses.
7 d'abril de 2025
Aquest abril es compleix un any de l’obertura de la nova Oficina de Joventut d’Olot. Situada a la planta baixa de l’Hospici, hi han passat un total de 532 joves. D’aquests, 228 hi ha anat per utilitzar l’espai d’estudi que s’hi va habilitar i, la resta, per conèixer l’espai i fer-hi consultes diverses (educació, beques, habitatge, etc.).
Gairebé tots els joves que passen per l’espai són de la ciutat d’Olot. El gruix d’edat que més s’adreça a l’Oficina Jove va dels 16 als 19 anys seguit de la franja de 20 a 24 anys. Pel que fa al gènere, les xifres es mantenen bastant equiparades entre nois i noies.
A l’Hospici també s’hi porten a terme els serveis com l’Emotiespai (ofert pel servei de pediatria de l’Hospital sobre benestar emocional) i la Tarda Jove (ofert per l’equip de llevadores de l’Hospital sobre salut sexual i reproductiva) han atès en el darrer any 165 joves.
L’Oficina Jove és un servei que ofereixen el Consell Comarcal de la Garrotxa i l’Ajuntametn d’Olot de forma coordinada. El Consell s’ocupa del servei d’informació als joves, de l’Emotiespai i de la Tarda jove i l’Ajunatment d’Olot gestiona l’espai d’estudi i organitza la programació del Jo.
La programació del Jo. es consolida
El segell Jo. (Jove d’Olot) ha consolidat durant aquest darrer any una programació d’activitats trimestrals. Des del febrer del 2024 fins al 31 de març de 2025 s’han ofert 28 activitats i tallers que han comptat amb la participació de 411 joves.
L’any 2024 es va aconseguir un 87,35% d’ocupació de les places ofertes. La majoria dels participants són noies estudiants. Aquest 2025, fins al 31 de març, s’ha obtingut un 73,51% d’ocupació de les places ofertes.
El 90% de persones que han respost l’enquesta de satisfacció valoren les activitats programades com a molt profitoses, a més de valorar com a molt adequats els horaris i els espais utilitzats.
A banda del programa trimestral, des del Jo., l’any passat es va organitzar el campionat de Futsala adreçat a nois i noies d’Olot de 16 a 29 anys, en el qual hi van participar 140 nois.
Una de les altres línies que ha explorat el Jo. en aquest primer any és la de fer un acompanyament de projecte vital a col·lectius de joves segons els seu interès concret. En aquest sentit, es va dur a terme el projecte JOTOCO, adreçat a joves amb inquietuds musicals. Hi van participar 6 solistes i 4 grups, un total de 23 joves, que van valorar molt positivament l’experiència.
Entre totes les propostes ofertes, les activitats del Jo. han arribat a més de 600 joves de la ciutat d’Olot.
Més enllà de l’Oficina Jove d’Olot
El Consell Comarcal de la Garrotxa, dels serveis oferts a l’Oficina Jove, treballa amb la voluntat de descentralització del servei i, en aquesta línia s’han dut a terme accions a centres educatius. L’IPunt, el servei d’informació juvenil als centres, ha arribat en el darrer any a 12 centres formatius amb un total de 1191 assistents. Per altra banda, els centres educatius han acollit diverses xerrades sobre mobilitat internacional, com buscar feina i altres consells del món laboral, i sobre temes de salut, en les que hi han participat 2.550 estudiants. També s’han fet conferències a famílies als municipis, amb un total de 464 assistents.
D’altra banda, s’han fet 210 assessoraments de mobilitat internacional i 184 atencions en temes de tramitació de beques i homologació de títols i el Servei d’Ocupació Juvenil al Mas les Mates ha assessorat a 287 joves.