El Cançoner d’Olot és un document que forma part del fons bibliogràfic i patrimonial de la Biblioteca Marià Vayreda i de la ciutat d’Olot. El manuscrit, datat de principis del segle XVII, compta amb una col·lecció de cançons i poemes en català i castellà d’un gran valor històric.
10 de gener de 2024
Aquest mes de gener de 2024 s’emprendrà la digitalització d’El Cançoner d’Olot amb l’objectiu de posar-lo a l’abast de la ciutadania i facilitar-ne l’accés d’una manera fàcil i de qualitat.
El Cançoner és un document de gran valor patrimonial i forma part del fons bibliogràfic i patrimonial de la Biblioteca Marià Vayreda i de la ciutat d’Olot. Aquesta iniciativa significarà un abans i un després en la consulta del document.
Fins ara, El Cançoner estava guardat a les dependències de l’Ajuntament d’Olot per preservar-ne la seguretat i no hi havia una via fàcil de consulta per al públic. A partir d’ara i gràcies a la seva digitalització, serà accessible de manera fàcil, oberta a tothom i amb una gran qualitat.
Es tracta d’un text manuscrit sobre paper d’unes 164 pàgines amb cobertes de pell i pergamí que va ser donat a la Biblioteca d’Olot l’any 1912 per Joan Prat i Sacrest. Arran d’aquesta donació el document es va passar a conèixer amb el nom de Cançoner d’Olot. El manuscrit s’ha datat de principis del segle XVII i compta amb una col·lecció de música profana espanyola i de textos tant per ser cantats com recitats. Aquests escrits aporten informació sobre les tendències i els gustos literaris, poètics i musicals del segle XVII.
Un cop digitalitzat, el document passarà a formar part del repositori digital Regira, el repositori documental cooperatiu de la Diputació de Girona que permet consultar, en accés obert, les col·leccions digitalitzades de les biblioteques, entitats, institucions i empreses de les comarques gironines que hi estan adherides.
El repositori Regira i la digitalització d’El Cançoner d’Olot permetran facilitar la consulta d’aquest document, que serà gratuïta i en línia, i acostaran a la ciutadania el patrimoni local olotí.