El MOT Escoles conectarà els infants amb la literatura a través de converses amb autors com Jordi Folck, Carles Sala, Oriol Canosa, Muriel Villanueva i Maria Carme Roca i d’un espectacle i taller literari. La secció dedicada als instituts, el MOT INS, convidarà els adolescents a reflexionar sobre la creativitat en 16 tallers, amb ingredients com el XatGPT3 o la literatura eròtica.
6 de febrer de 2024
El Primer MOT, és el vessant del MOT dedicat a connectar infants i adolescents amb la literatura amb la voluntat d’ampliar el públic lector i atraure’ls a la programació cultural relacionada amb la literatura.
Per als més petits hi ha les activitats del MOT Escoles. A Girona s’organitza amb el Servei de Biblioteques de Girona i consisteix en una trobada amb un escriptor o escriptora de literatura infantil, del qual els infants han pogut llegir-ne l'obra prèviament. En concret, en aquesta edició, s’hi ha inscrit 500 alumnes de cicle superior de primària procedents de nou centres educatius de Girona.
Els autors convidats a les sessions seran Jordi Folck, Carles Sala, Oriol Canosa, Muriel Villanueva, Roser Rimbau, Maria Carme Roca, Pep Molist i Àlex Nogués. Les trobades es faran en una de les biblioteques públiques de la ciutat i entre alumnes de diferents escoles. A Olot, la proposta del MOT Escoles és un recurs educatiu que s’ha ofert des de l’àrea d’arts escèniques als alumnes de cicle mitjà de les escoles de la comarca. Es tracta d’un espectacle teatral i taller ofert per Marga Socias que es titula: El llibre secret.
Els infants van a veure un espectacle al teatre i, després, l’artista visita les biblioteques de les escoles per fer un taller. L’experiència no s’acaba aquí, sinó que continua amb una relació a través de cartes entre els infants i els personatges del llibre secret.
MOT INS, 16 tallers literaris per a alumnes de secundària
El MOT INS, una activitat ja consolidada en el marc del MOT, oferirà un any més una matinal literària per als estudiants de secundària d’Olot i Girona. La joranda començarà a les dues ciutat amb una xerrada a càrrec de la il·lustradora Clara Nubiola acompanyada de l’actiu Meritxell Yanes.
Seguidament, els nois i noies podran participar en dos dels diversos tallers que es portaran a terme en diversos espais de cada ciutat. Entre les propostes hi ha tallers de creació poètica a partir del buidatge d’altres poemes; de descoberta (o no) del poder creatiu del Xat GPT3, o de literatura eròtica. El MOT INS se celebrarà el 8 de febrer a Girona i el 22 de febrer a Olot.
+ MOT
Sota el paraigua del +MOT les entitats i associacions amb les quals el festival té complicitat organitzen activitats en relació amb el tema d’enguany, aquest 2024, l'autoficció, per tal que cada una de les ciutats visqui la literatura a peu de carrer i des de mirades diverses. Les associacions i entitats d’Olot i Girona enguany ofereixen un ventall d’activitats com exposicions, xerrades, clubs de lectura en llengua estrangera, entre d’altres.
El +MOT serà, en definitiva, una bona manera d’escalfar motors per fer créixer el festival i, en definitiva, la literatura. Entre el conjunt d'activitats està previst un concurs de poesia i textos en el format competitiu poetry slam, un espai de micro obert per a tothom que vulgui compartir versos, una festa de la lectura, clubs de lectura en llegua estrangera, a càrrec d'Éric Vuillard i de Clàudia Durastanti, i una exposició de punts de llibre gegants, entre altres.