Coincidint amb el nomenament de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, Orígens se centra en l’elaboració de receptes de plats de la cuina tradicional. Marc Ribas, Quim Casellas, Clara, Martina i Carlota Puigvert Puigdevall i Joan i Adrià Juncà són alguns dels molts cuiners que participaran aquest any d’Orígens, que torna el cap de setmana del 23 i 24 de novembre. Reunirà una seixantena de productors que exposaran els seus millors productes al recinte firal d’Olot.
11 de novembre de 2024
La Fira Agroalimentària de Productes de Qualitat de Catalunya és la cita esperada pel sector dels productors agroalimentaris ja que durant els dos dies tenen l’oportunitat de presentar les seves novetats i també de fer contactes professionals.
La cuina catalana és l’eix temàtic d’enguany, coincidint amb la nominació de Catalunya com a Regió Mundial de Gastronomia 2025. L’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT) promou aquesta denominació que té com a finalitat destacar i promoure aquelles regions que contribueixen activament en la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, posant en valor les diferents cultures alimentàries, l’educació per a la salut i la sostenibilitat i la innovació gastronòmica.
Orígens 2024 es fixarà, doncs, en la gastronomia catalana des d’una perspectiva divulgativa amb cuineres i cuiners que elaboraran receptes de plats de la cuina tradicional que trobem en restaurants i fondes, i també plats de cuina d’autor i contemporània.
Per l’Aula de Cuina hi passaran la Clara, Martina i Carlota Puigvert Puigdevall (Les Cols**, Olot), Marc Ribas (La Taverna del Ciri, Terrassa), Joan Juncà i Adrià Juncà (Ca l’Enric *, Vall de Bianya), Quim Casellas (Casamar, Llafranc), Javi Martínez (Castell de Perelada *, Perelada), Borja Sierra (Granja Elena, L’Hospitalet de Llobregat), el col·lectiu La Cuina a Sils, Anna Comamala (Cal Ganso, Llorà), Meritxell Roig (Can Xel, Santa Pau), Joan Massegur (Hostal del Ossos, Batet de la Serra); Joan Dagà (Atelier Dagà, Llagostera), o Paula Marquès i Quim Marquès (Santa Magdalena, Barcelona).
L’Aula de Tast acollirà degustacions de diversos productors presents a la fira. Entre d’altres, n’hi haurà de productes de la Garrotxa amb Gastroteca i Delit, de formatges i escumosos, de dolços, de pans; de menjars i begudes del camp i del mar a càrrec de Girona Excel·lent, d’aliments de muntanya del Pirineu; d’embotits o de productes ecològics.
Pel que fa a l’espai firal, hi haurà prop d’una seixantena d’estands amb productors que exposaran els seus millors productes que es podran tastar a través de l’intercanvi de tiquets i que el visitant també pot comprar. Cal destacar que un 30% de l’oferta és de productors ecològics i que un 30% dels productes són nous. Entre aquests, cal fer esment de cafè i de xocolata d’especialitat, bolets, llavors ecològiques o rebosteria menorquina, entre molts d’altres.
Així mateix, en el marc de la Fira Orígens s’hi tornarà a celebrar la 3a edició del Concurs Nacional de Botifarra Catalana, que va tenir una gran acollida el 2023 i que s’organitza juntament amb la Confraria del Gras i el Magre i de la Fundació Oficis de la Carn. També s’atorgaran els Premis als Millors Productes Millor Estand, i Millor Estand Sostenible d’Orígens
L´horari serà el dissabte 23 de novembre des de les 10 del matí a les 9 de la nit i el diumenge 24 des de les 10 del matí a les 8 del vespre. El preu d´entrada a la fira és de 5€ i inclou 5 tiquets de degustació. L'Aula de Tast té un cost de 1€. Les inscripcions per a aquest espai es faran a l'entrada de la fira.
Orígens promoguda per l'Ajuntament d'Olot compta amb el suport, entre d’altres, de la Diputació de Girona, Girona Excel·lent, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i Prodeca.
12a edició de la Fira Orígens
Orígens afronta una nova edició com un dels esdeveniments de referència del sector i del públic. L’any passat, més de 6.700 persones van passar pel recinte firal d’Olot, i es van vendre prop de 54.000 tiquets. La despesa mitjana per visitant, segons les enquestes realitzades ha estat de 50€, consolidant les dades de l’anterior edició. Un altre aspecte que han subratllat els productors és que Orígens els serveix de plataforma per presentar i promocionar les seves novetats.
A més del públic de la Garrotxa, Orígens ha atrau visitants d’altres comarques de Catalunya, especialment de Barcelona, fet que es tradueix en un alt nivell d’ocupació hotelera durant el cap de setmana.
Des de la primera edició han passat un total de 67.600 visitants, i s’han venut 495.500 tiquets. En aquests anys, a Orígens hi han exposat gairebé 300 productors diferents, i hi han participat més de 100 reconeguts cuiners, molts d’ells amb estrella Michelin.