Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

L’amor en totes les seves formes centra l’onzena edició del festival MOT

Comissariat per Montse Barderi, el lema del MOT 2025 és “Més noms per a l’amor”. El festival se celebrarà a Girona i a Olot entre el 17 i el 29 de març. Amanda Michalopoulou, Luis García Montero, Agnès Marquès, Empar Moliner, Maria Barbal, Pol Guasch i Clara Queraltó són els primers noms confirmats.

26 de novembre de 2024


El festival MOT 2025 dedica la seva onzena edició a anomenar d’una altra manera l’amor. Amb aquest precepte de base, “Més noms per a l’amor” (que fa referència a un poema de Maria-Mercè Marçal) explora l’amor des d’una perspectiva oberta i indaga en totes aquelles relacions afectivosexuals que ens arriben de segles de tradició i que ens marquen i ens defineixen un present ple de reptes, oportunitats i també —per què no dir-ho?— de perills. Aquesta edició es desenvoluparà del 17 al 22 de març a Girona i del 24 al 29 de març a Olot.

L’objectiu és explorar un sentiment tan universal com l’amor i trobar-hi tants noms com sigui possible. És per això que entre els temes que s’abordaran hi ha la passió, l’amor queer, l’autoestima, l’amor en una societat hipersexualitzada i exhausta, el poliamor, la seducció, la noblesa, el romanticisme, l’enamorament o el debat al voltant de qüestions tradicionalment relacionades amb l’amor com és la fidelitat.


Autors confirmats

El MOT 2025 comptarà amb Amanda Michalopoulou, que és una de les autores gregues més reconegudes i que ha estat traduïda a més de vint llengües arreu del món. La seva obra ha guanyat diversos premis, com el Premi de Literatura Internacional de la National Endowment for the Arts, i se l’ha qualificat com a “sense por d’impulsar els límits del seu ofici”, original, intel·ligent, sorprenent i brillant. És autora de vuit novel·les, tres col·leccions de contes, una obra de teatre i una novel·la curta. Ha guanyat el Premi Revmata (1994), el Premi Diavazo per la seva novel·la Jantes (1996) i el Premi de l’Acadèmia d’Atenes pel seu recull de contes Bright Day (2013).

També hi participarà Luis García Montero, actual director de l’Instituto Cervantes, poeta i catedràtic de Literatura Espanyola a la Universitat de Granada, i l’escriptora catalana Empar Moliner, Premi Mercè Rodoreda i Premi Josep Pla, entre d’altres. La directora del programa sobre el món del vi “Tast vertical”, de Catalunya Ràdio, va publicar el seu primer llibre de contes, L’ensenyador de pisos que odiava els mims (Destino), el 1999. L’any següent va guanyar el Premi Josep Pla per Feli, esthéticienne (Destino).
Igualment, l’escriptora i periodista Agnès Marquès serà present al MOT 2025. Marquès ha treballat a Televisió de Catalunya, on ha dirigit i presentat diversos formats (“La gent normal” i “Planta baixa”), a banda del Telenotícies de TV3 durant deu temporades. També ha tingut trajectòria radiofònica: ha dirigit l’informatiu “No ho sé”, de RAC1. És professora de periodistes a la universitat i autora de la novel·la Ningú sap que soc aquí.

Així mateix, està confirmada al festival la presència de Maria Barbal, autora que es va donar a conèixer amb la novel·la Pedra de tartera (Premis Joaquim Ruyra 1984 i Joan Crexells 1985), la qual és una fita de la narrativa catalana contemporània. Maria Barbal ja va participar a l’edició del 2016 i enguany el MOT tornarà a comptar amb la presència de la que és una de les autores més importants del present literari. Pol Guasch, autor de Napalm al cor, Premi Llibres Anagrama de Novel·la 2021, traduït al castellà, l’anglès, el francès, l’alemany i l’italià, entre d’altres idiomes, també hi serà.

Clara Queraltó és una altra de les confirmacions del MOT 2025. És professora de Llengua i Literatura Catalanes. Ha publicat El que pensen els altres (Proa, 2018, Premi Mercè Rodoreda de contes i narracions), relats a les antologies Barcelona suites i Nits d’estiu (Univers, 2019 i 2020), la novel·la Et diré R. (Empúries, 2021), la novel·la infantil Xiular en cas d’emergència (Bindi Books, 2023) i Com un batec en un micròfon (2024), que va guanyar el Premi Llibres Anagrama de Novel·la 2024. També col·labora a RAC1 i a El Nacional.

 

Comissariat

El programa està comissariat per Montse Barderi, escriptora, especialista en estudis de gènere, filòsofa, periodista cultural i articulista d’opinió. A més, és la patrona fundadora de la Fundació Maria-Mercè Marçal. És per Maria-Mercè Marçal precisament que s’ha pensat aquest lema: “Més noms per a l’amor”. L’escriptora catalana va escriure “un altre nom, si us plau, per a l’amor” (Desglaç, 1984-1988), “un vers que ens indica que ens calen altres models d’amor diferents dels heretats, i a la vegada reivindica la fe en el llenguatge per arribar a nous terrenys que ampliïn o redefineixin l’amor”, assegura Barderi.

La comissària considera que seria desitjable que totes les persones que intervinguin a les taules s’haguessin llegit l’obra dels altres autors i autores. D’aquesta manera, explica Barderi, “anem més enllà de l’autogestió de la pròpia obra”.

Entre les novetats d’aquesta edició 2025 hi ha el fet que s’obre a nous públics, ja que s’oferiran activitats per a joves i infants. També s’establiran noves complicitats amb agents de la ciutat, perquè hi haurà activitats tota la setmana tant a Girona com a Olot.
Cada any, ambdues ciutats ofereixen un festival d’interès nacional on s’aposta per la cultura descentralitzada des d’Olot i Girona. Així doncs, s’uneixen esforços i recursos per impulsar un treball conjunt que dona lloc a una programació de qualitat i que posa l’èmfasi en la proximitat entre públic i autors i autores. “Volem correspondre amb el millor MOT possible a tots els fidels amants d’aquest festival d’arreu el territori, un dels més importants de tot el país”, explica la comissària. (enllaç a àudio amb les seves declaracions)

 

Lectures recomanades

Un dels reptes del MOT és la prescripció literària. Per això, el festival fa un esforç per anticipar aquells autors i autores que ja han confirmat la seva presència, per tal que el públic pugui llegir-se les seves obres més representatives abans de veure’ls en directe. Les obres recomanades dels autors i autores que ja se sap que vindran són les següents:

  • Amanda Michalopoulou (INT): M’agradaria (Raig verd, 2012); La dona de Déu (Raig verd, 2024)
  • Luis García Montero (ESP): Un año y tres meses (Tusquets, 2022)
  • Clara Queraltó (CAT): Com el so d’un batec en un micròfon (Anagrama, 2024)
  • Pol Guasch (CAT): Napalm al cor (Anagrama, 2021)
  • Maria Barbal (CAT): Tàndem (La Butxaca, 2021)
  • Empar Moliner (CAT): Benvolguda (Columna Edicions, 2022)

 

La imatge del MOT 2025, obra de l'estudi El Vol

L’estudi creatiu El Vol, de Girona, és el responsable de la imatge gràfica del MOT 2025. En aquesta edició, en què se cerquen nous noms per a l’amor, es representa una grafia que suggereix moviment, canvi i passió, i que fuig de tots els referents coneguts com els cors i els cupidos i d’una versió ensucrada de l’amor.

 

Sobre el MOT

El MOT està organitzat per l’Ajuntament de Girona i per l’Ajuntament d’Olot i compta amb el suport de la Diputació de Girona i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Des de l’inici, ha reunit prop de 350 autors i autores. El festival se centra, a cada edició, en una temàtica concreta a partir de la qual es generen les converses. Fins ara s’hi han tractat els següents temes: “Literatura fantàstica” (2014), “Escriure ciutats” (2015), “Escriure vides” (2016), “Escriure el passat” (2017), “Literatura encarnada” (2018), “La Mediterrània, un mar de pàgines” (2019), “Un collage que creix amb les paraules” (2021), “Literatura i ruralitat” (2022), “Literatura i por” (2023), “La literatura i el jo” (2024) i, aquest 2025, “Més noms per a l’amor”.

 

 

  • cartell MOT 2025
  • Amanda Michalopoulou
  • Agnès Marquès (c) Paco Amate
  • Clara Queraltó copy Marta Mas Gironès

    + 1

  • Pol Guasch (c) Maria Ródenas

Enllaços relacionats

Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 2 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat