En la conceptualització d'aquesta tercera edició participen un total de 16 agents artístics de les comarques gironines. Les activacions mensuals en format de laboratoris, residències i obertures tindran lloc a onze municipis de Girona.
3 de febrer de 2025
La tercera edició d’’Això al poble no li agradarà’ proposa un cicle de quatre mesos de durada, de febrer a maig, amb activacions mensuals en format de laboratoris, residències i obertures que tindran lloc a onze municipis de Girona: Banyoles, Celrà, Figueres, Girona, La Jonquera, Lloret de Mar, Mieres, Olot, Pontós, Porqueres i Salt. El cicle desemboca en el ja clàssic festival els dies 30 i 31 de maig, aquesta edició a Salt, Celrà i Lloret de Mar.
Això al poble no li agradarà posa el focus en companyies i agents de creació que treballen en les arts vives, proposant peces que modulen segons el context en què es desenvolupen i es presenten. El programa d’enguany combina peces de creació que reben suport de llarg recorregut, així com espectacles de sala i de carrer ja presentats que s’emmarquen en la pràctica escènica contemporània.
Tret de sortida
La primera activació del festival ha estat aquest dissabte 1 de febrer, de la mà d’un programa doble que ha acollit el Teatre Municipal de la capital gironina. Pequeño cúmulo de abismos, de Cris Blanco i Blue Screen, de B1n0, han marcat l’inici d’aquesta nova edició del festival d’arts vives a comarques gironines.
La proposta de Cris Blanco, que es va estrenar a Catalunya en el marc del Festival Grec 2024, és una comèdia surrealista, a mig camí entre l’autobiografia, la paròdia i la ciència-ficció; un homenatge, amb consciència de classe, a la imaginació i al teatre. La dramaturga de Madrid fa un homenatge a les dones de la seva família que li han marcat la vida, i ho fa amb orgull i traspassant la quarta paret. Cris Blanco és una creadora referent dins el panorama de les arts vives i el seu treball s’ha pogut veure en festivals de renom nacionals i internacionals. El duo de música electrònica b1n0 presenta el seu segon disc Blue screen, un viatge visual i sonor publicat el març de 2024. Amb una fusió innovadora que desafia les convencions, b1n0 desdibuixa les fronteres entre la màquina i la veu humana en un espectacle audiovisual únic. Emili Bosch i Malcus Codolà fan un pas més en la seva particular aventura creant sistemes capaços de dominar el llenguatge audiovisual com un instrument expressiu en viu.
Març, abril i maig
La segona activació tindrà lloc a l'Alt Empordà els dies 22 i 23 de març, en col·laboració amb el Convent de Pontós. En aquests moments la programació confirmada és: Cruuu, l'últim espectacle de carrer de Diana Gadish, LLOC d'Ariadna Rodriguez i Iñaki Alvarez (nyamnyam), estrenat al festival Sismògraf 2024, Domte, un viatge visual i poètic de Nacho Flores, i Estàs aquí? de la companyia francesa Ktah. La programació d'aquesta jornada està oberta encara i s'espera que inclogui més propostes.
La següent parada del festival serà al Teatre Municipal El Jardí de Figueres l’11 d’abril, on es podrà veure Thauma, de Magda Puig i Andreu Martínez, una peça que ha esgotat les entrades a totes les sales on s’ha representat i que vol ser un joc poètic sobre la màgia de fer-se preguntes.
La darrera activació abans dels dos dies de festival serà a Olot, el dia 16 de maig, amb un programa que aglutina la visita a l'exposició Andrinópoli al Museu de la Garrotxa, la instal·lació participativa The Divination Palace al Teatre Principal d'Olot, inspirada en les pràctiques d'endevinació camerunenses, i el concert performàtic de Merche Blasco a Cala Salchi, el nou espai d'Artistas Salchichas a la Garrotxa.
A més, durant aquests quatre mesos, també tindran cabuda laboratoris, residències de creació i obertures de procés als municipis de Banyoles, Porqueres, La Jonquera i Mieres. Les propostes de Llum de Fideu i Urati Lab, les companyies seleccionades enguany pel festival, rebran suport de llarg recorregut fins a finals de maig, on tindran l’oportunitat de presentar els resultats del seu itinerari a Celrà i Lloret de Mar.
Conceptualització i organització
‘Això al poble no li agradarà’ proposa un desplaçament del pol cultural, un exercici de reterritorialització que posa en valor la creació híbrida, connectant artistes, espais i públics.
En la conceptualització i organització del festival hi participen un total de 16 agents artístics de les comarques gironines. El nombre de d’organitzadors ha anat augmentant en cada edició, i s’encara aquest 2025 amb la participació de: Monte Isla (Sils), Artistas Salchichas (Olot), Espai nyamnyam (Mieres), Mutte Cultural (Pontòs), Lo Relacional (Ultramort), Cultural Rizoma (Celrà), El Canal (Salt), i els equips d’Arts Escèniques de Celrà, Lloret, Banyoles, La Jonquera, Olot, Figueres, Porqueres i Girona, i el Bòlit Centre d’Art Contemporani (Girona).