S’inauguren dues exposicions que donen el tret de sortida a les activitats del programa Olot Tèxtil: “Soroll de telers, soroll de diners” a la Sala Oberta 1 i “Andrinópoli” a la Sala Oberta 3. La primera, comissariada per Maria de Lluc Serra, fa un viatge a través de la història del tèxtil a Olot, des dels seus orígens artesans fins a la seva industrialització.
10 d'abril de 2025
| Amb “Andrinópoli” de Maria Camila Sanjinés s’enceta la nova etapa de Sala Oberta 3. Es tracta d’una instal·lació participativa que explora el significat del tint vermell d’Andrinópoli.
“Andrinópoli” de María Camila Sanjinés i “Soroll de telers, soroll de diners”, les dues exposicions que enceten el programa d’activitats de l’Olot Tèxtil, s’inauguren aquest dissabte 12 d’abril, a les 12 h, a l’Hospici. Totes dues es podran visitar de manera gratuïta fins al 10 d’agost.
“Soroll de telers, soroll de diners”, a la Sala Oberta del Museu de la Garrotxa, és una exposició del llegat històric del món tèxtil olotí i de com aquesta tradició s’ha mantingut viva fins avui. La mostra és alhora un reconeixement a les persones que ho van fer possible, especialment a treballadores i infants, que van sustentar el desenvolupament del tèxtil als segles XVIII i XIX.
Comissariada per Maria de Lluc Serra, l’exposició recula als orígens del tèxtil a la comarca, des del seu treball artesanal al segle XVI fins a la seva progressiva mecanització a partir del mil set-cents. La producció del tèxtil es va anar convertint en una autèntica indústria que ho va canviar tot en l’àmbit de la producció, però també, i sobretot, econòmicament i socialment. La mostra arriba fins al segle XIX, quan Olot va despuntar en la producció de mitges, draps, barretines de llana i, més tard, de teixits d’indianes o “pintats”.
El visitant aprendrà com, a poc a poc, es va anar teixint i forjant una tradició tèxtil que aniria evolucionant al llarg dels segles, superant tota mena de crisis, guerres i conflictes socials que no van aturar l’avenç imparable de la industrialització tèxtil olotina. La indústria tèxtil ha estat, des de fa segles, una de les indústries més importants de la Garrotxa i, actualment, a Olot encara es manté aquesta tradició.
En la primera part de l’exposició prenen importància els objectes que formaven part d’aquesta indústria. També hi ha diferents obres d’art al voltant de la temàtica tèxtil i s’hi presenten dites populars que venen del món del tèxtil com, per exemple, “embolicar la troca”.
L’exposició comptarà amb dues visites guiades el 26 d’abril i el 7 de juny a les 12 h que aniran a càrrec de la comissària de l’exposició Maria de Lluc Serra.
“Andrinópoli”, de Maria Camila Sanjinés, és una instal·lació participativa que enceta la nova etapa conceptual de la Sala Oberta 3 del Museu de la Garrotxa (antiga Sala 15). La mostra planteja un espai transicional entre exhibició i construcció, un lloc on l’espectador ha de treballar perquè l’obra existeixi.
L’exposició pren el color vermell com a fil conductor. El tint vermell d’Andrinópoli, un pigment que s’obtenia mitjançant un procés complex, va atorgar molta fama a Olot. La mostra explora el significat del vermell als teixits i el seu rol històric en les estructures de poder del passat, on el vermell s’utilitzava per marcar jerarquies econòmiques i polítiques. El mateix color que, segles endavant, seria el símbol de la revolució obrera. Sanjinés lliga aquesta simbologia del vermell amb els canvis en el teixit social (l’augment de desigualtats i la lluita social) que va significar la industrialització d’Olot. Lliga també el vermell i fa un paral·lelisme amb la indústria càrnica que tenim avui en dia a la ciutat d’Olot. I proposa als espectadors pensar on som i també pensar cap on hem d’anar en un futur. A més, convida el visitant a quedar-s’hi una estona i aasseure’s a brodar una part del teixit exposat per afavorir la creació d’un espai de pausa i de conversa i fer aflorar discussions i reflexions al voltant dels temes que planteja l’exposició.
“Andrinópoli” comptarà amb dues visites participatives a càrrec de l’artista: el divendres 16 de maig a les 18 h (emmarcada dins la programació del festival Això al poble no li agradarà) i el dissabte 28 de juny a les 12 h.
L’exposició “Andrinópoli” forma part del projecte Transistor de la Xarxa Transversal sobre mediació cultural en l’àmbit de les arts visuals. Totes les ciutats de la xarxa organitzen una acció amb l’objectiu d’aprofundir en la relació dels espais culturals de proximitat i els públics/comunitats i apropar-los. De cara a la tardor, un cop acabat el treball a tots els municipis participants, es posaran en comú les conclusions per projectar nous projectes de mediació en un futur.