La Fira de Projectes (STEAMakers) i el Congrés Internacional de Robòtica Educativa baten rècords de participació i la Faberllull acull una vintena d’experts d’arreu del món. Les activitats principals del certamen es duran a terme el 9 i 10 de maig a Olot.
9 de maig de 2025
Aquest 9 i 10 de maig Olot acull el Robolot 2025, l’edició més gran i internacional de la història del certamen. Es tracta d’un esdeveniment de referència en robòtica educativa i tecnologia oberta, que combina ciència, educació i diversió. Això el converteix en una cita imprescindible i única al territori, tal com demostra el fet que enguany s’hagin batut rècords d’inscripcions.
El Robolot 2025 gira al voltant de tres grans eixos: una fira de projectes tecnològics d’alumnes d’arreu de Catalunya, un congrés internacional de robòtica didàctica i l’estada a Olot d’una vintena d’experts d’arreu del món per compartir coneixements i crear noves eines pedagògiques.
Connectar centres educatius, experts, famílies i infants en un entorn creatiu i participatiu
El Robolot és un certamen amb activitats per a tots els públics que permet conèixer les últimes novetats en robòtica educativa, però també apropar-se per primera vegada a la tecnologia.
Un bon moment per veure propostes reals i innovadores en l’àmbit de la tecnologia, la ciència i l’art és a la Fira de Projectes (STEAMakers 2025). Es durà a terme el divendres 9 de maig ( de 10h a 13h) al Pavelló Firal d’Olot i comptarà amb la participació de més de 400 alumnes d’arreu de Catalunya que presentaran 35 projectes tecnològics escolars. La Fira inclou les presentacions dels projectes, però també diverses competicions lúdiques i amistoses relacionades amb els temes formatius que els alumnes han treballat a classe. És un acte obert a tothom i que permet conèixer què s’està treballant actualment a les aules en matèria de robòtica educativa.
I si divendres els protagonistes són els alumnes, el dissabte 10 de maig serà el torn dels docents. Robolot Team i el CESIRE organitzen el RobolotCon25, una jornada adreçada a professors i professores de tots els nivells educatius interessats en la didàctica de la programació i la robòtica. La jornada té per objectiu apropar nous recursos, eines i línies de treball dels principals projectes i grups de recerca en l’àmbit de la innovació en programació i robòtica educatives.
En l’edició d’enguany s’hi han inscrit més de 200 docents, i es preveu que sigui la més multitudinària de la història del certamen. La jornada inclourà ponències de referents mundials (Berkeley, Boston, Heidelberg, SAP), la presentació de projectes i la rendició de comptes de l’equip Robolot, una activitat de Live Coding (música i visuals generats per programació en directe), i una obra de teatre titulada “Fàmulus 4.0”, oberta a tothom, que es representarà a la Plaça de Braus d’Olot o al Teatre Principal, en funció de la meteorologia.
Però aquesta no serà l’única activitat prevista per dissabte. Amb l’objectiu d’acostar la robòtica a infants, joves i famílies, s’han organitzat diverses activitats gratuïtes i obertes a tothom. L’Arxiu Comarcal de la Garrotxa acollirà de 10.30 h a 13.30 h i de 16.00 h a 18.00 h una jornada oberta a tota la ciutadania amb activitats per descobrir la tecnologia de manera divertida i educativa. S’hi podrà trobar:
Totes les activitats seran guiades per voluntaris i experts. No cal saber programar, només ganes de provar-ho.
Una estada a Faberllull per repensar la pedagogia i el propòsit de les ciències computacionals
Però el Robolot no és només un aparador de coneixement, sinó que també contempla un espai per a la reflexió i la creació de noves eines de robòtica educativa. Una vintena de professors universitaris, investigadors, docents, desenvolupadors de programari, artistes i creadors d’eines educatives d’arreu del món es troben a la residència Faberllull Olot, per vuitè any consecutiu, per impulsar experiències d’aprenentatge creatives en programació i robòtica, basades en projectes STEAM i Maker.
Molts dels participants ja comparteixen projectes durant l’any, connectant-se remotament des del seu país, i la trobada personal a Faberllull serveix per avançar i posar en comú els seus projectes. Del 7 al 14 de maig, s’han proposat repensar la pedagogia i el propòsit de les ciències computacionals, volen connectar el món físic i el virtual buscant una millor integració de les eines maker que ja s’utilitzen (Snap4Arduino, TurtleStich,...), i reflexionaran sobre els reptes de l’educació de les ciències de la computació en l’era de la intel·ligència artificial.
Les reflexions que sorgeixin d’aquesta trobada es compartiran al Robolot 2025, on participaran a la Fira de Projectes STEAMakers del divendres 9 de maig i a la Jornada d’Innovació en Programació i Robòtica del dissabte 10 de maig.