Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

Aprovat el pressupost de l’Ajuntament d’Olot per al 2025

L’aposta per al Nucli Antic, l’ampliació de l’Escola Bressol del Morrot i l’execució d’una nova fase de la residència Sant Jaume són les principals inversions del Pressupost de l’Ajuntament d’Olot per al 2025, que s’ha aprovat aquest dijous amb un ampli consens dels grups municipals. L’equip de govern (Junts i ERC) ha arribat a un acord amb la CUP i el PSC, que s’han abstingut en la proposta de Pressupostos.

24 d'octubre de 2024


L’any 2025 serà la consolidació del desplegament de la intervenció integral del Nucli Antic. Després de l’acord unànime que van arribar tots els Grups Municipals el passat mes de gener, amb l’aprovació dels comptes per al 2025 d’aquest dijous, l’Ajuntament d’Olot ja pot enfilar la definició de diferents accions liderades per l’arquitecta Itziar González Virós.

A l’espera de la convocatòria del Pla de Barris que ha d’impulsar la Generalitat, l’Ajuntament d’Olot ha previst destinar partides per valor de més d’1 milió d’euros del Pressupost de 2025 per a accions de millora al Nucli Antic i a la creació del nou equip que acompanyarà González Virós en aquest projecte de regeneració del centre de la ciutat, una de les principals inversions dels comptes de l’Ajuntament d’Olot per l’any vinent.

En total L’Ajuntament d’Olot ha aprovat en aquest ple d’octubre el Pressupost consolidat de 2025 que ascendeix als 46.910.134,58 €. L’equip de govern (Junts i ERC) han arribat a un acord amb dos grups municipals perquè s’abstinguin en l’aprovació del Pressupost i les Ordenances Fiscals de 2025 i, a petició de les dues formacions s’ha acordat la inclusió d’un seguit de mesures. El Pressupost s’ha pogut aprovar amb el vot a favor de l’equip de govern de Junts i ERC, l’abstenció de la CUP i el PSC i el vot en contra d’Activem i VOX.

Una altra de les principals inversions dels Comptes de l’Ajuntament d’Olot per al 2025 serà l’ampliació de l’Escola Bressol del Morrot amb 300.000 € que serviran per acollir 31 infants i habilitar altres espais com dormitoris, lavabo, sala polivalent i zona d’esbarjo donant resposta a les necessitats de les places d’escola bressol públiques a la ciutat. A part, també s’ha previst invertir 1.165.000 € per a la construcció de la piscina municipal coberta, incrementar la seguretat amb la creació d’una nova plaça d’agent de la Policia Municipal a més de dotar-la de nous dispositius com càmeres i recursos tecnològics i una clara aposta per l’àmbit educatiu amb finançament per a  la nova especialitat que s’imparteix des del PTT i es continua amb la millora dels centres educatius amb l’objectiu d’assolir l’1 MEUR d’inversió durant aquest mandat. 

Una altra de les prioritats dels comptes del Consistori és la millora i manteniment dels serveis d’atenció a la gent gran amb la millora de la residència Sant Jaume amb un pressupost d’1.855.100 €, dels quals 576.774,31 € van a càrrec de l’Ajuntament. El Pressupost de l’Ajuntament d’Olot per al 2025 també reserva 829.975 € per a la construcció de la promoció d’habitatges de Sant Cristòfor que inclou el projecte d’enderroc de les edificacions així com les primeres fases d’urbanització d’aquest àmbit, situat entre el carrer Sant Cristòfor i el pont de Santa Magdalena.

El suport a les entitats, associacions i clubs esportius es manté amb una dotació de més d’un milió d’euros per garantir el seu funcionament i les activitats que s’organitzen a la ciutat. En aquest sentit, de cara al 2025 es consolida l’aposta per als esdeveniments culturals, esportius i firals, que ja formen part del model de ciutat i contribueixen a portar activitat a diversos sectors d’Olot.

El Pressupost de l’any que ve també compta amb mesures d’ajut als sectors econòmics de la ciutat, emprenedors/es i autònoms i altres iniciatives de suport al comerç local. Entre altres mesures, es potenciarà el Garrotxa Approp, es realitzaran més formacions professionalitzadores a la FES i es continuaran organitzant esdeveniments que ajudin als sectors del comerç, l'hostalatge i el turisme. 

Pel que fa a la millora als barris, l’Ajuntament preveu actuacions per tal de continuar treballant per garantir un bon funcionament de la ciutat. Es contemplen mesures per al manteniment i la millora dels parcs urbans i espais verds, a més d’una aposta per mesures d’estalvi energètic i mobilitat. Amb relació als diferents equipaments municipals, es continuarà avançant en la millora de les instal·lacions, entre les quals també esportives per dona resposta a les necessitats de la ciutat.   

Un altre dels punts de la sessió han estat les Ordenances Fiscals. Tal com s’havia avançat, s’ha mantingut el compromís de no pujar la pressió fiscal al marge de l’IPC i únicament s’ha regularitzat la taxa de residus degut a la llei espanyola que obliga els Ajuntaments a cobrir el 100% del cost. Per això, de cara al 2025, es preveu un increment de 2 € al mes, 24 € l’any en el rebut mitjà del servei d’escombraries.

D’altra banda, per aquest 2025 es mantenen les bonificacions, que superen els 700.000€ l’any, sobretot amb la taxa d’escombraries per a la gent gran, l’IBI a les famílies nombroses i a les famílies amb dificultats econòmiques. Aquest punt ha comptat amb el vot a favor de l’equip de govern (Junts i ERC); l’abstenció de la CUP, el PSC i Activem i el vot en contra de VOX.

 

Increment de l’habitatge de lloguer social

El plenari d’aquest mes d’octubre també ha avançat amb l’adquisició d’un immoble de ubicat al carrer de l’Aigua que es destinarà a lloguer social. El punt ha comptat amb el suport de tots els grups municipals excepte l’abstenció de la CUP; així com s’ha aprovat per unanimitat el conveni amb Integra i Habitat 3 en relació a la cessió d’ús d’habitatges a l’Ajuntament d’Olot.

D’altra banda, també ha tirat endavant amb l’abstenció de la CUP i el vot favorable de la resta de grups municipals el conveni entre la Direcció General de la Policia Nacional i l’Ajuntament d’Olot per a la instal·lació d’un punt d’actualització de documentació (PDA) a les noves oficines d’Atenció Ciutadana d’Olot situades al Passeig Ramon Guillamet, 2.

Aquest nou aparell permetrà renovar certificats electrònics i canviar les claus d’accés als certificats electrònics del govern espanyol amb la voluntat d’unir esforços i impulsar per donar un millor servei, apostant per la digitalització i incrementant l’accessibilitat a la ciutadania. D’aquesta manera, es vol acostar aquests serveis als ciutadans i ciutadanes evitant que s’hagin de desplaçar a localitats properes, que disposen d’oficines del Cos Nacional de Policia.

 

Altres qüestions del plenari d’octubre

Pel que fa als assabentats, el ple municipal ha donat compte del compliment de la Llei de Morositat i dels pagaments duts a terme per part de l’Ajuntament d’Olot i de DinàmiG en el tercer trimestre de 2024 on el període mitjà de pagament de les factures des de la data de conformitat se situa en els 19,03 dies pel que fa a l’Ajuntament i a 5,74 a DinàmiG.

En segon lloc, s’ha donat compte de l'informe trimestral sobre les factures anotades i no reconegudes a la fi del tercer trimestre de 2024 on hi consta una factura i s’ha mostrat el compliment de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local pel que fa al personal eventual (3 professionals).

El ple també ha aprovat amb l’abstenció de la CUP i el PSC i el vot a favor de la resta de grups la modificació de crèdit número 6 dels Pressupostos de 2024 per destinar 535.840,06 € per cobrir assegurances, enllumenat, subministraments i subvencions a entitats esportives, socials i culturals de la ciutat. Tot seguit ha estat el torn de les addendes del Pla Estratègic de Subvencions 2024 que té com a objectiu donar suport a entitats esportives i associacions socials i culturals de la ciutat que no van poder-se acollir a la convocatòria de subvencions de concurrència competitiva. El punt ha pogut tirar endavant amb el vot a favor de l’equip de govern de Junts i ERC, amb el suport de la CUP i Activem i l’abstenció del PSC i VOX.

En l’apartat de serveis interns i economia també s’ha aprovat amb el vot a favor de l’equip de govern (Junts i ERC), amb el suport d’Activem i VOX i l’abstenció de la CUP i PSC l’Ordenança Reguladora de les Prestacions Patrimonials de caràcter públic no tributari per al 2025 i l’ordenança de preus públics de l’Ajuntament d’Olot que han rebut el vot favorable de l’equip de govern de Junts i ERC, amb el suport d’Activem, l’abstenció de PSC i CUP i el vot en contra de VOX. Així mateix, també s’ha pogut tirar endavant el Pla Estratègic de Subvencions 2025 per contribuir en el funcionament de les entitats i associacions de la ciutat i perquè puguin continuar realitzant activitats. Aquest punt ha rebut el vot a favor de l’equip de govern de Junts i ERC, amb el suport d’Activem, el vot en contra de VOX i l’abstenció de la CUP i PSC.

Pel que fa al Pla Anual de Contractació per a l’any 2025 també ha tirat endavant amb l’abstenció de la CUP, PSC i VOX i a favor de la resta de grups. D’altra banda, també s’ha donat llum verda inicialment per unanimitat al Reglament d’ús de dades personals i dels Sistemes d’Informació de l’Ajuntament d’Olot, un document intern que regula l’atenció i gestió de la informació electrònica, així com la seva protecció i garantir la seguretat dels sistemes i les dades. Alhora, també contempla tot un seguit de funcions i obligacions per garantir que tot el personal de l’Ajuntament fa un ús adient dels sistemes.

Per últim, en l’Àrea de Territori, s’ha aprovat provisionalment la modificació puntual del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal del carrer del Roser, 20 -24. El darrer punt del plenari d’aquest octubre ha comptat amb el vot en contra de la CUP i el vot favorable de la resta de grups municipals.  

 

| Podeu recuperar el plenari a través d’aquest enllaç.

 

 

  • Foto_5_
  • Foto_1_
  • Foto_3_
  • Ajuntament d'Olot | Ple Municipal d'Octubre 2024
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 2 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat