Cada any passen per Faberllull Olot més de 200 professionals i creadors vinguts d’arreu del món per treballar en els seus projectes i compartir coneixement. El programa d’aquest any inclou una estada vinculada al Tèxtil, una reunió de traductors de la poeta Mireia Calafell i una residència sobre com la cultura pot lluitar contra el canvi climàtic.
5 de febrer de 2025
L’Ajuntament d’Olot i l’Institut Ramon Llull han presentat avui al matí el programa per al 2025 de la residència Faberllull Olot, que inclou una quinzena d’estades temàtiques al voltant de temes com la música, la traducció, el cinema, l’escriptura, la robòtica o el tèxtil, amb especial atenció al talent emergent.
Cada any, aquesta residència acull a més de 200 persones vingudes d’arreu del món. A Olot troben un espai on concentrar-se i alhora compartir coneixement i incorporar noves perspectives i punts de vista al seu projecte. Es tracta de professionals de prestigi que quan estan a La Garrotxa interactuen amb la ciutadania local a través de xerrades, tallers, classes magistrals o converses que provoquen que la comarca també es beneficiï del talent que arriba a Faberllull. Aquest retorn a la ciutadania és un dels eixos prioritaris d’aquest any, juntament amb l’impuls als joves creadors.
Durant la presentació també s’ha fet balanç del 2024. L’any passat la residència va acollir un total de 221 residents, 60% dels quals van ser dones. Venien de 39 països diferents i van participar en 54 activitats de retorn, coorganitzades amb una trentena d’associacions i organitzacions de Catalunya.
Quinze estades temàtiques al 2025
La primera estada temàtica del 2025 a Faberllull Olot estarà dedicada a la música. Del 10 al 14 de febrer, vindran a Olot vuit músics de les Joventuts Musicals de Catalunya que prepararan dues composicions que s’estrenaran properament en el circuit de concerts de Joventuts Musicals. Els joves artistes assajaran a les aules de l’Escola Municipal de Música d’Olot.
El talent emergent continuarà agafant presència en la programació d’aquest any ja que al mes de febrer també vindran els joves cineastes que participen a la Residència de Guions de l’Acadèmia del Cinema Català. Han estat seleccionats per ajudar-los a desenvolupar el guió d’un llargmetratge, amb l’acompanyament d’experts que els faran les mentories.
Al març s’ha programat una estada per analitzar el retrocés en l’ús de llengües minoritzades, de la mà del col·lectiu Linguapax. Tot seguit, hi ha prevista la segona edició de la Hackató, la residència de cinema per a joves talents que gravaran i muntaran un curtmetratge en només 15 dies.
A l’abril, Faberllull reflexionarà sobre com la cultura pot ser més sostenible i respectuosa amb el medi ambient, en una estada organitzada amb col·laboració del Festival Sismògraf i de l’ICEC. Per aquestes dates, també vindran a Faberllull els dos artistes premiats al programa Hivernem de FiraTàrrega i l’Institut Ramon Llull que aprofitaran l’estada per pensar com serà el seu nou espectacle de carrer.
Ja al maig, la residència tornarà a acollir a experts en robòtica educativa d’arreu del món que posaran en comú els seus projectes. Aquesta estada és feta en col·laboració amb l’associació olotina Robolot. Li agafarà el relleu una estada dedicada al tèxtil. Faberllull se suma a l’itinerari cultural que tindrà lloc a la ciutat i programa una residència que reivindica el patrimoni oral de les pràctiques de la costura que es transmet de generació en generació i també la importància del cosir en la voluntat de cura cap a l’altre.
Al juny, vindran a Olot joves escriptors d’assaig polonesos i catalans en una crida liderada pel PEN Català. Projectaran una mirada crítica sobre la societat. Els seguiran una estada amb traductors de la poeta Mireia Calafell, que es reuniran a Faberllull per adaptar la seva obra a diversos idiomes. L’última de les residències abans de l’estiu serà sobre medievalística. A Faberllull Olot es reuniran estudiosos de l’edat mitjana, nacionals i internacionals.
L’activitat es reprendrà a la tardor, quan hi ha prevista una estada amb associacions de catalanística i una nova edició de la residència d’il·lustració per col·laborar amb editorials internacionals.
A part de les estades temàtiques, Faberllull també ha previst aquest any dos períodes per venir a fer residències individuals. L’un va ser del 21 al 27 de gener i l’altre serà a finals de novembre.
221 residents el 2024
L’any passat van passar per Faberllull un total de 221 residents, un 60% dels quals van ser dones. Venien de 39 països diferents. Per continents, 179 van viatjar a Olot des de diversos punts d’Europa, 30 des d’Amèrica, 10 des d’Àsia i 2 eren originaris d’Àfrica.
El 2024, els residents de Faberllull Olot van participar en 54 activitats de retorn, que van aplegar un total de 1313 participants. Aquestes activitats van ser principalment xerrades, tallers, classes magistrals i fins i tot concerts que van celebrar-se principalment a Olot però també a altres punts de la Garrotxa, a Girona, a Vic i a Barcelona. Van ser coorganitzades amb una trentena d’associacions i organitzacions com l’Espai Cràter, l’Associació de dones Alba, l’Escola Municipal d’Expressió, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, l’Hospital d’Olot, El Galliner de Girona, l’escola universitària ERAM, la Universitat de Vic, la Universitat de Barcelona o el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.
Des de la seva creació al setembre del 2016, Faberllull ha acollit a 1389 residents i s’han organitzat fins a 90 estades temàtiques.