Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

La Garrotxa aposta pel ball com a eina de transformació social i creadora de nous vincles

Al llarg del 2024, nou municipis de la comarca han participat en el projecte anomenat 'Ballar la Garrotxa' per recuperar la festa i el ball com a espai de trobada i de celebració. Aquesta proposta neix de la campanya comarcal “Retalla les violències, enganxa les cures” i el Programa d’Envelliment Km0 del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa.

7 de febrer de 2025


Durant els anys anteriors de la campanya han sorgit vivències, necessitats i desitjos en relació als espais d’oci i festius. És per això que els últims anys, s’han realitzat formacions de prevenció del consum d’alcohol a les festes dels pobles com “Nits de qualitat”, s’han instal·lat Punts Lila en festes majors i altres espais com places i piscines, s’ha promogut la participació comunitària mitjançat la Brigada Lila a les festes del Tura d’Olot, creat punts i espais de sensibilització diürns i s’han fet propostes per avançar en la construcció d’unes festes més inclusives i segures.

En aquesta cinquena edició de la campanya s’ha volgut aprofundir en la festa com un espai on es donen violències sexuals, masclistes i LGTBIQ-fòbiques (així com racistes, capacitistes, edadistes,...), però també com un espai de resistència, de celebració i de creació de vincles comunitaris.

 

Ballar la Garrotxa és un projecte que explora el potencial del ball i de la festa per crear espais de trobada i de celebració, per enfortir vincles comunitaris i per imaginar-activar formes de relació centrades en l’espai públic, les cures i els afectes.

El projecte s’ha realitzat durant l’any 2024 i s’ha implementat a nou municipis de la comarca: Argelaguer, Castellfollit de la Roca, Mieres, Olot, les Planes d’Hostoles, la Vall d’en Bas, Riudaura, Tortellà i Sales de Llierca.

A cada poble s’han portat a terme 3 trobades. La primera trobada ha obert un espai de diàleg on ens hem preguntat per la nostra relació individual i col·lectiva amb el ballar. La segona trobada tenia per objectiu la creació d’una festa comunitària, tenint en compte les possibilitats i els desitjos de cada població. I la tercera trobada ha estat la celebració de la festa. L’estructura ha estat la mateixa a cada poble, però el procés, el contingut i el resultat, ha variat en funció del context i de les persones que han participat.

El projecte ha permès recuperar memòries individuals i col·lectives de riures i amistats cultivades de festa en festa, de poble en poble, d’enamoraments, de celebracions familiars, de festes majors, de resistències al control familiar, religiós i polític de cada context històric, de sales de ball, embalats, discoteques, bars i cinemes que ja no existeixen, de processos migratoris amb bandes sonores que queden enrere o que sonen a través de les finestres ampliant i transformant el paisatge musical de la Garrotxa.

També ha suposat una oportunitat per problematitzar la festa i pensar-la com un dret fonamental de les persones i els pobles. Han emergit obstacles per a la participació relacionats amb l’edat, la salut, les vergonyes i la por al judici, la grassofòbia, la soledat no desitjada, la manca d’accés a la informació, d’espais per ballar o de relacions veïnals, la precarietat laboral, la percepció d’inseguretat en espais d’oci nocturn o la poca diversitat i d’equitat en els plantejaments de les propostes culturals i festives de la comarca.

La creació col·lectiva de la festa ha generat possibilitats per repensar algunes d’aquestes qüestions i assajar formes de relacions més comunitàries. Recuperar les places, fora de l’agenda cultural ja establerta a cada municipi, ha esdevingut una oportunitat per trobar-se, conversar, ballar, cantar i berenar plegades, posant en relació diferents corporalitats, ritmes i accents. Per reforçar, ampliar i construir noves relacions afectives entre la gent del poble i entre la gent del poble i l’espai que habiten.

El projecte, que ha comptat amb el finançament Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea, Next Generation EU, ha estat facilitat per Lo Relacional.

Per compartir el procés, així com els aprenentatges, s’ha produït un documental amb l’acompanyament de Martí Albesa. El documental vol ser una invitació a celebrar el procés viscut, però també a continuar reflexionant sobre la potència del ball, la festa i l’espai públic per teixir comunitat. El documental s’ha presentat aquesta tarda a l’espai Can Trona de la Vall d’en Bas, amb l’assistència del President del Consell Comarcal de la Garrotxa, Santi Reixach, Laila El Gamouchi Darras, Consellera comarcal delegada d'Igualtat i Feminismes, Maria Vidal, Consellera comarcal de Serveis Socials, representants dels ajuntaments participants i les entitats organitzadores i col·laboradores.

 

 

Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 2 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat