Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

Finalització dels projectes Next Generation de dinamització comercial, turística i urbana

Han permès millorar la Plaça Mora i els carrers Hospici i Antoni Llopis; l’arbrat de diversos indrets, renovar la Plaça Major, potenciar la promoció econòmica de la ciutat a través de l’app Garrotxa Approp donat-la de noves funcionalitats així com formació, serveis i productes als comerços i placers de la Plaça Mercat.

13 de maig de 2025


Després de mesos de treballs, han finalitzat un conjunt de programes i projectes finançat amb fons Next Generation de la Unió Europea. En total, s’ha invertit en la renovació i promoció econòmica de la ciutat a través de dotze projectes que es detallen a continuació:

 

Millora de la Plaça Móra i els carrers Hospici i Antoni Llopis i obertura dels aparadors del Museu

L’Ajuntament d’Olot ha completat aquesta actuació que tenia com a objectiu millorar la qualitat de l’espai públic, afavorir la mobilitat a peu i dinamitzar l’activitat econòmica local.

D’aquesta manera, s’ha convertit en zona prioritzada per a vianants el tram del carrer Hospici i Antoni Llopis, connectant-los amb la Plaça Móra creant una plataforma única que dona continuïtat a la zona comercial del centre històric, pacificant el trànsit i facilitant el pas dels vianants. Conjuntament, s’ha renovat l’enllumenat per reduir el consum elèctric i s’ha incorporat vegetació per mitigar l’efecte d’illa de calor.

Inclosa en aquesta actuació es contempla l’obertura dels nous aparadors del Museu de la Garrotxa fent-lo més visible i integrat a l’espai urbà. Aquesta actuació ha contribuït a reforçar el paper de l’espai museístic com equipament cultural de referència a la ciutat, millorant l’ambient i la vitalitat del seu entorn.

Paral·lelament, també s’ha restaurat la mítica font de l’Àngel situada a la Plaça Móra, amb la plantació d’un arbre i un espai d’estada i instal·lació d’il·luminació al seu voltant. A través d’aquesta actuació, s’ha pogut avançar cap a una ciutat més amable, accessible i atractiva tant per als veïns com per als visitants.

 

Arbrat al carrer Mulleras, implantació d’àrea logística a Lorenzana i Castellà Llovera, millora del mobiliari urbà i senyalització, i renovació i ampliació de les àrees de gestió de residus i papereres

A través d’aquesta actuació del Nucli Antic, s’ha pogut millorar la qualitat urbana, fomentar la mobilitat a peu, optimitzar la logística i renovar el mobiliari urbà per fer-lo més eficient i integrat.

En primer lloc, s’ha dut a terme una actuació d’enjardinament i arbrat a la vorera nord del carrer Mulleras, entre la plaça Clarà i el Mercat d’Olot on s’ha plantat vegetació arbustiva en escocells continus d’1,60 m d’amplada, s’ha instal·lat reg per degoteig i s’han fet treballs previs com el trasllat de serveis i renovació del paviment, millorant el confort urbà.  

En segon lloc, s’han implantat noves zones logístiques al Nucli Antic per millorar les operacions de càrrega i descàrrega; prioritzant el pas dels vianants. L’actuació ha consistit en l’habilitació de dues zones específiques de càrrega i descàrrega al C. Tomàs Lorenzana i C. Castellà Llovera, ambdues properes a la plaça Major. S’ha aprofitat un dels carrils de circulació i s’ha adaptat l’espai amb nova senyalització i aparcaments per a motos i vehicles de mobilitat reduïda.

L’Ajuntament d’Olot ha finalitzat 4 actuacions al Nucli Antic amb l’objectiu de millorar la qualitat urbana, fomentar la mobilitat a peu, optimitzar la logística i renovar el mobiliari urbà per fer-lo més eficient i integrat.

També s’ha renovat completament la senyalització del Nucli Antic i s’ha implantat un nou sistema més integrat i adaptat a l’entorn. El nou model redueix el nombre de senyals, evita repeticions i utilitza estructures de color negre i plaques de 40 cm de diàmetre per facilitar la integració urbana adaptant-se a la nova regulació horària d’accessos.

Finalment, s’ha renovat el sistema de papereres amb la substitució dels models antics per uns de nous, dissenyats expressament per al Nucli Antic. S’han instal·lat 50 unitats - aïllades i de paret - reduint punts de recollida per racionalitzar-ne la distribució. Els nous models, fabricats en acer galvanitzat, incorporen opcions de reciclatge i requereixen menys manteniment gràcies a la seva alta durabilitat.

A través d’aquestes actuacions s’ha volgut avançar cap a una ciutat més verda, ordenada i eficient, posant en valor el centre històric i millorant la qualitat de vida de la ciutadania.

 

Actuacions de millora a la plaça Major d’Olot

Un projecte integral de millora urbana que ha permès reparar el paviment, crear nous espais d’estada per afavorir la convivència i el pas a peu, la millora de la permeabilitat de l’espai i l’accessibilitat, així com la renovació dels sistemes de control de la il·luminació pública per fer-los més eficients.

També s’ha soterrat el cablejat aeri per millorar l’impacte visual i s’han repintat les façanes per garantir una imatge urbana més ordenada i endreçada.

 

Desenvolupament de noves funcionalitats de l’app Garrotxa Approp

L’Ajuntament d’Olot ha impulsat la millora de l’aplicació mòbil Garrotxa Approp mitjançant la contractació d’un servei per desenvolupar noves funcionalitats que permetin reforçar la seva utilitat com una de les eines clau en la promoció econòmica i de sostenibilitat.

Les millores implementades s’han basat a millorar l’app com a canal de venda dels comerços i establiments turístics adherits, sincronitzar-la amb la pàgina web i incorporar funcionalitats específiques per afavorir la promoció de la inversió empresarial, especialment en el sector industrial de la comarca.

A més de fomentar el consum local i de proximitat, aquesta actuació tecnològica contribueix a la prevenció de residus i a la promoció de la mobilitat sostenible, consolidant Garrotxa Approp com una eina estratègica per al desenvolupament econòmic i ambiental del territori.

 

Manual de bones pràctiques per a l’obertura i reforma de locals comercials a Olot

‘Guia de Bones Pràctiques per al sector comercial’ és el nom de la guia que s’ha pogut editar amb l’objectiu de facilitar l’obertura de nous establiments, acompanyar els comerciants en la gestió dels seus negocis i millorar l’experiència comercial a la ciutat.

La guia, publicada en format digital, s’estructura en dues parts: una primera amb tota la informació pràctica i actualitzada sobre els tràmits i requisits per obrir un comerç a Olot, i una segona que recull consells, habilitats i actituds orientades a l’èxit empresarial dins del sector. A més, incorpora recomanacions per a la millora de negocis existents, bones pràctiques en la rehabilitació de locals i orientacions per posar en valor el patrimoni comercial de la ciutat.

Amb aquesta iniciativa, s’ha volgut oferir una eina clara, útil i accessible per reforçar la competitivitat del teixit comercial local i impulsar un model de comerç més atractiu, sostenible i pròxim a les necessitats de la ciutadania.

 

Sensorització de la mobilitat i servei d’implementació i desenvolupament d’una plataforma d’anàlisi de dades de les activitats econòmiques del centre històric d’Olot – Olot Digital

A través de l’“Olot_Digital”, s’ha posat en funcionament una eina d’anàlisi de dades vinculada a les activitats econòmiques del centre històric – principalment comerç, restauració i serveis a les persones - amb l’objectiu de reforçar la competitivitat i la presa de decisions estratègiques a la ciutat.

La implementació d’aquesta plataforma, emmarcada dins de l’actuació “Dinamització comercial, turística i urbana d’Olot, des del centre històric”, ha permès posar a disposició de l’administració dades clau per entendre els patrons de conducta dels visitants, avaluar l’impacte de les campanyes de promoció, detectar oportunitats de millora i ajustar les polítiques comercials i turístiques a la realitat del territori.

D’aquesta manera, s’ha fet un pas endavant en la modernització del teixit comercial i turístic, incorporant la tecnologia com a aliada per dinamitzar l’activitat econòmica i millorar l’eficiència de les polítiques públiques al centre històric.

 

Implementació d’armaris intel·ligents de lliurament de comandes al Mercat d’Olot i programari de gestió

L’actuació ha permès instal·lar un conjunt de taquilles intel·ligents d’entrega de comandes al Mercat municipal, amb l’objectiu d’ampliar els horaris de recollida i fer més accessible la compra de productes de proximitat. Les comandes s’hi poden recollir en qualsevol dia i hora de l’any a través d’un codi personal.

La iniciativa respon a l’evolució del comerç electrònic i de la logística de proximitat, i representa un impuls a la modernització del comerç local, la promoció d’aliments frescos i de quilòmetre zero, i la millora dels equipaments municipals sota criteris de sostenibilitat i eficiència.

 

Centralització de la instal·lació de fred industrial del Mercat

Una altra de les principals millores a la Plaça Mercat d’Olot ha estat la renovació del sistema de refrigeració del Mercat Municipal d’Olot amb l’objectiu de millorar l’eficiència energètica de l’edifici i garantir un major confort per a treballadors i clients.

Fins ara, els compressors de fred de cada parada estaven situats al sostre de cada espai de venda, fet que generava una emissió de calor important que afectava negativament la climatització general de l’espai i augmentava el consum energètic.

Amb aquestes obres s’han pogut retirar els individuals i s’ha implantat un sistema de fred centralitzat, ubicat a la coberta de l’edifici, amb una xarxa de distribució mitjançant tubs de gas. Aquesta nova configuració ha permès optimitzar el rendiment dels equips frigorífics, reduir notablement les emissions de calor i minimitzar el consum energètic tant del conjunt de l’edifici com de les parades comercials; fet que ha permès modernitzar el Mercat i fer-lo més sostenible.

 

Assessorament energètic a comerciants del centre històric

S’ha pogut oferir assessorament energètic a 178 comerços del municipi, el que representa un 30% del teixit comercial local. Aquesta actuació ha permès als establiments optimitzar el seu consum energètic i reduir significativament les seves factures energètiques mitjançant la implementació de mesures senzilles i efectives.

D’altra banda, també s’ha facilitat la gestió administrativa per a la tramitació de bonificacions i subvencions per part dels comerciants, que han pogut aprofitar recursos disponibles per millorar la seva sostenibilitat. Aquestes accions han permès obtenir dades valuoses sobre el nivell d’eficiència energètica dels comerços, la qual cosa ajudarà a identificar i abordar mancances o necessitats en el futur.

 

Campanya de sensibilització ambiental per als comerciants d’Olot

Conjuntament amb l’anterior, el Consistori també ha liderat una campanya d’assessorament en matèria de sostenibilitat adreçada als comerços del municipi, amb l’objectiu de fomentar el consum responsable i la reducció de residus entre els establiments locals i la seva clientela. Aquesta actuació ha estat fonamental per impulsar la sostenibilitat en l’oferta del comerç de proximitat, promovent pràctiques conscients i responsables en la comunitat.

S’ha pogut reduir els residus dels comerços, millorar les seves pràctiques i implementar mesures sostenibles com envasos reutilitzables, la venda a granel i, en definitiva, una cultura de consum més sostenible i responsable.

 

‘Merma’: el projecte de valorització dels productes del Mercat d’Olot.

A través d’aquesta iniciativa s’ha pogut crear una gamma de productes gastronòmics de qualitat, de proximitat i sostenibles sota la marca Mercat d’Olot, aprofitant les minves generades per les parades del Mercat. Així, s’ha pogut reduir el malbaratament alimentari i la generació de residus, tot fomentant el consum responsable i potenciant el Mercat d’Olot com a element clau de la comunitat.

A través d’aquest projecte s’han pogut assolir els objectius següents:

  • Anàlisi de la tipologia i volum de minves generades a les parades, obtenint dades precises sobre les pèrdues.
  • Proposta de gestió i conservació de les minves, establint un sistema eficient per al seu aprofitament.
  • Selecció i desenvolupament de productes innovadors, de qualitat, pioners i sostenibles.
  • Creació d’informació del producte i receptari, per ajudar els usuaris a conèixer i aprofitar millor els nous productes.
  • Estudi dels embalatges utilitzats, per garantir una presentació més sostenible dels productes.

 

Formació en eines, digitalització i sostenibilitat per als comerços

S’han portat a terme tres sessions de formació especialitzada dirigides al sector comercial i turístic olotí amb l'objectiu de millorar les habilitats i coneixements del personal dels comerços locals en: digitalització, sostenibilitat i idiomes, per ajudar els comerços a enfortir els seus negocis i adaptar-se als reptes actuals del Mercat d’Olot.

A través de les sessions s’ha pogut millorar les habilitats digitals dels comerciants facilitant la seva eficiència i competitivitat; fomentar la sostenibilitat en els negocis i enfortir les capacitats del personal que puguin afrontar millor els reptes actuals i futurs del sector.

 

LogosNou.png

Pla de Recuperació, Transformació y Resiliència - Finançat per la Unió Europea – Next Generation EU

 

 

Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 2 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat