Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

"Ciència als barris” i xerrada de Genís Roca, activitats de primavera de l'Espai Cràter

Com a principal novetat arriben els tallers de “Ciència als barris”, formacions familiars al carrer per apropar la ciència a tothom. La programació també inclou noves activitats familiars i més visites guiades, que s’intensificaran durant la Setmana Santa. 

13 de març de 2023


La programació de primavera de l’Espai Cràter arriba amb novetats. Amb l’objectiu d’apropar la ciència als diferents barris de la ciutat, el centre de referència en volcans, ciència i societat sortirà al carrer per oferir tallers científics oberts a tothom. A través d’experiments, reptes i jocs, petits i grans podran aprendre com s’han format i com es vigilen el nostres volcans. Finalment, tots junts faran una gran erupció!

La nova activitat s’anomena “Ciència als barris” i, per a aquesta primavera, s’han programat dues sessions als barris de Sant Miquel i de Pequín. La primera es farà el diumenge 30 d’abril (11.00 h) a la plaça de Sant Miquel, i la segona, el dissabte 3 de juny (17.30 h) al parc de Pequín. És una activitat gratuïta recomanada per a famílies amb infants d’entre 6 i 12 anys.

 

Quin impacte té la intel·ligència artificial en la societat?

Una de les activitats més destacades d’aquest trimestre a l’Espai Cràter serà la xerrada “Societat digital: d’on venim, on som i cap on anem”, el divendres 28 d’abril, a les 7 de la tarda a la Sala Magma. Anirà a càrrec de Genís Roca, especialista en cultura digital i processos de transformació, que reflexionarà sobre l'impacte de la intel·ligència artificial en la societat i els canvis que poden succeir en les properes dècades. L’entrada és gratuïta però es demana reserva prèvia a espaicrater.com/activitats.

A la Sala Magma també es podran escoltar altres conferències com la que oferiran Emili Bassols i Llorenç Planagumà sobre “Els bufadors volcànics d’Olot. Un element d’interès geològic únic a Catalunya”, o les incloses dins la programació co-organitzada per Espai Cràter d’“Els grans interrogants de la ciència”, entre d’altres.

 

Les noves activitats familiars de l’Aula Bufador

Com és habitual, amb el canvi d’estació l’Espai Cràter renova els tallers familiars que es fan a l’Aula Bufador i que tenen l’objectiu de despertar l’esperit científic en els més petits. Les propostes per a aquesta primavera són “Roques sota la lupa”, per a infants d’entre 5 i 10 anys” i “Energia volcànica”, per a mainada d’entre 7 i 12 anys.

En la primera activitat, els participants podran posar-se a la pell de geòlegs i geòlogues i, a partir de l’experimentació i l’observació, descobrir les característiques de les diferents roques. En la segona, dissenyaran circuits elèctrics accionats per energies verdes, reflexionaran entorn de la importància de les energies renovables i veuran que l’Espai Cràter aprofita l’energia de l’interior de la Terra!

 

Ampliació de les visites guiades i els tallers per Setmana Santa

Per a aquesta Setmana Santa, l’Espai Cràter ha ampliat l’oferta d’aquestes activitats i també de les visites guiades a l’exposició i al volcà Montsacopa. Fins al moment, l’acollida d’aquestes propostes és molt bona, amb una mitjana que supera el 90% d’ocupació, tant de les visites guiades com dels tallers familiars.

Just quan es compleix un any de la seva obertura, l’Espai Cràter ha rebut 57.718 usuaris. D’aquests, 40.198 han estat visitants de l’exposició, 8.840 han estat escolars i 8.680 assistents a les activitats.

Quant a les procedències, la majoria de visitants a l’exposició han estat de Catalunya i, en concret, de les comarques del Barcelonès, del Gironès, del Vallès Occidental i d’Osona. Durant aquest primer any, l’exposició de l’Espai Cràter també ha rebut moltes visites de la població de la Garrotxa.

De fora de Catalunya, destaquen els visitants de València, Madrid, les Illes Balears i el País Basc, si ens fixem en la resta de l’estat Espanyol, i de França, Regne Unit, Països Baixos, Alemanya i Bèlgica, si ens fixem en el públic internacional.

L’Espai Cràter és un projecte impulsat per l’Ajuntament d’Olot, que ha comptat amb el suport del Fons europeu de desenvolupament regional, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona.

 

 

Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 10 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat