En dos anys el municipi ha dut a terme més de 10 accions per assegurar que les persones celíaques tinguin les mateixes opcions i oportunitats i, alhora, millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen aquesta patologia.
9 de novembre de 2023
L’Ajuntament d’Olot torna a renovar el conveni de col·laboració i treball amb l’Associació de Celíacs de Catalunya. A finals del 2021, l’entitat i l’administració van signar un conveni de col·laboració amb l’objectiu impulsar accions per millorar la qualitat de vida de les persones celíaques; sensibilitzant la societat sobre aquesta patologia i integrant el col·lectiu celíac perquè poguessin gaudir de les mateixes opcions de lleure i oci.
Des de llavors, l’Ajuntament d’Olot ha treballat conjuntament amb l’entitat per complir aquests objectius i ha portat a terme més d’una desena d’accions per millorar la qualitat de vida de les persones celíaques a Olot.
En l’àmbit infantil i familiar, el consistori va endegar el projecte Cap infant celíac sense caramels amb la voluntat de garantir que els infants celíacs també poguessin gaudir de la cavalcada de reis com la resta de nens i nenes. D’aquí que, els darrers dos anys, el campament i cavalcada de Ses Majestats a la ciutat ha comptat amb caramels aptes per a celíacs.
Per altra banda, dins del Projecte Restauració sense gluten, s’han impulsat formacions i assessoraments així com jornades informatives com la realitzada per l’Associació d’Hostalatge i Turisme Garrotxa ‘Acredita’t sense gluten a la Garrotxa’. També s’ha anat augmentant el nombre d’establiments de restauració acreditats amb cuina apte per a celíacs i s’han renovat els locals ja inclosos dins d’aquesta categoria: Restaurant Ramon, Fleca Rebull i Viena. A més, hi ha dos establiments més que estan en procés d'aconsguir l'acreditació.
Paral·lelament, el Mercat Setmanal d’Olot – que es porta a terme cada dilluns al Firal i Firalet de la ciutat – ja compta amb una nova parada acreditada de productes aptes per a celíacs: Xapo Rostissers. Dins d’aquest mateix projecte també s’inclouen les parades de la Fira Orígens que, en les darreres dues edicions, han ofert productes sense gluten validats per l’Associació de Celíacs.
Seguint en aquesta línia; amb la voluntat que en les festes i esdeveniments populars d’Olot hi hagués alternatives aptes per a persones celíaques, les Festes del Tura d’enguany han comptat amb barraques on es podien adquirir entrepans sense gluten.
A més, a nivell educatiu i cultural, l’Ajuntament d’Olot ha potenciat el Projecte Escoles sense gluten a les escoles del municipi oferint xerrades informatives gratuïtes sobre la celiaquia i la seva gestió des de l’escola, dirigides tant a l’equip docent com al personal de cuina i monitors.
Paral·lelament, totes les empreses alimentàries artesanals que tinguin opcions sense gluten i ho vulguin mencionar en els esdeveniments i festes d’Olot impulsats per l’Ajuntament, han de posar-se en contacte amb l’Associació Celíacs de Catalunya. D’aquesta manera, els tècnics poden revisar els protocols d’elaboració dels productes per tal que l’oferta sigui segura per a persones celíaques.
Ara, amb la renovació del conveni de col·laboració per dos anys més, ambdues parts s’encomanen a continuar treballant en aquesta línia i impulsant campanyes, accions informatives, formacions i actuacions per normalitzar la vida de les persones celíaques a Olot.
L’Associació de Celíacs de Catalunya, creada el 1977, compta amb 7.000 famílies associades a tot Catalunya, de les quals unes 60 viuen a Olot. S'estima que actualment a la Garrotxa, unes 4.183 persones segueixen una dieta sense gluten.