Ajuntament d'Olot
Ajuntament d' Olot

El CAP Olot organitza una taula informativa per informar dels riscos del consum d’alcohol

Coincidint amb la celebració dels actes del Dia Mundial Sense Alcohol, els professionals sanitaris muntaran el punt informatiu a la plaça Rector Ferrer el dilluns 13 de novembre  de 10 h a 13. Centre d’Atenció a les Drogodependències de la Garrotxa va atendre un total de 148 persones, de les quals 71 acudir-hi per abús d’alcohol. 

9 de novembre de 2023


En motiu del Dia Mundial sense alcohol, que es commemora el 15 de novembre, l’Equip d’Atenció Primària d’Olot organitzarà una taula informativa per conscienciar dels perjudicis del consum d’alcohol. En aquest sentit, s’informarà a la ciutadania de quan es considera un consum de risc, es respondran els dubte que pugui tenir la ciutadania, així com també es donaran pautes per aconseguir uns hàbits de vida saludable. La taula informativa estarà situada a la plaça Rector Ferrer el dilluns 13 de novembre de 10 h a 13 h.

L’alcohol és una substància psicoactiva amb propietats causants de dependència. Es tracta de la droga més consumida, tant per adults com per joves, i acceptada a la nostra societat. L’any 2022, el Centre d’Atenció i Seguiment a les Drogodependències (CAS) de la Garrotxa, gestionat per l’Institut d’Assistència Sanitària, va atendre un total de 148 persones, de les quals 71 va acudir-hi per abús d’alcohol, essent així el principal motiu d’atenció al centre especialitzat en salut mental i addiccions. Aquests usuaris van fer una mitjana de 9,58 visites als professionals.

Per informar dels riscos que comporta el consum d’alcohol i informar dels recursos que la ciutadania té a l’abast quan aquest ja es converteix en un problema, professionals dels CAP sortiran al carrer el dia 13 de novembre i muntaran el punt informatiu. El CAP d'Olot està gestionat per l'Institut Català de la Salut.

 

Hi ha algun consum segur?

En realitat no hi ha cap consum d’alcohol segur. Parlem de consums de baix risc. En persones sanes aquests límits de baix risc són de menys de 4 unitats al dia en homes i menys de 2 unitats al dia en dones. Cal tenir present que una copa de cervesa, o de vi o de cava, equival a 1 unitat, mentre que cada copa de destil·lats (com whisky, brandi, anís, ginebra, etc.) equival a 2 unitats.

 

Quan es considera que una persona és bevedor/a de risc?

Aquella persona que consumeix habitualment més de 4 unitats/ dia en homes i més de 2 unitats/dia en dones. També es considera una conducta de risc el consum de 6 unitats d’alcohol en homes o 5 unitats en dones en un període curt de temps (en un matí, tarda o nit) almenys un cop en l’últim mes. En aquest sentit, cal tenir present que, en l’actualitat, beure no és un hàbit exclusiu de persones adultes, i cada cop més, són els i les joves els que consumeixen, principalment els caps de setmana.

 

Quan es considera realment un problema?

El consum de risc de begudes alcohòliques està relacionat amb malalties, accidents de trànsit i laborals, violència verbal o física envers altres persones, que poden arribar fins i tot a situacions de maltractament, aïllament i conflictes amb la família, a l’escola, a la feina. A més, l‘alcohol, és un tòxic que produeix addicció.

 

Quan cal estar alerta?

  • Quan el consum d’alcohol es justifica i es relaciona amb el fet relaxar-se, per evitar la tristesa, l’ansietat...
  • Quan no es pot deixar de beure un cop s’ha començat.
  • Quan s’ha intentat beure menys, sense aconseguir-ho.
  • Quan la persona disminueix l’interès o rendiment en els estudis o la feina.
  • Quan es menteix sobre el consum a la família, amistats o al professional.

 

 

  • Salut_1_
  • setmana sense alcohol
  • Salut_4_
Ajuntament d'Olot
© Ajuntament d'Olot - Passeig Ramon Guillamet, 2 - Tel. 972 27 91 01 Fax. 972 27 91 08 - 17800 OLOT - atenciociutadana@olot.cat